Kiliçdaroglu Açiklamasi 'Islam'in Kendisi Ile Müslümanligimiz Arasindaki Farkin Gittikçe Açildigini Kabul Etmeliyiz'

Elmalili Muhammed Hamdi Yazir Paneli’ne katilan CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, "Dinimiz Islam’in kendisi ile Müslümanligimiz arasindaki farkin gittikçe açildigini kabul etmeliyiz. Islam’in özünde yer alan çogulculugun gün geçtikçe azaldigi, Müslümanlar arasinda kardes kavgasinin tüm çabalara ragmen sonlandirilmadigi gerçegi ile yüzlesmeliyiz" dedi.

Kiliçdaroglu Açiklamasi 'Islam'in Kendisi Ile Müslümanligimiz Arasindaki Farkin Gittikçe Açildigini Kabul Etmeliyiz'
CHP Lideri Kemal Kiliçdaroglu, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Elmalili Muhammed Hamdi Yazir Paneli’ne katildi.

Panelde yaptigi konusmada Elmalili Hamdi Yazir’in kendisini Kur’an-i Kerim’i anlamaya ve açiklamaya adamis saygin bir din alimi oldugunu vurgulayan Kiliçdaroglu, bu adanmisligin sonucu olarak 12 yil süren çalismayla Kur’an-i Kerim tefsiri "Hak Dini Kur’an Dili" eserini yazdigini söyledi.



Elmalili Hamdi Yazir’in tefsiri isiginda Türkiye’nin temel problemlerini yorumlayan Kiliçdaroglu, "Hak diyoruz hukuk diyoruz adalet diyoruz. Peki Elmalili ne diyor. Elmalili’nin kadilik makamina tayin edilecek kisinin hür olmasi sartina iliskin önemli bir degerlendirmesi vardir. Elmalili’nin, kadilarin hür olmasi sartina yaptigi özel vurgu sadece köle ve köle sahibi arasindaki iliskiye dair degildir. Elmalili’nin vurgusu yargi makaminda oturanlarin dis etkilere karsi koyacak niteliklere sahip olmasi sartini da kapsamaktadir. Bu haliyle yarginin bagimsizligi ve tarafsizligi ile yargi dagitanlarin bagimsizligi ve tarafsizligi toplumsal adalet ve huzurumuz için zorunluluktur. Devletin dini adalettir. Devlet isin ehline verildigi, isi ehline verenlerce yönetildigi ve sonuç olarak adalet ile hükmedildigi zaman bir vasfa kavusmus olur. Aksi halde ideal bir devlet yönetiminden söz edemeyiz" ifadelerini kullandi.

Kiliçdaroglu bir ülkede hukukun üstünlügü, esitlik ve seffafligin hakim olmasinin, vatandaslarin onur ve haklarinin korunmasinin sadece beseri degil ayni zamanda dini bir zorunluluk da oldugunu kaydetti.

Islam dünyasinin içerisinde bulundugu durumu da degerlendiren Kiliçdaroglu, "George Washington Üniversitesinden iki bilim insani 2015 yilindan bu yana düzenli olarak ’Islamilik endeksi’ adli bir çalisma yürütüyorlar. Bu endekste adalet ve yönetim, ekonomi, yolsuzluklar, insan haklari ve uluslararasi hukuk gibi üst basliklar çerçevesinde 150’ye yakin ülke Islami kriterlere uygunluklarina göre siralaniyor. 2020 yili endeksine göre Islam ülkeleri üzülerek ifade edeyim en alt siralarda bulunuyor. Bu endeks 2015 yilinda ilk defa yayinlandiginda Katar 39’uncu siradaydi. 40’inci sirada Birlesik Arap Emirlikleri vardi, Malezya 43’üncü siradaydi. Türkiye ise 65’inci sirada bulunuyordu. Endeks 2020 yili verilerinde Islam ülkeleri açisindan hiç de iç açici degil. Malezya yine 43, Birlesik Arap Emirlikleri 47, Katar 51’inci siraya gerilemis durumda. Türkiye ise 2020 yilinda 100’üncü sirada. Endeksin 2020 yili sonuçlari itibariyle ilk 40 sirada hiçbir Islam ülkesi yer almiyor. Ilk siralarda ise Yeni Zelanda, Isveç, Hollanda yer aliyor. Bu endeksin ortaya koydugu sonuçlar Islam’in ortaya koydugu kriterler açisindan Müslüman olarak yasadigimizi ancak Islam’dan nasil uzaklastigimiz gözler önüne seriyor. Dinimiz Islam’in kendisi ile Müslümanligimiz arasindaki farkin gittikçe açildigini kabul etmeliyiz. Islam’in özünde yer alan çogulculugun gün geçtikçe azaldigi, Müslümanlar arasinda kardes kavgasinin tüm çabalara ragmen sonlandirilmadigi gerçegi ile yüzlesmeliyiz. Kimi grup ve yapilarin kendi çikarlari dogrultusunda dini degerlerimizi istismar etmesine hep birlikte karsi durmaliyiz" seklinde konustu.

Dünyada en büyük göçmen hareketliliginin Müslüman ülkelerden batiya dogru yasandigini belirten Kiliçdaroglu, "Ege’nin Akdeniz’in soguk sularinda hayatin kaybedenleri büyük bölümü Müslüman kardeslerimiz. Dünya silah sanayiinin en önemli alicilari arasinda Müslüman ülkeler ilk siralarda yer aliyor. Ne yazik ki çogu yerde bu silahlar Müslüman kardeslerimize yönelik kullaniliyor" açiklamalarinda bulundu.
Kaynak: İHA