Bakan Varank Açiklamasi 'KOBI Tanimini Güncelledik'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, küçük ve orta büyüklükteki isletmelerin(KOBI) tanimini güncellediklerini belirterek, “KOBI olmak için gerekli kriterlerden biri olan net satis hasilati veya mali bilanço limitini, 125 milyon liradan 250 milyon liraya çikardik. Is hacimleri genisleyen, ciro ve bilançolari artan isletmelerimiz-bu degisiklikle birlikte tekrar KOBI statüsü kazanarak-KOBI desteklerinden faydalanabilecekler” dedi.

Bakan Varank Açiklamasi 'KOBI Tanimini Güncelledik'
Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Amasya’nin Merzifon ilçesinde 20 fabrikanin toplu açilis törenine katildi.

Bakan Varak törende yaptigi konusmada, Merzifon OSB’deki 20 yeni fabrika, OSB hizmet binasi, kurs merkezi, anaokulu ve caminin hayirli olmasi temennisinde bulundu.

2019 yilinda burada fabrikalarin temellerini attiklarini hatirlatan Varank, “Temennilerde bulunmustuk. Simdi bu temennilerin hayata geçtigini kanli canli bir sekilde görmek bizlere gurur veriyor. Yatirim tutarlari 5 milyon liradan 150 milyon liraya kadar 20 fabrikanin açilisi için buradayiz. Medikalden beyaz esyaya, tarim aletlerinden hazir giyime toplamda 457 milyon liralik yatirim tutarina sahip bu fabrikalar, bin 557 kardesimize ekmek kapisi olacak. Ülkemizin yatirim, üretim, istihdam ve ihracat rotasinda yoluna devam etmesinde rol oynayacak. Tabii, bu vesileyle bir tesekkürü de buradaki sanayicimiz, girisimcilerimiz hak ediyor. Ülkemiz üzerindeki tüm dezenformasyonlara, tüm karalamalara ragmen, inançla, askla, adanmislikla Türkiye’nin gelecegine yatirim yapan firmalarimizi, girisimcilerimizi, sanayicilerimizi cani gönülden kutluyorum. Göreceksiniz hem sizler hem ülkemiz kazanacak” diye konustu.

Son 19 yilda Amasya’daki OSB’lerin altyapi projeleri için 93 milyon lira kredi destegi sagladiklarini açiklayan Varank, “Bakiniz bizden önce Amasya’da 2 OSB’de -32 parselde- üretim yapiliyordu, istihdam sayisi sadece 620’ydi. Simdi bu sayi 4 OSB’de -118 parsele- 8 bin istihdama çikti” bilgilerini verdi.

Topyekun kalkinma

“Biz, Cumhurbaskanimiz liderliginde ortaya koydugumuz Milli Teknoloji Hamlesi ile topyekun kalkinmayi hedefliyoruz” diyen Bakan Varank söyle devam etti:

“Refahi yurdumuzun tüm sathina yaymanin mücadelesini veriyoruz. Iste bu yüzden sadece Istanbul’un, Ankara’nin, Kocaeli’nin, Bursa’nin veya Izmir’in basarilariyla övünemeyiz. Kalkinmamizi iller bölgeler üzerinden kurgulayamayiz. Eger ki büyük ve güçlü Türkiye hedefine ulasacaksak bunu hep beraber basaracagiz. Batisindan dogusuna, kuzeyinden güneyine tüm illerimizle bunu yapacagiz. Amasya’miz ile birlikte ulasacagiz. Bakiniz biz salginla, savaslarla, krizlerle dünyanin durma noktasina geldigi bir zamanda açilislardan açilislara kosuyoruz. Ulastirmadan tarima, sagliktan gidaya, çevreden sanayiye tüm Türkiye’nin ve Amasya’nin kalkinmasi için canimizi disimize takiyoruz. Amasya’ya yapilan bölünmüs yollarin, havalimanin, gelisen haberlesme altyapilarinin, saglik hizmetlerinin en yakin sahitleri sizlersiniz.”

“Amasya’ya yakismiyor”

Günümüzde AR-GE ve inovasyonun rekabetçiligin en temel teminati olduguna dikkat çeken Varan, Amasya’da ‘teknoloji gelistirme bölgesi’ olmamasini elestirerek, “Biz bu noktada girisimcilerimizi, sanayicimizi her zaman cesaretlendiriyoruz. Amasyali sanayicilerimize kapilarimizi ardina kadar açiyoruz. Ancak sunu açik yüreklilikle söylemem gerekiyor: Amasya sanayicilerinin AR-GE konusundaki girisimleri, yaklasimlari istedigimiz seviyede degil. Ben bir hususu sürekli hatirlatiyorum. Bakiniz eskimis, köhne, geleneksellesmis yöntemleri unutmak zorundasiniz. Her gün; is süreçlerinde, ürünlerde, pazarlama yöntemlerinde nasil yenilik yapabilirim diye düsünmelisiniz. Arastirma, gelistirme, yenilikçilik olmadan üç yil gidersiniz, bes yil gidersiniz ama sonrasinda illaki bir yerde tökezlersiniz. Çok aci ama koskoca Amasya’da maalesef bir ‘teknoloji gelistirme bölgesi’ yok. Isletmelere ait devlet destekli AR-GE merkezi sayisi sadece bir. Tasarim merkezi sayisi da bir. Bu rakamlar inanin Amasya’ya yakismiyor. Bizim AR-GE noktasinda kapsamli desteklerimiz var. Az önce de söyledim: Bizim kapimiz sizlere sonuna kadar açik. Bize gelin, biz sizin bu eksiklerinizi giderelim. Sizlere destek olalim” ifadelerini kullandi.

Çanakkale köprüsü elestirilerine cevap

Bu ülkeye gerçekten gönül vermis olanlarin Cumhurbaskani’nin yaninda yer almasi gerektigini vurgulayan Bakan Varank, “Sanayi, AR-GE, girisimcilik, teknoloji konularinda bu ülkeyi ileri tasimasi gerekiyor. Çünkü günümüzde bir ülkenin itibari sahip oldugu teknolojisiyle, sanayi altyapisiyla ölçülüyor. Tabii, bu dönemde ekonomide, sanayide bir takim sikintilar oldugu hepimizin malumu. Evet, enflasyonist bir ortam var. Bunu zaten Cumhurbaskanimiz da ifade ediyor. Ancak bunlarin çözümü de emin olun bizde! Dün bir tanesi çikmis diyor ki ’Çanakkale köprüsünü Istanbullularla Izmirlileri bulusturmak için mi yaptiniz. Sanki bizim bu kadar görüsme derdimiz var.’ Bu kisiler bir de ülke yönetmenin pesine düsüyorlar. Allah askina siz geçmiste oldugu gibi yerli ve milli projelerin önüne takoz olarak mi yöneteceksiniz bu ülkeyi? Bunlari söylemekten inanin hicap ediyorum ama bunlarin gerçekten kalpleri mühürlenmis, zihinleri bulanmis ve bu halet-i ruhiyenin sonucu olarak da dilleri zehirli bir hale gelmis. Biz diyoruz ki, bugünler de asilacak, bugünler de geçecek. Ortaya koydugumuz ekonomi programi ile Allah’in izniyle bu zorlu zamanlari da atlatacagiz. Siz yeter ki bugüne kadar attiginiz her adimda sizlerin yaninda olmus Hükümetlerimize güvenmeye devam edin. Yatirimlariniza devam edin. Hem sizler kazanin hem de ülkemiz kazansin” seklinde konustu.



KOBI müjdesi

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, konusmasinin sonunda KOBI müjdesi vererek, "Sözlerime son vermeden önce isletmelerimizle alakali önemli bir haberi paylasmak istiyorum. Küçük ve orta büyüklükteki isletmelerin yani KOBI’lerin tanimini güncelledik. KOBI olmak için gerekli kriterlerden biri olan net satis hasilati veya mali bilanço limitini, 125 milyon liradan 250 milyon liraya çikardik. Is hacimleri genisleyen, ciro ve bilançolari artan isletmelerimiz -bu degisiklikle birlikte tekrar KOBI statüsü kazanarak- KOBI desteklerinden faydalanabilecekler" açiklamasinda bulundu.

Konusmasinin ardindan Bakan Varank’a, Amasya Valisi Mustafa Masatli tarafindan Amasya elmasi hediye edildi. Daha sonra kurdele kesilerek 20 fabrikanin toplu açilisi yapildi. Açilistan sonra Orman Haftasi sebebiyle bölgedeki alana 6 bin 500 fidan dikildi.
Kaynak: İHA