Selçuk Yasar Ödülü Udemy Ve Carbon Health Kurucusu Girisimci Eren Bali'ye Verildi

Ilkler ve yasattigi ilkeleriyle Türkiye’nin is, kültür, egitim ve spor alanlarinda müstesna bir yere sahip olan Selçuk Yasar’in vizyonunu gelecege tasimak üzere hayata geçirilen Selçuk Yasar Ödülü’nün bu yilki sahibi, basari hikayesi bir köy okulundan Silikon Vadisi’ne uzanan, girisimlerini sürdürülebilir sekilde yöneten ve Türkiye’nin taninirligina katki saglayan Udemy ve Carbon Health girisimlerinin kurucusu Eren Bali oldu.

Selçuk Yasar Ödülü Udemy Ve Carbon Health Kurucusu Girisimci Eren Bali'ye Verildi
Yasar Üniversitesi ile Selçuk Yasar Spor ve Egitim Vakfi isbirligiyle yeniligi, toplumsal faydayi ve gelecegin Türkiye’sini hedefleyen cesur insanlarin çalismalarini kutlamak ve basarilarini tüm Türkiye’ye duyurmak amaciyla hayata geçirilen Selçuk Yasar Ödülü, 17 Mart’ta Çiragan Sarayi’nda düzenlenen törenle üçüncü kez sahibini buldu.

Defne Sarisoy’un sunuculugunu üstlendigi törende bu yilin ödülü, online egitim sirketi Udemy ve geleneksel saglik hizmetlerini dijitallestiren Carbon Health girisimleriyle genis kitlelere ulasan girisimci Eren Bali’ye verildi.

Yasar Üniversitesi ve Selçuk Yasar Spor ve Egitim Vakfi is birligiyle hayata geçirilen Selçuk Yasar Ödül’ünün 2021 yili temasi “dijital dönüsüm” olarak belirlendi. Bu yilki tema göz önünde bulundurularak alanlarinda söz sahibi kisilerden olusan seçici kurulda; Yasar Üniversitesi’nin Mütevelli Heyet Baskani Ahmet Yigitbasi Baskanliginda, Aysegül Ildeniz, Cengiz Ultav, Prof. Dr. Öznur Özkasap ve Prof. Dr. Selim Balcisoy tarafindan olustu.

“Yolumuza ‘bilim, birlik, basari’ ilkeleriyle devam edecegiz”

Gecenin açilis konusmasini yapan Yasar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer, Selçuk Yasar Ödülü’nün bu yilki temasinin “dijital dönüsüm” oldugunu belirterek, “Bizler, egitimde dijital dönüsümü bir zorunluluk olarak görmeyerek yillar öncesinden bu yönde öncü ve güçlü adimlar atmistik. Pandemi döneminde, faaliyetlerimize uzaktan egitim sistemiyle devam ederek süreci basariyla yürüttük. Yasar Üniversitesi’nin avantaji; bu dijital dönüsüme hazirlikli olmasiydi, bizler çevrim içi derslere çok rahatlikla geçebildik. Hem uzaktan egitim altyapimizin güçlü olmasi hem de ögretim kadromuzla elde ettigimiz bu basarimizi, Türkiye’de ‘uzaktan egitim sürecini en iyi yöneten vakif üniversiteleri’ arasinda tepede yer alarak kanitladik. 21 yildir oldugu gibi, bundan sonra da yolumuza ilk günkü heyecanimizla, artan özgüvenimizle ve ‘bilim, birlik, basari’ ilkeleriyle devam edecegiz. Degerlerimiz dogrultusunda büyümeyi ve gelismeyi kararlilikla sürdürecegiz” dedi.



“Girisimcilik ve yenilikçilik kavramlarina çok önem veriyoruz”

Yasar Üniversitesi olarak, ögrencilerinin becerilerini cesaretle birlestirmelerine, girisimcilik ve yenilikçilik kavramlarina çok önem verdiklerini belirten Yasar Üniversitesi Mütevelli Heyet Baskani Ahmet Yigitbasi, sunlari söyledi: “Toplumsal sorunlara duyarli, problem çözme yetenegine sahip, analitik becerisi yüksek, yenilikçi bireyler yetistirmeyi hedefliyoruz. Bu hedefimizin ve çabamizin bir sonucu olarak, TÜBITAK’in Girisimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde son yillarda hep üst siralarda yer aldik. 2021 yilinda da Türkiye genelindeki 78 vakif üniversitesi arasinda, ilk 5 içinde yer almanin mutlulugunu ve gurunu yasiyoruz”

Degisimin çok hizli yasandigi bir yüzyilda oldugumuzun altini çizen Ahmet Yigitbasi, “Teknoloji yasamimizin her aninda yer aliyor, aliskanliklarimiz degisiyor; egitim ve ögretim de bu degisimden etkileniyor. Yeni teknolojilere uyum saglamanin önemine inaniyor, dijitallesen dünyanin hizini ve kolayligini, hayatimizin her alanina tasimaya gayret gösteriyoruz. Girisimcilik ve yenilikçilik ruhunu genlerinde tasiyan bir üniversite olarak, Selçuk Yasar Ödülü’nün 2021 yili temasini ‘dijital dönüsüm’ olarak belirledik” dedi.



“En büyük gücümüz, inovasyon ve teknoloji”

Selçuk Yasar Spor ve Egitim Vakfi Yönetim Kurulu Üyesi, Yasar Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi, Yasar Holding Yönetim Kurulu Baskani Feyhan Yasar ise konusmasinda sunlari ifade etti: “Bu ödülü babam yasarken baslatmak ve sürdürmekti amacimiz. Bu konuda çalismalarin basariyla devamini saglayan basta jüri olmak üzere herkese tesekkür ederim. Amacimiz, faaliyetlerimizi bilim ve bilgiyle taçlandirmak. Hedefimiz, sürdürülebilir çalismalarla toplumsal refaha katkida bulunmak. Heyecanimiz ve en büyük gücümüz, inovasyon ve teknoloji. Odagimizda insan var. Türkiye ve dünyada birçok sanayi yatirimlarimiz bulunuyor. O bölgelerde önemli bir insan kaynagimiz mevcut. Hepsine katkilari için sükranlarimi bir kere daha sunuyorum. Dijital dönüsüme çok önem veriyoruz. Pandemiyle birlikte bu konu daha da hizli girdi hayatlarimiza. Eren Bali’nin tüm gençlerimize, girisimcilere örnek olmasini diliyorum”

“Türkiye büyük bir hamle yapti”

Ödülün bu yilki sahibi Udemy ve Carbon Health Kurucusu Eren Bali ise konusmasinda, “Dijital dönüsümle beraber dünya tamamen esit hale gelmese de daha hirsli ve azimli sekilde çalisan ülkelerin öne geçebilecegi bir an söz konusu oldu. Türkiye’nin bunu çok iyi degerlendirecegini düsünüyorum. Bundan 10 sene önce Türkiye’den çikmis teknoloji alaninda hiç sirket yokken, Udemy Türkiye’den çikan birisinin kurdugu ve halka açilan ilk sirket oldu. Sonraki 10-15 sene içinde Türkiye büyük bir hamle yapti. Bunun devam edecegini düsünüyorum. Gençlerimiz çok azimli ve çaliskan. Türkiye’deki gençlere yardimci olmak, onlarin ufkunu açmak için elimden geleni yapmak istiyorum. bu ödülü teknoloji alaninda insanlarin neler yapabilecegini göstermek ve gençlere örnek olabilmek için kabul etmek istedim” dedi.



Eren Bali kimdir?

Eren Bali, 1984 yilinda Malatya’da dogdu. Ilkokul hayatini Malatya’nin tek ögretmenli köy okulunda tamamlayan Bali, dijital egitimler sayesinde uluslararasi matematik olimpiyatlarinda gümüs madalya kazandi. MIT ve Harvard gibi üniversitelere gitmek yerine egitimine Türkiye’de devam etmeye karari verdi ve Orta Dogu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisligi Bölümü’ne yerlesti. Matematik bölümünde çift anadal yapan Bali, henüz üniversitedeyken bir sunucu üzerinden müzik dinlenmesini saglayan bir uygulama yazdi.

Üniversite egitimi sonrasinda ODTÜ Teknokent’teki egitmenlerin verdigi egitim ve derslerin, Eren Bali ve ortaokul arkadasi olan Oktay Çaglar’in gelistirdigi bir uygulama üzerinden dijital ortama tasinmasiyla daha sonra kurulacak olan Udemy’nin temelleri atildi. Bu uygulamadan bir sene sonra bir internet devi olan Yelp’in CEO’su Jeremy Stoppelman tarafindan istedigi destegi alan girisimciler, 1 milyon dolarlik önemli bir sermayeye ulasti. Böylece online egitim sirketi Udemy kurulmus oldu.

Udemy kisa bir sürede oldukça dikkat çekerek büyük bir basari yakaladi ve ABD basininin ilgisini çekti. San Francisco’nun en önemli gazeteleri Eren Bali’nin köy okulundan Silikon Vadisi’ne uzanan basari hikayesini yazdilar. Udemy’nin basarisiyla ilgili öne çikan en güçlü yön ise PayPal, Booking.com, Goldman Sachs gibi sektör devi firmalarin sirket içi egitimlerini Udemy araciligiyla almalari oldu.

Bilgisayar programciligindan yabanci dil egitimine, fotografçiliktan blok zincir teknolojisine kadar pek çok konuda binlerce egitimle, Udemy tüm dünyada kendini çoktan kanitladi.

Eren Bali, dünya çapinda büyük bir basariya imza atan Udemy’nin CEO’luk görevini devrettikten sonra geleneksel saglik hizmetlerini dijitallestiren Carbon Health isimli girisiminin pesinden gitmeye basladi.

Kisa sürede aldigi yatirimlarla degerini 3 milyar dolarin üstüne çikarmayi basaran Carbon Health, 2021 yilinda Amerika Birlesik Devletleri’nde en hizli büyüyen ikinci özel sirket olarak zirvede yer aldi. COVID-19 pandemisinden kaynaklanan ve bu süreçte ortaya çikan saglik ihtiyaçlarini karsilamak için 14 eyalette 90’dan fazla klinik açarak, testlerin yayginlastirilmasini ve asi çalismalarinin hizlanmasini sagladi.

Eren Bali; fikrin, inancin ve azmin bir araya gelmesiyle basariya ulasilabilecegini kanitliyor ve böylece tüm gençlere ilham vermeye devam ediyor.
Kaynak: İHA