Milas'ta 'Geçmisin Tezgahinda Gelecegi Dokuyoruz' Projesi Hayata Geçiyor

Cografi isaret sahibi Milas Halisi’nin geleneksel üretim yöntemlerinin ögretilmesi ve Çamlibeylikyurdu-Akkovanlik bölgelerinde yasayan kadinlarin gelir elde etmesine yönelik faaliyetler yürütmek amaci ile hazirlanan “Geçmisin Tezgahinda Gelecegi Dokuyoruz” projesi Milas Ilçe Milli Egitim Müdürlügü’nde düzenlenen törenle hayata geçirildi.

Milas'ta 'Geçmisin Tezgahinda Gelecegi Dokuyoruz' Projesi Hayata Geçiyor
Milas Ilçe Milli Egitim Müdürü Isa Bal ile Esan Eczacibasi Endüstriyel Hammaddeler San. ve Tic. A.S. Personel ve Idari Isler Ekip Lideri Kemal Özeltürkay’in imzaladigi isbirligi protokolü kapsaminda Milas Halisi dokuma ve egitim merkezi kurulacak. Çallibeylikyurdu ve Akkovanlik mahallelerinde ikamet eden kadinlarin egitim merkezlerinin hizmetlerinden faydalanmasi saglanip, geleneksel Milas Halisi dokumaciligi hakkinda bölge insani egitilecek.

Geleneksel Milas Halisi dokumaciligini ve de evlerdeki hali dokumaciligini egitim merkezi vasitasi ile desteklemek, gerekli ekipman ve malzeme desteginde bulunmak ve dokunan Milas Halisi’nin satisi konusunda destek vermeyi de amaçlayan proje hakkinda bilgi veren Milas Ilçe Milli Egitim Müdürü Bal, “Bu protokol Milas Halisi Dokuma ve Egitim Merkezinin kurulum, egitim, üretim ve satis faaliyetlerini kapsiyor. Bu kadin istihdamina yönelik bir çalisma. Milas Ilçe Milli Egitim Müdürlügü’nün yükümlülükleri, kapatilan Çallibeylikyurdu Ilkokulu binasinin içinde Milas Halisi Dokuma ve Egitim Merkezinin kurulmasi, Milas Halk Egitim Merkezi tarafindan Geleneksel Milas Halisi hakkinda egitimlerin planlanmasi ve egiticilerin görevlendirilmesi, Çallibeylikyurdu ve Akkovanlik Mahallelerinde egitim merkezinin tanitiminin yapilmasi ve egitim ve dokuma faaliyetlerine katilimcilarin saglanmasi, dokunan halilardan bir miktarini Önce Kadin Satis Ofisi kanali ile satisina destek olunmasi, ilçemizde geleneksel hale gelen fuar ve senliklerde mezat yapilarak hali satisina destek olunmasidir. Esan Eczacibasi ise Milas Halisi Dokuma ve Egitim Merkezi Binasinin tadilatinin yapilmasindan, Milas Halisi üretimi sarf malzemelerinin bir kereye mahsus karsilanmasindan ve dokunan Milas Halilarinin satisi konusunda destek olunmasindan yükümlüdür. Insallah faydali bir proje olur. Emegi geçen herkese çok tesekkür ediyorum” dedi.

Esan Eczacibasi Endüstriyel Hammaddeler San. ve Tic. A.S. Personel ve Idari Isler Ekip Lideri Kemal Özeltürkay ise, “Biz bu yola çikarken öncelikle bölgemize nasil bir ekonomik katki saglayabilirizi düsündük. Buradaki özellikle kadin nüfusunun nasil ekonomik olarak kalkinmasini saglayabiliriz diyerek yola çiktik. Müdürümüzün de fikri destekleriyle böyle bir projeye basladik. Umariz devam eder. Unutulmaya yüz tutmus olan halicilik meslegini tekrardan canlandirabiliriz. Basarili bir proje olmasini ümit ediyoruz. Herkese hayirli olsun” dedi.

Protokol kapsaminda Milas Halk Egitim Merkezi Müdürlügü Milas Halisi cografi isaretine uygun sekilde hali dokunmasina yönelik egitim verilmesi ve halilarin dokutulmasi konularinda egitim faaliyetlerini yürütecek. Kapatilan Çallibeylikyurdu Ilkokulu binasi Milas Halisi Dokuma ve Egitim Merkezi olarak düzenlenmesi için Milas Ilçe Milli Egitim Müdürlügü tarafindan tahsis edilecek binaya Esan Madencilik tarafindan bakim ve onarim yapilacak. Hali tezgahlari Ilçe Milli Egitim Müdürlügü tarafindan temin edilecek, sarf malzeme ise Esan Madencilik tarafindan karsilanacak.
Kaynak: İHA