Zelenskiy Açiklamasi 'Rusya, 19 Günde Çeçenistan'da Kaybettiginden Daha Fazla Insan Kaybetti'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Rusya’nin 19 gün boyunca Ukrayna’da, 2 kez girdigi Çeçenistan’dan daha fazla insan kaybettigini belirtti. Zelenskiy, Rusya’nin halihazirda 80 savas uçagi, yüzlerce tank ve binlerce teçhizat kaybettigini duyurdu.

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy düzenledigi halka seslenis konusmasinda, Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilarinin 19. gününe dair yine degerlendirmelerde bulundu. Rus ordusunun böyle bir direnis beklemedigine dikkat çeken Zelenskiy, "Daha önce oldugu gibi, düsmanin kafasi karisti. Böyle bir direnis beklemiyorlardi. Ama savasla hiçbir sey elde edemeyeceklerini simdiden anlamaya basladilar. Ganimetleri aliyoruz ve onlari Ukrayna’yi korumak için kullaniyoruz. Bugün, Rus birlikleri aslinda ordumuzun ekipman tedarikçilerinden biridir. Bunu bir kabusta göremezlerdi" ifadelerini kullandi. Sözlerinin devaminda, Rusya’nin verdigi kayiplari daha önce Çeçenistan’da verdigi kayiplarla karsilastiran Zelenskiy, "Yakinda Rusya’da düsürülen helikopter sayisi yüzlerce birime ulasacak. Halihazirda 80 savas uçagini kaybettiler, yüzlerce tank, binlerce farkli teçhizat. Rus ordusu 19 günde, Çeçenistan’da 2 kanli ve yillarca süren savasta kaybettiginden daha fazla insan kaybetti" dedi.

"Gerçegi aktarmaya çalismaktan vazgeçmeyen Ruslara minnettarim"

Ayrica konusmasinda, Rusya’daki savas karsitlarina tesekkür eden Zelenskiy, "Gerçegi aktarmaya çalismaktan vazgeçmeyen Ruslara minnettarim. Dezenformasyonla mücadele edip, gerçekleri dostlarina, akrabalarina ve yakinlarina söyleyenlere. Ve bireysel olarak, Kanal 1’in (Rus Devlet Televizyonu) stüdyosuna savasa karsi bir posterle giren kiza. Protesto etmekten korkmayanlara. Ülkeniz tamamen tüm dünyaya kapatilip çok büyük bir Kuzey Kore’ye dönüsmedigi sürece savasmalisiniz. Umudunuzu kaybetmemelisiniz" ifadelerini kaydetti.

Rusya’ya karsi kendilerine destek veren ülkelerin ve birliklerin yaptirimlarini sürdürdügüne de deginen Zelenskiy, "Avrupa Birligi (AB), Rusya’ya karsi 4. yaptirim paketini onayladi. Eminim ki bu da son olmayacak. Rus devletine karsi uygulanacak yeni kisitlamalar konusunda ortaklarla birlikte çalisiyoruz" dedi.

"Kiev ve Luhansk bölgelerinden 3 bin 806 kisi tahliye edildi"

Savasin sürdügü kentlerden tahliyelere devam edildigini de belirten Zelenskiy, "14 Mart’ta gün boyunca, Kiev ve Luhansk bölgelerinin kent ve kasabalarindan 3 bin 806 kisi tahliye edildi. Mariupol için en gerekli olan 100 tonluk yardimlarimiz hala Berdyansk’ta tutuluyor. Artik 3. gün. Mariupol sakinlerinin yiyecek, su ve ilaç almasini saglamak için her seyi yapacagiz" seklinde konustu.

Zelenskiy sözlerinin sonunda, bugün bazi ülke liderleri ve batili kurulus temsilcileri ile telefon görüsmeleri yaptigini aktarirken, ülkede ekonomik reform için bakanlar kurulunun reform paketi hazirladigini da duyurdu.
Kaynak: İHA