Slovakya, Sinirdaki Ujgorod Havalimani'na Saldiri Ihtimalinden Dolayi Endiseli

Slovakya Savunma Bakani Jaroslav Nad, Rusya’nin Ukrayna’nin Slovakya sinirindaki Ujgorod kentinde yer alan Ujgorod Uluslararasi Havalimani’na saldirma ihtimalinden dolayi endiseli olduklarini açikladi.

Slovakya, Sinirdaki Ujgorod Havalimani'na Saldiri Ihtimalinden Dolayi Endiseli
Slovakya Savunma Bakani Jaroslav Nad yaptigi açiklamada, Rusya’nin Ukrayna’nin Slovakya sinirina sadece 5 km uzaklikta bulunan Ujgorod kentindeki Ujgorod Uluslararasi Havalimani’na saldirma ihtimalinden dolayi endiseli olduklarini bildirdi. Bakan Nad, Rusya’nin Polonya’ya 20 km uzakliktaki Çekya’nin Havirov kentindeki bir askeri üssü vurmasini örnek göstererek, "Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilarinin Slovakya üzerinde dogrudan güvenlik tehlikesi olusturdugu bir gerçek. Yasanan göçler bunun en büyük örnegidir. Ayrica neredeyse pistinin bittigi nokta Slovakya olan Ujgorod Uluslararasi Havalimani’na saldiri ihtimali ile Slovakya büyük bir güvenlik tehlikesi yasamaktadir ve bu bizi endiselendiriyor" ifadelerini kullandi.

"NATO askerleri Slovakya’ya gelmeli"

Slovakya Savunma Bakani Nad, Slovakya’nin henüz Rusya’nin dogrudan tehdidi altinda olmadigini kabul ederken, bu saldirilarin her an gerçeklesebilecegini ve bu nedenle Çek askerlerinin de içinde bulundugu NATO birliginin Slovakya’ya gelmesi gerektigini kaydetti.

Bakan Nad, "NATO’nun dogu kanadinin güçlendirilmesi kapsaminda bir birligin Slovakya’ya gelip göreve baslamasi gerekir. Bunun için talepte bulunduk ve Slovakya Parlamentosu’nun resmi onayini bekliyoruz. Onayin ardindan çesitli ordu askerlerinden olusan 2 bin 100 kisilik bir NATO birligi görev yapmaya baslayacak" dedi.

Öte yandan Slovakya hükümeti, son günlerde artan Rus tehdidinden korunmak amaciyla NATO askerlerinden olusan 2 bin 100 askerlik bir birligin ülkeye girisini onaylamis ve Parlamento’nun onayina sunmustu. Birlik, 700 Alman, 600 Çek, 400 ABD’li, 200 Hollandali, 100 Polonyali ve 100 Sloven askerden olusacak. Toplamda 2 bin 100 askerlik birlik, Slovakya’nin korunmasini saglamak için Patriot hava savunma sistemi ve Sentinel radar teknolojisi de dahil olmak üzere NATO tarafindan saglanan askeri teçhizati kullanacak. Birlik, Çek askerleri tarafindan komuta edilecek.
Kaynak: İHA