SANKO Üniversitesi'nde 14 Mart Tip Bayrami Töreni Düzenlendi

SANKO Üniversitesi Tip Fakültesi tarafindan 14 Mart Tip Bayrami nedeniyle tören düzenlendi.

SANKO Üniversitesi'nde 14 Mart Tip Bayrami Töreni Düzenlendi
Rektör Prof. Dr. Güner Dagli, yaptigi konusmada, Türk tip tarihi ile ilgili bilgiler paylasti, 14 Mart’in ayni zamanda Askeri Tibbiyenin de kurulus tarihi oldugunu söyledi.



Tibbiyelilerin her zaman halkin yaninda oldugunu belirten ve hekimlerin yani sira, saglik çalisanlarinin 14 Mart Tip Bayrami’ni kutlayan Prof. Dr. Dagli, “Savaslarin sona erecegi, pandeminin ortadan kalktigi, saglikli ve huzurlu bir dünyaya kavusma dilegiyle nice bayramlarimiz olsun” dedi.

Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Salih Murat Akkin ise konusmasinda, ögrencileri iyi hekimlik degerleri ve meslek idealleri ile yetistirip saglik ordusuna emanet ettiklerini kaydetti.

Mezunlari ve tüm saglik çalisanlarinin tek hedefinin, insan odakli bilimsel zeminde aldiklari zorlu egitim süreçlerinin gereklerini pratik meslek yasamlarinda layikiyla yapabilmek ve böylece ülkede saglik düzeyinin yükseltilmesine katkida bulunmak oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Akkin, “Bu duygu ve düsüncelerle pandemi sirasinda yitirdigimiz saglik ordumuzun sehitlerini rahmet ve saygiyla aniyor, basta hekim meslektaslarimiz olmak üzere tüm saglik çalisanlari ve ögrencilerimizin 14 Mart Tip Bayramini kutluyorum” seklinde konustu.

“Osmanli’dan Cumhuriyet’e Ilk Kadin Hekimlerimiz”

“Osmanli’dan Cumhuriyet’e Ilk Kadin Hekimlerimiz” konulu sunum yapan Prof. Dr. Akkin, ülkemizde tip fakültesine kiz ögrencilerin ilk kez 1922 yilinda kabul edildigini bildirdi.

Osmanli’dan Cumhuriyet’e geçis sürecinde önce yurt disinda tip diplomasi alip yurda dönen kadin hekimlerin görüldügüne vurgu yapan Prof. Dr. Akkin, “Ancak onlar yürürlükteki yasalarin kadinlarin hekimlik yapmalarina izin vermemesi nedeniyle pratik meslek yasamlarinda uzun süre sorunlarla bas etmek zorunda kaldilar” ifadelerini kullandi.

Cumhuriyet’in ilk kadin hekimi olarak tarihe geçen Safiye Ali’nin de tip ve ardindan uzmanlik egitimini yurt disinda aldigini hatirlatan Prof. Dr. Akkin, ancak yurda dönüsünün Cumhuriyet dönemine denk gelmesi ve çaliskanligi sayesinde çok yararli mesleki faaliyetlerinde bulunabildiginin altini çizdi.

Darülfünun Tip Fakültesinin 1928 mezunlari arasinda olan ilk 6 kadin hekimin daha çok cerrahi alanda uzmanlik yaptigini anlatan Prof. Dr. Akkin, konusmasini söyle sürdürdü:

“Böylece memleketin öne çikan ihtiyaç alaninda operatör olarak uzun yillar hizmet verdiler. Bir bölümü akademik çalismalarda bulundu ve hoca oldular. Hemen hepsi de 20. yüzyilin baslarinda dünyaya gelmislerdi; çocukluk ve ilk gençlik yillari Trablus ve Balkan Savaslariyla baslayan, 1. Dünya Savasi ile devam edip Kurtulus Savasi ile biten agir mücadele ortaminda geçmisti.

Bununla birlikte basarilarinin temel özelligi çok iyi bir lise egitimi almis olmalari, ortak yanlari ise azim, mücadele ve çaliskanlikti. Onlar öncülerdi. Cumhuriyet’in açtigi kapidan zorluklarla bas ederek geçen bu öncü kadinlar bugün saglik ordumuzda görev yapan nice kadin hekim ve hocanin güvenle yol aldiklari izleri birakmayi basarabildiler. Ruhlari sad olsun.”

Pandemi ve etik

Gazi Üniversitesi Tip Fakültesi Tip Tarihi ve Etik Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Nesrin Çobanoglu ise “Pandemi ve Etik” konusunda sunum gerçeklestirdi.

Tip etiginin uygulamali bilimsel bir etkinlik olan tip alaninda, hekimi uzmanlik bilgisi isiginda seçim yapmak zorunda birakan ikilemlerin çözümüyle ilgili olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Çobanoglu, “Bu ikilemlerin çözümü, iyi bir uzmanlik bilgisi ve becerisinin yani sira, degerler bilgisi ve saglam bir deger sistemi ile mümkündür” degerlendirmesinde bulundu.

Önceden bilinmeyen ve ölümcül olabilen yeni bir koronavirüs etkisiyle olusan Covid-19 pandemisinde insanligin yepyeni deger sorunlariyla da yüzlesmek zorunda kaldigini söyleyen Dr. Çobanoglu, “Dünya Saglik Örgütü, Covid-19 pandemisini durdurmanin tek yolunun dayanisma oldugunu belirtti” ifadelerine yer verdi.

Ölümcül olabilen ve çok hizli yayilan bir pandemide en korkutucu durumun, saglik hizmeti sunum kapasitesinin çok üzerinde hasta oldugunu animsatan Prof. Dr. Çobanoglu, “Böyle bir durumda tani ve tedavi süreçlerinde sikinti yasanir. Etik açisindan en önemli konu adalet ilkesi kapsaminda, sinirli kaynaklarin hakkaniyete uygun paylastirilmasidir ki, hekimin bizzat kendisi de sinirli kaynaktir” diye konustu.

“Hepimizin hekim sorumlulugu ile bugüne kadar ilgili literatürü siki takip ettigimize inaniyorum” diyen Prof. Dr. Çobanoglu, özetle su bilgileri paylasti:

“Etraflica düsünerek gerekli adimlari atan, hastalik gelmeden alanlarindaki uzmanlik bilgileri ile ülkemizi ve bizi bilgilendiren meslektaslarimla gurur duyuyorum. Etik açidan, sinirli kaynaklarin hakkaniyetle paylastirilmasi, mahremiyete saygi ilkelerine uyarken, Özerklige Saygi Ilkesi toplum sagligi gerekçesiyle pandemilerde göz ardi edilebiliyor.

Özellikle üniversitelerde görevli ögretim üyesi hekimler olarak öncelikli etik ödevimiz olan literatür takibi ile bilgimizi güncellemeyi, hastalari tedavi etmeye ugrasirken, dikkatli gözlem ve hastalikla ilgili bilimsel arastirmalar yapmayi ihmal etmemeliyiz.”

Cumhuriyet döneminde izlenen saglik politikalari ile toplum sagligini önceleyen yapisal degisimlerin gerçeklestirilerek ülkemizin birçok bulasici hastaligi önlemeyi ve yok etmeyi basardigina dikkat çeken Prof. Dr. Çobanoglu sözlerini söyle tamamladi:

“Saglik alt yapimiz, yasanan tsunamilere karsin toplum sagligini korumak amaciyla islevseldir. Saglik hizmetlerinin kamu tarafindan üstlendigi ülkeler pandemi döneminde daha basarili olmustur. Kadin liderler tarafindan yönetilen ülkelerin salgini daha basarili yönetebilmeleri ise ayrica arastirilmaya degerdir.”

Sunuculugunu Tip Fakültesi 3’üncü sinif ögrencisi Mehmet Efe Palaci’nin yaptigi törene Rektör Yardimcisi Prof. Dr. M. Metin Bayram, Genel Sekreter Dr. Yusuf Ziya Yildirim, Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Türkan Pasinlioglu, Lisansüstü Egitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aysen Bayram, Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. H. Ayhan Özkur, SANKO Üniversitesi Hastanesi Genel Müdürü Dr. Sermet Kileci, akademik ve idari personel ile çok sayida ögrenci katildi.

Kaynak: İHA