Rus Televizyonunda Savas Karsiti Pankart Açan Editör Gözaltina Alindi

Rusya’da yayin yapan Kanal 1 televizyonunun canli yayini sirasinda "savasa hayir" yazili pankart açan Kanal 1 Editörü Marina Ovsyannikova sosyal medya hesabi üzerinden yatigi açiklamada, Ukrayna’da yasananlarin bir suç oldugunu ve Rusya’nin saldirgan bir ülke oldugunu ifade etmesinin ardindan Rus polisi tarafindan gözaltina alindi.

Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilari ülkede büyük bir tepkiye neden olurken, son olarak Rusya’da yayin yapan ev Rusya hükümetine ait Kanal 1 televizyonunda 8 yildir editör olarak çalisan Marina Ovsyannikova, kanalin canli yayin sirasinda yasanan savasi protesto etmisti. Olayin ardindan gözaltina alinacagini bilen Ovsyannikova ise sosyal medya hesabindan olaya iliskin görüntülü açiklamada bulundu. Ovsyannikova mesajinda, "Ukrayna’da suan yasananlar bir suç ve Rusya saldirgan bir ülke. Bu suçtan sadece 1 kisi sorumlu ve bu kisi Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin. Benim annem Ukraynali, babam Rus. Onlar hiçbir zaman düsman olmadilar. Boynumdaki kolye (Rus ve Ukrayna bayraklarinin renklerinde) savasin bir an önce durmasi gerektigini ve kardes halklarin bir arada yasayabilecegini simgeliyor. Ne yazik ki, son yillarda Kremlin propagandasi yaparak Kanal 1’de çalisiyorum ve simdi bundan çok utaniyorum" ifadelerini kullandi.

Konusmasinin devaminda Rus muhalif lider Alexei Navalny’den de bahseden Ovsyannikova, "Tüm bunlarin daha yeni basladigi 2014 yilinda sessiz kaldik. Kremlin Navalny’yi zehirlediginde biz mitinglere gitmedik. Bu insan karsiti rejimi sessizce izledik. Simdi artik tüm dünya bize sirtini döndü ve torunlarimizda bu kardes katili savasinin utancindan kurtulamayacak. Biz Rus halki düsünebiliyoruz ve zekiyiz. Bu çilginligi durdurmak bizim elimizde. Mitinglere çikin, hiçbir seyden korkmayin, hepimizi hapse atamazlar" dedi.

Ovsyannikova gözaltina alindi

Rusya’da yasanan bu protesto, ülkede büyük bir soka neden olurken Editör Ovsyannikova, Rus polisi tarafindan gözaltina alindi. Polislerin, Ovsyannikova’yi Ostankino polis merkezinde tuttugu ögrenildi. Rusya’da insan haklari alaninda çalismalar yürüten OVD-Info sivil toplum kurulusunun avukatlari Dmitriy Zakhvatov ve Anastasya Kostova’nin ise, Ovsyannikova’nin avukatligini üstlendigi belirtildi. Rusya’da faaliyet gösteren bir baska kurulus olan Agora Insan Haklari Grubu Baskani Pavel Çikov ise, Marina Ovsyannikova’nin polis merkezinde tutuldugunu ve avukatlarla görüstürülmedigini açikladi.

Öte yandan Editör Ovsyannikova, Kanal 1 televizyonunun canli yayininda haber sunucusu Ekaterina Andreeva’nin Rusya Basbakani Mikhail Misustin’in yaptirimlarin etkisini hafifletme planlarindan bahsettigi sirada, arkasinda "Savasa hayir! Savasi durdurun, propagandalara inanmayin! Burada size yalan söylüyorlar. Ruslar savasa karsi!" yazili bir pankart açmisti. Ovsyannikova ayni zamanda, "Savasa hayir, savasi durdurun" diye de slogan atmisti. Kanal ise tam bu sirada yayindan çikarak, farkli bir haber görüntüsünü yayina vermisti. Esinin de kanalda çalistigi ögrenilen Marina Ovsyannikova, protestosunun ardindan kanaldan ayrilmisti.
Kaynak: İHA