Rize'de Covid Vaka Sayilari Düsmeye Basladi

Saglik Bakani Fahrettin Koca, 26 Subat-4 Mart arasinda, il bazinda 100 bin kisi içinde bir haftalik toplam yeni Covid-19 vaka sayisini gösteren insidans haritasini paylasti. Verilere göre Rize’de vaka sayisi yüz bin kiside 451,60 oldu.

Rize'de Covid Vaka Sayilari Düsmeye Basladi
Saglik Bakanligi her hafta Korona virüs ile mücadele kapsaminda illerdeki yüz bin nüfusa es deger yüzdelik oranlari açiklayarak, sehirlerdeki vaka durumu ile ilgili bilgilendirmelerde bulunuyor. Saglik Bakani Fahrettin Koca, 16 Subat-4 Mart haftasinda yüz bin nüfusa es deger yüzdelik rakamlari açikladi.

Geçen hafta açiklanan rakamlara göre Rize’de vaka sayilarinda düsüs gözlemleniyor. Rize’de vaka sayilari son iki haftada oldugu gibi düsüs egilimini sürdürdü. Rize’de 19-25 Subat tarihleri arasinda 706,47 olan vaka sayisi, yeni haftada 451,60 kadar geriledi.

Rizeliler’in çok sicak kanli olduklari için kural disina çikmayi sevdiklerini dile getiren Harun Ilik, "Korona virüse alinan önlemler, asilari oldugumuzdan dolayi bir gerileme var ama tam olarak bitmis degil. Biraz daha sabredip bu kisi atlatip yaza geçtigimizde bakacagiz. O zaman neyin dogru neyi yanlis yaptigimizi görecegiz. Su anda gidisat iyi ama maalesef günlük ölümler vefatlar devam ediyor. Bunlar üzücü, biraz daha dikkatli biraz daha sabirli olmamiz gerektigini düsünüyorum. Rizeliler çok sicak kanli insanlar oldugumuz için kurallarin disina çikmayi seviyoruz. Gidisatla ilgili, salginla ilgili önlemler zaman zaman uygulandi. Zaman zamanda uygulamanin disina çikti. Kaderde virüsü böyle yasamak var. Biraz daha sabredelim. En azindan yaz oldugunda önümüze bakalim" dedi.



"Korona virüs ayni bir grip gibi vücutta isleme yapmis"

Korona virüsün insanlarda artik bagisiklik kazandigi için vefat sayilarinin fazlalasmayacagini sözlerine yansitan Ahmet Yilmaz, "Bunun birinci nedeni, karin yagmasi ve mikroplarin yok olmasi. Ikinci nedeni ise artik insanin vücudu bagisiklik kazanmistir. Bundan sonra zannetmiyorum Korona virüsten ölenlerin sayisinin fazlalasacagini ve korona virüs yavas yavas yaz gelmesiyle birlikte bitmistir. Bunun yaninda Korona virüs, gribin bir degisik hali. Korona virüs ayni bir grip gibi vücutta isleme yapmis. Açik alanlarda zaten maske kullanilmiyor. Genellikle kapali alanlarda maske kullaniliyor. Maskeyi insan bu zamana kadar takinca sikildi. Sunu da belirtmek lazim bence maske vatandasimizi griplerden korumustur. Yaz geldiginden dolayi 1 ay içerisinde vücudumuzdan veya ülkeden kalkacaktir diye düsünüyorum" seklinde konustu.



"Ekonomik olarak bir tedbir almis durumdayiz"

Vatandaslarin halen daha tedbirler noktasinda istikrarsiz oldugunu dile getiren Onat Güner, "Kendi adima konusursam, ben bunu ekonomiye bagliyorum. Su anda her seyin fiyati artmis durumda. Insanlar disarda çay içemiyor disariyi bos verelim evinde bile çaya muhtaç durumda. Devir ekonomi devrine düstü maalesef. Korona virüs döneminde zaten sarsilan bir ekonomi var. Bide bu ekonomik krizle beraber çay kahve içmek istemiyorlar. Kendi ekonomilerini düsündüklerinden dolayi. Benim düsündügüm insanlarda kesinlikle bir koruma tedbiri yok. Sadece ekonomik degerlerin verdigi elverissizlikten dolayi insanlar kafelere gitmiyor. Rizelinin aldigi tedbir bence yetersiz. Sokakta herkes birbirine sariliyor, öpüyor tabi insanlarda bunaldi. Dedigim gibi Rizelinin bir tedbiri yok. Bence ülke olarak ekonomimiz çok kötüye gittigi için ekonomik olarak bir tedbir almis durumdayiz" diye konustu.

Kaynak: İHA