Beyaz Saray Sözcüsü Psaki Açiklamasi 'Çin, Rusya'nin Yaninda Yer Alirsa Önemli Sonuçlarla Karsilasabilir'

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Çin’in Ukrayna’ya karsi savasinda Rusya’ya ekonomik veya askeri olarak yardim etmeye karar vermesi durumunda "önemli sonuçlarla karsilasacagi" konusunda uyardi.

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki Açiklamasi 'Çin, Rusya'nin Yaninda Yer Alirsa Önemli Sonuçlarla Karsilasabilir'
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki düzenledigi günlük basin toplantisinda, Çin’in Rusya’nin savas çabalarini desteklemek için askeri veya herhangi bir sekilde yardim saglamasi halinde, ABD ve müttefiklerinin harekete geçmeye hazir oldugunu kaydetti.

Psaki, "Kullanmamiz gerektiginde, Avrupali ortaklarimizla koordineli olarak emrimizde bir dizi araç var" ifadelerini kullandi. Çin’in Rusya’ya yardim etmesi halinde "önemli sonuçlarla karsilasacagi" konusunda uyaran Psaki, "Bizim bu toplantida ilettigimiz ve ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan’in ilettigi sey, yaptirimlari ihlal eden veya savas çabalarini destekleyen askeri veya diger yardimlari saglamalari durumunda önemli sonuçlari olacagidir" ifadelerini kaydetti.

Ayrica ABD yönetiminin gerilimi tirmandirmamaya çalistigina da dikkat çeken Psaki, "Herhangi bir baskan için, dünyayi nasil yönetebileceginizi, eylemlerin korkunç oldugunu, kabul edilemez oldugunu nasil açikça ortaya koyabileceginizi tartmalisiniz. 3. Dünya Savasi’ni baslatmak kesinlikle bizim ulusal güvenlik çikarlarimiza uygun degil" dedi.

Öte yandan Psaki’nin açiklamasi, Sullivan’in üst düzey Çinli dis politika danismani Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dis Iliskiler Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Jiechi ile Italya’nin baskenti Roma’da, Pekin’in tutumunu açiga kavusturmak ve yardimin onlar için maliyetli olacagina dair bir uyari yayinlamasinin ardindan geldi.
Kaynak: İHA