AB Maliye Bakanlari, Brüksel'de Bir Araya Geldi

Avrupa Birligi (AB) Maliye Bakanlari’ndan olusa Eurogrup, Belçika’nin baskenti Brüksel’de bir araya geldi. Toplanti sonunda yayinlanan basin bildirisinde, Bakanlarin AB ekonomisinin gidisatindan memnun olduklari ve AB’nin daha esnek bir mali politika izleyecegi belirtildi.

Avrupa Birligi (AB) Maliye Bakanlari’ndan olusa Eurogrup, AB ekonomisini masaya yatirmak adina Belçika’nin baskenti Brüksel’de bir araya geldi. Düzenlenen toplantinin ardindan AB Konseyi tarafindan yayinlanan sonuç bildirgesinde, Bakanlarin AB ekonomisinin gidisatindan memnun olduklari bildirildi.

Bildirgede, AB’nin ekonomik tedbirlerinin dogru sonuçlar verdigini ve Rusya-Ukrayna savasinin etkilerinin sinirli kaldigini belirtilerek, AB’nin ekonomide de birlik içinde olmasinin basariyi ortaya çikardigi kaydedildi. Bildirgede yer alan açiklamada, "Euro bölgesi ekonomisinin temelleri güçlü. 10 Subat 2022’de yayinlanan Komisyon 2022 kis tahmini, 2021 sonuna kadar korona virüs (Covid-19) salginin evrimini çevreleyen ve devam eden yüksek belirsizlige ragmen ekonominin, Covid-19 salginin güçlü bir sekilde toparlandigini dogruladi. Üretimin tüm üye devletlerde 2022’nin sonunda kriz öncesi seviyelerin üzerinde olmasi ve issizligin rekor düsük seviyeye ulasmasi bekleniyor. Bu, AB, euro bölgesi ve ulusal düzeylerde hizli, büyük ve iyi koordine edilmis politika eylemlerimizin basarisini vurgulamaktadir" ifadelerine yer verildi.

Daha esnek bir ekonomi yönetimi olacak

Yapilan açiklamada, savastan kaynaklanan belirsizlige vurgu yapilirken, AB’nin daha esnek bir mali politika izleyecegine dikkat çekildi. Bildirgede, "Belirsizlik önemli ölçüde artti. Rusya’nin Ukrayna’ya karsi savasinin ekonomik etkisi henüz belirlenmedi ve devam eden tedarik zinciri sorunlarindan, yüksek enerji fiyatlarindan ve enflasyonun önceden beklenenden daha uzun süre yüksek kalmasindan kaynaklanan riskleri artiriyor. Artan riskleri ve belirsizlikleri ve ekonomimiz üzerindeki etkiyi ortadan kaldirmak için Euro bölgesindeki maliye politikasindaki güçlü koordinasyonumuzu sürdürüyoruz. Maliye politikalarimiz çevik ve esnek kalmali ve gerektiginde politika durusumuzu degisen kosullara göre ayarlamaya haziriz. Buna paralel olarak, artan enerji fiyatlarinin vatandaslarimiz ve isletmelerimiz, özellikle savunmasiz vatandaslarimiz ve KOBI’ler üzerindeki etkisiyle basa çikmak için 8 Mart 2022 tarihli Komisyon Tebligine dayanarak somut seçenekleri acilen ele alip degerlendirecegiz. Eurogroup tarafindan bugün üzerinde anlasmaya varilan mali rehberlik, ekonomik durumun gelismesine bagli olacaktir" ifadeleri kullanildi.

Euro bölgesinde dengeli bir durus hedeflenecek

Açiklamada, borç yükü altindaki AB ülkeleri için isbirligi imkanlarina da deginildi. Buna göre mali isbirliginin sikilastirilmasi karari alindi. Konuya iliskin açiklamada, "Ayni zamanda ekonomik duruma iliskin mevcut degerlendirmenin isiginda, üye devletler arasinda mali stratejilerin farklilastirilmasina ihtiyaç duyulmaktadir. Bu ayni zamanda Euro bölgesinde dengeli bir toplam mali durusun saglanmasina da katkida bulunacaktir. Daha spesifik olarak, borç sürdürülebilirligini korumak amaciyla, yüksek kamu borcuna sahip üye ülkelerde, kosullar izin verirse, kamu borçlarini azaltmak için kademeli bir mali düzenlemeye baslamanin uygun oldugu konusunda hemfikiriz" mesaji verildi.

Kaynak: İHA