'Türkiye'de Daha Fazla Veri Bankasi Kurulmali'

Kayseri’de hizmet veren bir bilisim egitim ve danismanlik firmasinin Kurucu Genel Müdürü Hakan Topuzoglu, Türkiye’deki internet veri bankalarinin yetersiz oldugunu söyleyerek, “Yurt disinda depolanan veriler olasi bir olumsuzlukta risk olusturabilir” dedi.

'Türkiye'de Daha Fazla Veri Bankasi Kurulmali'
Amerika’da sadece California’da 200 civarinda veri bankasi oldugunu ama Türkiye genelinde bu sayinin 40 civarinda oldugunu söyleyen Hakan Topuzoglu, “Ingilizce ‘data center’ olarak kullanilan ve Türkçe’de veri bankasi ve veri merkezi olarak biliyoruz. Veri merkezleri aslinda yagmurdan, selden, depremden ve hiçbir felaketten etkilenmeyen server bilgisayarlarinin korunakli bir sekilde bulundugu ve verilerin de buralarda depolandigi alanlardir diyebiliriz. Dünyada en güçlü veri merkezleri Amerika Birlesik Devletleri’nde bulunuyor. Örnek vermek gerekirse California’da 200 civarinda veri merkezi var ama ne yazik ki ülkemizde bu sayi toplamda 50’yi bile bulmamaktadir. 40 küsürlerde kalmis durumda. Isin daha da üzücü olan tarafi Ankara’nin dogusunda diye tarif ettigimiz yani baskentimizden bu tarafa diyebilecegimiz noktalarda ise veri merkezi ne yazik ki hiç yok, Kayseri’de hiç yok” dedi.



“Yurt disi sunuculari güvenlik zafiyeti olusturuyor”

Topuzoglu, ülkeler arasi yasanacak herhangi bir olumsuzlukta yurt disi sunucularinin güvenlik zafiyeti olusturabilecegini söyleyerek, “Su anda tüm bilgilerimiz agirlikli olarak yurt disindaki sunucularda bulunmakta. Bu da büyük bir güvenlik zafiyeti olusturmakta. Herhangi bir savas durumunda ya da benzeri ülkeler arasinda bir çatisma, sikinti durumunda da farkli amaçlarla da kullanilabilir diye düsünüyorum ve bu da bir risk olusturmakta. Haliyle siz hackerlardan korunmaya çalisirken, dogrudan verileri teslim ettiginiz için sifreleri bile vermenize gerek kalmadan sahip oldugunuz tüm bilgilere ulasabilir. Mesela bir sirket düsünün, teklif gönderiyor ama o teklif o firmadan önce baskalari tarafindan görülürse haksiz bir rekabet ortaya çikar ve bu bilgiler de farkli amaçlarla kullanilabilir. Hele de bu sirket, devlet gibi benzeri durumlarda olursa çok daha büyük sikintilarla karsilasabiliriz” ifadelerini kullandi.

“Veriler çagimizin en kiymetli materyali”

Internet verilerinin 21. yüzyilda en kiymetli materyaller oldugunu söyleyen Hakan Topuzoglu, sözlerine söyle devam etti:

“Verilerin bulundugu noktalarda olasi bir savas halinde o verilere ulasamayiz. Bu bir risktir. Mesela Ukrayna-Rusya savasi sirasinda meydana gelen bir olayla ilgili bir haber okumustum. Ukrayna’da çok büyük sirketlerin veri merkezleri bulundugu için baska bir ülkenin Cumhurbaskani aman buralari bombalamayin diye ricada bulunuyor. Yani gerçekten de birçok gida maddesinden ya da malzemeden daha kiymetli olan bir sey var o da veriler 21. yüzyilda. Bizim ülkemizde aslinda internet siteleri ile ilgili genel bir düzenlemeye de ihtiyaç var. Su anda herhangi biri herhangi birine web sitesi yaptirabilir. Bunu yapana da dosyalari nerde barindirdigini sorgulamadigi için ilerleyen zamanlarda sikintilar meydana geliyor. Hem siteyi yapan kisiye ulasamiyor hem de o kisinin isi yaptigi yere. Geçmiste karsilastigimiz olaylar var bununla ilgili. Hosting barindirma hizmeti veren firmalarin, o verileri alip baska kisilere sattigini da gördük. Bu konuda herhangi bir düzenleme olmadigi için ne yazik ki çok büyük bir sikinti ile karsi karsiyayiz. Bu yüzden de disarida bu hizmeti veren firmalarin nasil ki disarida yeminli mali müsavirler varsa, onlarin da yemin etmeleri gerektigini düsünüyorum. Çünkü gerçekten de çok büyük risklere sebebiyet verebiliyor.”

“Web hizmeti veren firmalarla sözlesme yapilmali”

Web hizmeti alacak kurum veya kisilerin hizmet verecek firmalarla gizlilik sözlesmesi yapmasi gerektigini söyleyen Topuzoglu, “Isi birkaç boyutta toparlayacak olursak öncelikle bu hizmeti veren kisilerin güvenilir olmasi ve bu hizmetin alindigi yerin güvenilir olmasi, yurt içinde bulunmasi çok büyük önem tasimakta. Su anda devam eden ve tamamlanmaya yaklasmis olan bir veri merkezi projemiz bulunuyor bizim. Dosya olarak sunduk ve Kayseri’de bir veri merkezi kurulmasini hedefliyoruz. Teknopark içinde de olabilir ama sehrimizin ve bölgemizin gerçekten buna ihtiyaci var. Kurumlar da mutlaka bu hizmeti aldiklari firmalarla sözlesme yapmalilar. Bilgi güvenligi açisindan gizlilik sözlesmesi ve hizmetin alindigina dair bu bilgilerin baska yerlerle paylasilmamasina dair bir sözlesme olmasi gerekiyor. Devlet nezdinde de bir kanun çikarilarak, bu hizmeti veren firmalarin da daha siki denetlenmesi gerektigini düsünüyorum” dedi.

Kaynak: İHA