Rektör Aksoy, Rusya Ve Ukrayna Krizini Degerlendirdi

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Müstakil Sanayici ve Isadamlari Dernegi (MÜSIAD) Konya Subesince düzenlenen Cuma Programlarinin bu haftaki konugu oldu.

Rektör Aksoy, Rusya Ve Ukrayna Krizini Degerlendirdi
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Rusya - Ukrayna krizinin tarihsel süreci, sürekliligi ve degisimi, krizin Bati ittifakindaki noktalari, Rusya açisindan Ukrayna’nin önemi ve Rusya’nin bakis açisini degerlendirdi. Rusya - Ukrayna krizinin 2010 seçimleriyle basladigini ifade eden Prof. Dr. Aksoy, bu yaklasimin Rus siyasetini takip edenler için öngörülemeyecek bir durum olmadigini söyledi.

Ukrayna’nin, Rusya açisindan fiziksel ve ideolojik anlamda vazgeçilmez bir yer oldugunu belirten Prof. Dr. Aksoy, “Putin, askeri harekati baslattiginda Sovyetler Birligi’ni kabul etmedigini söyledi.

Bunu söylemesinin de ideolojik bir arka plani var. Neden Sovyetler Birligi’ni kabul etmiyor? Çünkü Putin koyu bir Ortodoks. Ortodokslugu yerle bir ettigi için Sovyetler Birligi’ni kabul etmiyor. Sinirlarini almasinin nedeni de Rus Imparatorlugu olarak bu topraklari görüyor. Bunun arkasindaki temel etken nedir? Ukrayna’nin önemi; bu ideolojik yaklasimin bir parçasi olmasindan kaynaklaniyor” dedi.



“Bati’da lider krizi yasaniyor”

Prof. Dr. Aksoy, devletlerin pandemiyle birlikte kendi iç politikalarina daha fazla agirlik verdigini ve bu dönemde jeopolitik manevra kabiliyetini artirdiklarini aktardi. Bati’nin lider krizi yasadigini anlatan Prof. Dr. Aksoy, “Karsimizda lider krizi yasayan bir Bati var. Lider olan ülkeler ön plana çikiyor. Antalya Diplomasi Forumu’nda Cumhurbaskanimizin liderligi ve vizyonuyla birlikte nasil ön plana çiktigini görebiliyoruz. Bati gibi kirilgan siyaseti olan ülkelerde ise karar alma süreçlerinden tutun, birçok noktalarda çesitli zafiyetlerin ön plana çiktigini gözlemleyebiliyoruz. Aslinda Bati’nin lider krizini Rusya ve Putin net bir sekilde okumus ve bunu net bir sekilde degerlendiriyor. Bunun üzerine de siyasetini, stratejisini bugüne kadar son on yildir artirarak sürdürdügünü görüyoruz. Bugün Ukrayna’da çocuk hastaneleri bombalaniyor. Fakat Bati’dan bir ses çikmiyor. Sanki bu savas hiç yok gibi, takindiklari tavir içler acisi durumda” diye konustu.



“Türkiye’nin dis politika stratejisi takdirle izleniyor”

Türkiye’nin Rusya - Ukrayna krizinde dis politika açisindan tutumunu degerlendiren Prof. Dr. Aksoy, “Türkiye hem Rusya hem Ukrayna açisindan bir araci pozisyonunu aktif olarak yürütüyor. Türk dis politikasi açisindan bu süreçte liderlik pozisyonu, hizli manevra yapabilme, hizli karar alabilme, Cumhurbaskanimizin Putin ile olan iliskileri ve Ukrayna ile Rusya’yi bir araya getirme gayreti büyük bir basaridir. Aslinda NATO’nun ilk baslarda müdahale edip etmeme ihtimalleri tartisilirken bugün NATO müdahale etmeyince Ukrayna halkinin biraz daha kayiplarini azaltma adina Türkiye’nin daha diplomatik olarak ön plana çiktigini bize gösteriyor. Bu anlamda uluslararasi kamuoyunu canli tutmak, bir arada tutmak adina Türkiye’nin ortaya koydugu dis politika stratejisi, takdirle izlenilen bir stratejidir. Türk dis politikasinin hiç olmadigi kadar aktif bir yönelim içerisine girdigini söyleyebiliriz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA