O Türkiye'nin Ilk Resmi Köy Hekimi Ünvanini Tasiyor

Gümüshane’nin Kelkit ilçesinde yasayan Türkiye’nin ilk resmi köy hekimi olan ve ilçedeki 7’den 70’e herkes tarafindan sevilip sayilan 91 yasindaki çocuk doktoru Hicabi Karaman, 64’üncü tip bayramini kutluyor.

O Türkiye'nin Ilk Resmi Köy Hekimi Ünvanini Tasiyor
Kelkit ilçesinde babasinin islettigi dükkanin karsisinda bulunan dispanserdeki doktorlara özenerek doktorluk meslegine heves eden 91 yasindaki Hicabi Karaman, 1958 yilinda Istanbul Üniversitesi Tip Fakültesi’nden mezun oldu.

Mezuniyetinin ardindan Trabzon’un Çaykara ilçesinde bulunan bir köye Türkiye’nin ilk resmi köy hekimi olarak atanan Karaman, 1970 yilinda da Hacettepe Üniversitesi Tip Fakültesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari subesinden uzman olarak mezun olup dogdugu Kelkit ilçesine atanarak ilçenin ilk çocuk doktoru olma unvanini da aldi.

Meslege adim attigi 1958 yilindan bugüne 64’üncü Tip Bayramini kutlayan Hicabi Karaman, genç hekimlere hastalarin özvarliklarini anlamalari tavsiyesinde bulundu.

“Türkiye’nin ilk resmi köy hekimiydim”

Doktorluk meslegine merakinin çocukluk yillarindan basladigini dile getiren Hicabi Karaman, “Doktorluga imtihanla basladim. Doktorluga hevesim vardi. Babamin dükkaninin karsisinda dispanser, doktor vardi. Doktorlara heves ede ede tip fakültesi imtihanina girerek kazandim. Ilk tayinim Trabzon Çaykara kazasinin bir köyüydü. Türkiye’nin ilk resmi köy hekimiydim. Oradan askere gittim, askerde Kirikkale’deydim, subay olarak. Babama sordum ben 1931 dogumlu iken neden 1933 yazildi diye. Ne olacagimiz belli degil oglum dedi, azicik kuvvetli yasayip büyüyesinde, kumandan tokat çektiginde devrilmeyesin diye yaptik dedi.

Uzmanligimi Hacettepe Üniversitesi’nde yaptim. Ben Kelkit’in ilk çocuk doktoruyum. Benden önce doktor yoktur Kelkit tarihinde. Kelkit’te 8 sene saglik merkezinde çalistim. Su an mevcut bulunan hastaneyi kurdum. Saglik merkezini Kelkit Hastanesi yaptim. Burada çalistiktan sonra 2000 yilindan sonra muayenehane açtim” diye konustu.



“Teshisler üzerine beni hemen basasistan yapti”

Hacettepe Üniversitesi Tip Fakültesi’nde yasadigi bir aniyi anlatan Hicabi Karaman, “Hacettepe Üniversitesi’nde birinci asistanligimi tamamlamadan, bir gece Hacettepe Üniversitesi’nin doçenti Fikriye Sarikaya’nin genç ögrencilere bir seyler anlattigini gördüm. Gece 12’de bir çocukla ugrasiyordu teshis için. Baktim ki kuduz üzerinde duruyor. Düsündüm, düsündüm. Ben 1 evde 7 tifoyu birden gördüm. Dedim hocam salmonella, tifo servisi bos himayenizde bir de orada kontrol edelim dedim. Ben yillarin Hacettepe tecrübelisi asistan nasil böyle bir sey diyebilir dedi.

Bunun üzerine Refik Saydam Hifzisihha Enstitüsüne, Tip Fakültesi’ne, bizim servise ve baska bir yere kan örnegi göndermis tam teshisin koyulmasi için, acil notuyla. 1 saat sonra hepsinden cevap geldi tifo diye. Ertesi gün bana Hicabi Hicabi diye bagirdi. Buyrun hocam dedim. Dedigin gibi çikti dedi.

Hacettepe’nin kurulusundan bu yana 18’inci bas asistan oldum. Birinci derecem bitmeden bu teshisler üzerine hemen basasistan yapti” diye konustu.



“Ben hiçbir hastamla kavga etmedim, azarlanmadim”

91 yasindaki çocuk doktoru Hicabi Karaman, artik yaslandigini ve hasta kabul etmedigini sadece yol gösterdigini belirterek, “Kelkit’te çocuklarini hala bana getirenler var. Mecbur kalirsam bakiyorum. Yoksa hasta kabul etmiyorum artik. Fakat artik yol gösteriyorum. Eksik teshis varsa, insanlara tecrübemle yol gösteriyorum. Genç meslektaslarima, dogru ve dürüst çalismalarini söylüyorum. Hastalarin özvarliklarini anlamaya çalissinlar. Hastaya itibar göstersinler. Ben hiçbir hastamla kavga etmedim, azarlanmadim. 14 Mart Tip Bayraminiz kutlu olsun” ifadelerini kullandi.

“Böyle mübarek insanlara bizim topraklarimizin ihtiyaci var”

Ilçe sakinlerinden Taskin Hirik ise Hicabi Karaman’in Kelkit’in yetistirdigi tip alanindaki en eski isim oldugunu belirterek, “Kelkit’te elinin dokunmadigi insan yoktur. Allah uzun ömürler versin. O bizim çocuklugumuzda bize bakiyordu, bizim çocuklarimiza bakiyordu. Okuyup ögrendiklerini memleketinde insanlara faydali amaçlar için kullanmis böyle mübarek insanlara bizim topraklarimizin ihtiyaci var. 14 Mart Tip Bayraminda Hicabi Karaman gibi yillarini tibba vermis bütün doktorlarimizin tip bayramlarini cani gönülden kutluyoruz. Allah onlarin yoklugunu bize göstermesin” dedi.



“Onu anlatmak için roman yazsam sigdiramam”

Ilçede uzun yillardir esnaflik yapan 72 yasindaki Nihat Cebeci de “1965 yilindan beri kendisini tanirim. Ilçemizin ilk efsane insanlarindandir. Kelkit’in hastanesinin kurucularindandir. Dokunmadigi insan, kosmadigi insan kalmamistir. Onu anlatmak için roman yazsam sigdiramam. Girip çikmadigi ev, bakmadigi hasta, çocuk yoktu. Büyük bir kiymetimizdir. Halen de görüsüyoruz. Iyi bir dost, doktordur” diye konustu.

Kaynak: İHA