Bu Dükkan Insanlari Geçmise Götürüyor

KOCAELI – Kocaeli’de yasayan Aysim Aktas, çocuklugundan bu yana nostaljiye olan meraki dolayisiyla kentin ilk magaza konseptli antika dükkanini açti. Çok sayida antika esyanin sergilendigi dükkan, insanlari adeta geçmise götürüyor.

Bu Dükkan Insanlari Geçmise Götürüyor
Kocaeli’nin Izmit ilçesinde yasayan 49 yasindaki Aysim Aktas, emekli olduktan sonra antika hobisini meslege dönüstürdü. 10 yasindan bu yana antika esyalara ilgi duyan Aktas, biriktirdigi ürünlerle Izmit’in ilk magaza konseptli antika dükkanini açti. Aktas’in 2020 yilinda açtigi dükkaninda 100 yili askin ürünler bulunuyor.

"Çocuklugumdan beri eskileri seviyorum"

Antika degeri tasiyan esyalari biriktirmeyi çok sevdigini anlatan Aktas, "Bankaciliktan emekli olduktan sonra bir is kurmak istedim. Bu isin de sevdigim is olmasini istedim. Antikacilik da zaten uzun yillardir hobimdi, bu sebepten dolayi bunun üzerine çalismayi tercih ettim. Çocuklugumdan beri eskileri seviyorum, antika olmasa bile eskileri toplamayi seviyorum. Eskilerin hatiralarini ya da kendimde barindirmayi seven bir insandim, yasim ilerledikçe bu duygum daha da artti" dedi.



"Dükkanimda hayatimin belli kesitlerinden esyalar var"

Nostaljiyi seven arkadaslari sayesinde bu dükkani açtigini ifade eden Aktas, "Kocaeli’de bu isi yapan çok arkadasim var. O arkadaslarimizin destegiyle de bu hale geldik. Evde antika esya koyacak yer kalmayinca ortaya böyle bir fikir çikti. ’Acaba dükkan mi açsam?’ ya da ’Sergilesem mi?’ diyerek en sonunda bu hale geliyorsunuz. Annem de bu ise merakli. Annemin meraki ve anilara bagliligi sayesinde ben de geçmise, anilara ve eski esyalardaki güzelliklere bu kadar baglandim. Buradaki her sey beni çocukluguma götürüyor. Dükkanimda hayatimin belli kesitlerinden esyalar var. Burayi düzenlerken bile bu hissi yasadim. Örnegin dükkandaki bir vitrini 80’li yillarda evimizdeki salonu hatirlayarak düzenledim" seklinde konustu.



"Sosyal medyanin da etkisi oldu"

Dükkaninda çok sayida antika esyanin sergilendigini kaydeden Aysim Aktas, sözlerini söyle noktaladi:

"Su anda dükkanimizda antika olarak nitelendirebilecegimiz esyalardan saat, salon gramofonu, seker ölçüm cihazi, Isveç mali bir hesap makinesi, porselen gibi ürünler var. Bunlarin yasi neredeyse 100’ün üstünde. Fakat bizim elimizdeki ürünlerin çogu vintage, yani yasi 50 ve 100 yilin arasinda sayilan ürünler. Eger esyanin yasi 100’ü astiysa antika sayilir, bizde antika ürünler de var. Kocaeli’de antika esyalara merak olmadigi yönünde bir düsünce vardi. Biz burayi ilk açtigimizda bazi insanlar ’Burada olur mu?’ dedi.

Fakat bu dükkani açtiktan sonra hiç tahmin etmedigimiz bir ilgiyle karsilastik. Özellikle sosyal medyanin da bunda etkisi oldu. Magazayi ziyaret etmek isteyen çok sayida insan var. Bu ise ilgi var, ilgi oldugu sürece de buradayiz."
Kaynak: İHA