Avrupa'nin Alabaligi Bu Barajdan Gidiyor

Aydin’in Bozdogan ilçesindeki Kemer Baraj Gölü’nde üretilen yaklasik 4 bin 500 ton alabalik ve bin tona yakin somon baligi, balik üretiminin baskenti olarak bilinen Norveç basta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Avrupa'nin Alabaligi Bu Barajdan Gidiyor
Uygun iklim yapisi, kontrollü yapilan tarimi sayesinde tertemiz kalmis sulari ve yüksek rakimin avantaji ile 1960’li yillarda dönemin Basbakani Adnan Menderes tarafindan yaptirilan Kemer Baraji’nin tertemiz sularinda üretilen alabalik ve somonlar, Avrupa ülkelerinin ilk tercihleri arasinda yer aliyor. Türkiye üretiminin de yüzde 5’inin karsilandigi Bozdogan ilçesinde alabalik hasat dönemi devam ediyor. Ilçedeki balik çiftliklerinde bir yandan hasat çalismalari sürerken, öte yandan da Tarim ve Orman Müdürlügü görevlileri baligin nihai tüketiciye ulasana kadarki sürecini kontrol altinda tutuyor. Çevresinde fabrikalasma bulunmayan ve dogal kaynak sulari ile beslenen Arapapisti Kanyonu havzasinda yer alan Kemer Baraj Gölü, saglik için en önemli protein olan Omega 3 kaynagi alabaligin en leziz ve saglikli sekilde yetismesine de olanak sagliyor. Dünyanin en büyük alabalik üreticisi Norveç’e rakip olan Bozdogan, Norveç’e de balik ihraç ediyor.

“En lezzetli balik Bozdogan alabaligi”

Modern sistemler ve modern ekipmanlarla en saglikli sekilde üretilen alabaliklarin hasadi tüm hiziyla sürerken, bu leziz baliklarin müdavimleri de yakinlarda bulunan restoranlarda mangalda pisen alabaliklardan tadiyor. Kemer Baraj Gölü’nde uzun yillardir alabalik üretimi yapan ihracatçi firmanin üretim müdürü Hamza Firat, “Aydin Bozdogan çiftligi olarak alabalik hasadimizi yapmaktayiz. Üretmis oldugumuz alabaliklarin tamamini ihracata gönderiyoruz. Avrupa baligimizi çok begeniyor. Bozdogan çiftligimizde yillik 2 bin 400 ton alabalik üretimi yapmaktayiz. Ayrica alabaligin yani sira 500 ton kilogram üstü somon üretimi yapiyoruz. Üretmis oldugumuz baliklarin tamamini ihracata gönderiyoruz. Suyumuzun kaliteli ve temiz olmasi Avrupa tarafindan da tercih sebeplerinden bir tanesi. En lezzetli balik Bozdogan baligi olup, sloganimiz ‘balik yiyelim saglikli beslenelimdir” dedi.



Üretimden tüketime her asama kontrol altinda

Kemer Baraji’ndaki alabalik hasadini takip ettiklerini ifade eden Bozdogan Tarim ve Orman Ilçe Müdürü Soner Altun ise, “Su ürünleri mühendislerimizle birlikte üreticilerimizin hasadina eslik ediyoruz. Kemer Barajimiz rahmetli Basbakan Adnan Menderes tarafindan 1960’larda yapildiginda o zamanki amaçlari taskin koruma, sulama ve ayni zamanda da gerektiginde içme suyu olarak kullanma amaciyla planlanmisti. Bu barajimiz su kalitesi yönünden alabalik yetistiricisi için çok önemlidir. Burada üretilen yillik 4 bin 500 ton alabalik yurt içi ve yurt disina ihraç edilerek tüketilmektedir. Bu kapsamda Avrupa Birligi’ne ihraç edilen baliklarimiz kalite açisindan da su kalitesi yüksekligi nedeniyle aranan balik olmustur. Bu da bizi sevindiriyor. Tabii bakanligimizin ÇATAK Projesi’ni biz bu bölgede uyguladik. ÇATAK Projesi ile su kaynaklarimizin etrafindaki tarim arazilerini, atil tarim arazilerini hem üretime kazandirdik hem de tarimsal kaynakli nitrat kirliliginin önüne geçerek bu barajimizin su kalitesini koruyoruz. Hem sulamada hem balik yetistiriciliginde hem de taskin koruma amaçli barajimizi ülke ekonomisine katki saglamasi açisindan da önemlidir. Bu nedenle her zaman üreticilerimizin yanindayiz. Bugün de hasat sirasinda tazelik denetimi yapiyoruz. Bu sekilde ürünlerimizi balik nakil araçlariyla islenecegi fabrikalara ya da tüketilecegi balik hallerine sevkleri yapilmis oluyor. Bu süreçte sürekli denetimlerimiz oluyor. Ve tüm hasatlar kontrol edilerek sevk ediliyor. Üreticilerimize bereket diliyoruz. Bol kazançlar diliyoruz. Ülke ekonomisine katkisindan dolayi da son derece mutluyuz” dedi.



“Türkiye üretiminin yüzde 5’i Bozdogan’da”

Altun açiklamasinin devaminda, “Yetistiricilik yönünden ülke genelinde degerlendirirsek de iç sularda yetisen alabaligimizin Bozdogan olarak yüzde 5’ini karsiliyoruz. Ülkemizde son yillarda su ürünlerinde gerçekten çok büyük basarilar elde etti. Bu anlamda tarim bakanligimizin öncülügü, desteklemelerle birlikte alabalik üretiminde Avrupa’da birinci siradayiz. Avrupa ülkeleri bizimle rekabet etmede zorlaniyorlar. Biz bu basariyi tarimin diger sektörlerinde de insallah en kisa zamanda yakalamis olacagiz. Bundan dolayi da tüm Türkiye genelinde su ürünleri yetistiricilerimizi tebrik ediyoruz. Diger sektörlerin de bunu bir bir takip edecegini bekliyoruz insallah” diye konustu.



Dünya lideri Norveç’in de tercihi Bozdogan alabaligi

Kemer Baraji’nin yüksek noktalardaki temiz su kaynaklarindan beslendigini ifade eden Altun, “Buradaki baliklarimizin su kalitesinden dolayi çok lezzetli olmasi, aranan olma sebebidir. Ankara ve Istanbul’daki tüketiciler, buradan balik siparisi edenler bunu bu sekilde beyan ediyorlar. Aydin Bozdogan’dan gelen baliklar gerçekten lezzet yönünden de bir adim önde. Avrupa firmalari gerek Global Su Ürünleri Yetistiricileri Birligi (GAP), gerek ASC denetimlerini kendileri de burada gelip görüyorlar. Bu nedenle de buradaki baliklari almak için tabiri caizse siraya giriyorlar. Hatta dünyada balikçilikta en önde olarak bilinen Norveç bile buradan kendi ülkesine alabalik ithalati yapmaktadir” dedi.

Kaynak: İHA