YÖK Baskani Özvar Açiklamasi 'Ukrayna'da Okuyan Üniversite Ögrencileri Için Kolaylik Temin Edecegiz'

Yüksekögretim Kurulu (YÖK) Baskani Erol Özvar, “Biz YÖK olarak Ukrayna’da okuyan üniversite ögrencilerimiz için öncelikle üniversiteler arasinda yatay geçis imkanini saglayan, o sartlari yerine getiren ögrencilerimiz için bir kolaylik temin edecegimizi ifade etmis olduk” dedi.

YÖK Baskani Özvar Açiklamasi 'Ukrayna'da Okuyan Üniversite Ögrencileri Için Kolaylik Temin Edecegiz'
YÖK Baskani Erol Özvar, YÖK binasinda Türk Mühendis ve Mimar Odalari Birligi (TMMOB) Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasi ile is birligi protokolü imzalanmasinin ardindan gazetecilerin sorularini yanitladi. Ukrayna’dan gelen Türk vatandasi üniversite ögrencilerinin egitim sürecinin ne olacagiyla ilgili soru üzerine Özvar, “Ukrayna’da okuyan ögrenciler savas sebebiyle ülkemize dönmüs oldular, olaganüstü bir durum söz konusudur. Biz YÖK olarak Ukrayna’da okuyan üniversite ögrencilerimiz için öncelikle üniversiteler arasinda yatay geçis imkanini saglayan, o sartlari yerine getiren ögrencilerimiz için bir kolaylik temin edecegimizi ifade etmis olduk” dedi.



“Yatay geçis sartlarini yerine getirenler Türkiye’de okuma imkani bulabilecek”

Yatay geçis sartlarini yerine getiren ögrencilerin Türkiye’deki devlet üniversitelerinde okuma imkani bulabileceklerini açiklayan Özvar, "Ögrencilerimiz arasinda bu yatay geçis sartlarini yerine getirenler arasinda Türkiye’deki basvuracaklari devlet üniversitelerine kosullari, sartlari yerine geldiyse okuma imkani bulabilecekler. Yatay geçis sartlarini karsilayamayan ögrencilerimiz için ise YÖK olarak düsündügümüz yöntem, ögrencilerimizin yüksekögretim hayatlarindan uzak kalmamalari, disarida bulunmamalari, magdur olmamalaridir. Burada özel ögrenci statüsünde oradan gelen ögrencilerimiz üniversitelere basvuruda bulunabilecekler. Ülkemize gelen ögrencilerimizin hangi üniversitede okuduklari, hangi programa devam ettikleri, kaçinci sinif olduklari, bunlarin bilgileri yüksekögretim açisindan fevkalade önemli. Biz bu sebeple Ukrayna’dan gelen ögrencilerimizin ögrenim bilgilerini beyan edecekleri bir internet sayfasi tasarladik ve bu internet sayfasina girerek ögrenim bilgilerini bizlerle paylasmalarini istedik. Basvurular halen devam etmekte. Bugün itibariyla bu basvurular 3 bini bulmus vaziyettedir. Bu basvurularin sayi itibariyla kaç olacagini su an kestirmemiz mümkün degil. Oradaki bütün ögrencilerin tamaminin buraya gelip gelmeyecegini bilmiyoruz” diye konustu.



“Ögrencilerimizi disarida birakmak istemeyiz”

Üniversitelerine dönememis, savas sebebiyle Türkiye’de olan ögrencilerin egitimden uzak durmamasini arzu ettiklerini belirten Özvar, Ukrayna’da kaç Türk üniversite ögrencisi oldugunun net sayisini bilmediklerini kaydetti.

Özvar, sunlari söyledi:

“Burada hakkaniyeti, adaleti, firsat esitligini mutlaka gözetmemiz de gerekmektedir. Ayni zamanda su an itibariyla üniversitelerine dönememis, henüz dönmemis, savas sebebiyle ülkemizde olan ögrencilerimizin de bosta kalmamasini, yüksekögretimden uzak durmamasini arzu ediyoruz. Özel ögrenci statüsünde de ögrencilerimiz burada Türkiye’de bir müddet misafir, konuk ögrenci olarak devam edebileceklerdir. Ögrencilerimizi disarida birakmak istemeyiz. Kesin net rakamlari bizler de su anda olusturmaya çalisiyoruz. Ukrayna’da kaç tane üniversite ögrencimiz mevcuttur, onlari insallah bizler de teyit ettikten sonra sizlerle paylasma yoluna gidecegiz. Savas bitmeden Türk vatandasi ögrencilerin tekrardan Ukrayna’ya dönebilmeleri mümkün degil. Bunu mutlaka dikkate alarak, hesaba katarak ögrenim sürelerinin hesap edilecegini paylasmak isterim.”
Kaynak: İHA