Vali Memis'ten 12 Mart Mesaji

Erzurum Valisi Okay Memis, 12 Mart Istiklal Marsi’nin Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma yildönümü nedeniyle bir mesaj yayinladi.

Vali Memis'ten 12 Mart Mesaji
Vali Memis mesajinda su ifadelere yer verdi:

“Türk Edebiyati’nin büyük sairi Mehmet Akif Ersoy’un adi Istiklâl Marsi ile özdeslesmistir. ‘Istiklâl Marsi Sairi’ unvani alan Mehmet Akif, var olma savasi verilen günlerde, tarifsiz bir duygu yogunlugu ile yazdigi marsla Türk Milletinin gönlünde taht kurmustur. 1920 yili sonlarinda, Erkân-i Harbiye Riyasetinin (Genel Kurmay Baskanligi) “Bu savasimizin manasini anlatacak, halka ve askere heyecan verecek ve diger milletlerde bulunan milli marslara denk olacak bir mars” yazilmasi seklindeki istegi üzerine Milli Egitim Bakanligi’nin açtigi yarisma için, para ödülü almamak sartiyla, Mehmet Akif’in yazdigi Istiklâl Marsi, Türk Milletinin, manzum Kurtulus Savasi Destani niteligindedir. Mehmet Akif böyle bir destani yazabilecek bilgi ve inanca sahip oldugu izlenimini edebiyat çevrelerine yillar önce vermistir. Mehmet Akif, Balkan Harbi yillarinda, halki edebiyat yoluyla aydinlatmak için aralarinda Abdülhak Hâmid, Recâîzâde Mahmud Ekrem, Süleyman Nazif, Mehmed Emin ve bir grup edebiyatçinin bulundugu Hey’et-i Tenviriyye’nin genel kâtibi idi. Sülleyman Nazif, baskan Recâîzâde Mahmud Ekrem’in, milletin milli bir destana ihtiyaci oldugunu ve bunu ancak, Mehmet Âkif’in yazabilecegini söyledigini nakletmisti. Ömrünün büyük kismi vatanin düsman isgalinden kurtulusu ve milletin bagimsizligi mücadelesiyle geçen Mehmet Âkif’in, sahip oldugu degerler arasinda hürriyet kavraminin önemli bir yeri vardir. Denebilir ki hürriyet, onun degerleri arasinda, listesinin üst siralarinda yer almaktadir. Hürriyet, ugruna savasilmasi gereken yüce bir deger, insan gibi yasamanin olmazsa olmaz kosuludur. Mehmet Âkif, hür, hürriyet ve istiklâl sözcükleri ile ifade ettigi özgür yasama biçiminin çocukluktan beri âsigidir. Bu düsüncesini Zulmü Alkislayamam adli siirinde açikça ifade eder: Zulmü alkislayamam, zâlimi aslâ sevemem; Gelenin keyfi için geçmise kalkip sövemem. Biri ecdâdima saldirdi mi, hatta bogarim Bogamazsin ki! Hîç olmazsa kogarim. Üç buçuk soysuzun ardinda zagarlik yapamam; Hele hak nâmina haksizliga ölsem tapamam. Dogdugumdan beridir âsikim istiklâle, Bana hîç tasmalik etmis degil altin lâle. Bu siir, Mehmet Âkif’in çocuklugundan beri özgürlüge karsi besledigi asiri sevginin yaninda, geçmisine ve köklerine olan bagliligin, degerbilirligin ve vefâ duygusunun da somut bir belgesi, yere, zamana ve duruma göre davranan, menfaatleri için renkten renge giren ve bu ugurda her yolu mübah sayan tiplerin karsisinda, örnek alinmasi gereken saygin bir durusun resmidir. Sair, Zulmü alkislayamam siirinde özgürlüge olan askinin dogumundan itibâren basladigini söylese de milletimizin özgürlük askinin baslangici çok eski çaglara uzanir. Istiklâl Marsi’nin misralarinda bu eski tarihe ulasmak mümkündür.

Istiklâl Marsi’nin; Ben ezelden beridir hür yasadim hür yasarim, Hangi çilgin bana zincir vuracakmis? Sasarim! Kükremis sel gibiyim, bendimi çigner, asarim. Yirtarim daglari, enginlere sigmam, tasarim.

Istiklâl Marsi’ nin en güzel, en heyecanli misralarindan biri de hürriyet kavramini ifâde eden bu dörtlüktür. Bu misralar “Hürriyet” duygusunun insanlara verdigi üstün gücü, çok kuvvetli bir sekilde ifade ediyor. Maddî engeller, zincir, duvar, dag, deniz, insanin içindeki “Hürriyet” arzusunu durduramamistir. Ben ezelden beridir hür yasadim hür yasarim, Hangi çilgin bana zincir vuracakmis sasarim. Bu misrada sair, ezelden beri sürdürdügü özgür yasam tarzini bene indirgemis olsa da, ben zamirini irk, kavim ve halk kavramlarini karsilama maksadiyla, benim irkim, benim kavmim, benim halkim manasinda çokluk yerine zikredilmis bir izlenim verir. Bu izlenim ise belleklerde Göktürk Hakani Bilge Kagan’in, adina dikilmis yazitta Türk halkina hitâben söyledigi ölüm ve özgürlük ile ilgili cümleleri animsatir. airin ve Türk Milletinin özgürlük aski, Istiklâl Marsi’nin son misralarinda tekrarlanir: Dalgalan sen de safaklar gibi ey nazli hilâl, Olsun artik dökülen kanlarimin hepsi helâl, Ebediyyen sana yok, irkima yok izmihlâl. Hakkidir hür yasamis bayragimin hürriyet, Hakkidir Hakk’a tapan milletimin istiklâl! Istiklâl Marsi’nin bu misrasi özgürlügün Türk halkinin yasam biçimi ve hakki oldugunu, özgürlügün simgesi olan ve rengini sehitlerin kanindan alan al yildizli bayraga özgürce dalgalanmak yakisacaginin ifadesidir. Bu misralar, Türk milletinin özgürlügü hiçbir seye degismeyecegini de ima eder.

Mehmet Akif Ersoy un “Allah bir daha bu Millete Istiklal Marsi yazdirmasin” sözlerine tüm benligi ile inanan, bu ugurda canlarini feda ederek, bu topraklari bize vatan yapan Aziz Sehitlerimizi ve Gazilerimizi rahmet, minnet ve sükranla aniyorum.”
Kaynak: İHA