Karaman'da Ilk Kez Laparoskopik Yöntemle Kalin Bagirsak Kanseri Ameliyati Yapildi

Karaman Egitim ve Arastirma Hastanesinde ilk defa laparoskopik yöntemle kalin bagirsak kanseri ve safra kesesi tasi ameliyati gerçeklestirildi.

Karaman'da Ilk Kez Laparoskopik Yöntemle Kalin Bagirsak Kanseri Ameliyati Yapildi
Karaman’da rahatsizligi nedeniyle Egitim ve Arastirma Hastanesine basvuran 68 yasindaki hasta H.D., Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Yildiray Kuruçay tarafindan muayene edildi. Yapilan tetkiklerinde kalin bagirsak kanseri teshisi konulan H.D.’nin ameliyatina karar verildi.

Op. Dr. Yildiray Kuruçay ve Op. Dr. Mehmethan Cihan tarafindan gerekli tüm tetkikleri yapilan hasta ameliyata alindi. Kentte ilk kez laparoskopik yöntem ile yapilan ameliyat sonrasi hasta, iyilesme sürecini atlatarak sagligina kavustu.

Ameliyatla ilgili açiklama yapan Op. Dr. Yildiray Kuruçay, Karaman’da ilk defa laparoskopik yöntemle ile bagirsak kanseri ve safra kesesi tasi ameliyati gerçeklestirdiklerini ve ameliyatin basarili geçmis olmasindan dolayi mutluluk duyduklarini söyledi.

Op. Dr. Kuruçay, "Hastamiz sikayetleri ile tarafimiza basvurdu. Hastayi yatirdik. Gerekli tetkik ve teshisleri yaptik. Hastamizi degerlendirdik. Hastanin ameliyatini Ostomi denilen barsak geçici olarak disari alinmadan minimal invaziv yöntemle kamerayla 4 adet 1 cm kesiyle kalin barsak kanser ameliyati laparoskopik yöntemle basariyla gerçeklestirmis olduk. Hastamizi hayirlisi ile taburcu ettik. Hastanemizde kapali kalin bagirsak kanseri ameliyati ilk defa yapildi. Hastamizi basari ile ameliyat etmis oldugumuz için çok mutluyuz. Bundan sonra uygun hastalarda ayni yöntemi uygulamaya devam edecegiz” dedi.

Hastane Bashekimi Dr. Ögr. Üyesi Ahmet Yilmaz ise, "Gelisen teknolojiyle birlikte artik cerrahi operasyonlarin önemli bir bölümü laparoskopi yani kapali teknikle yapilabiliyor. Bu ameliyatlar büyük kesi olmadan, uygun vakalarda kalin bagirsak hatta pankreas kanseri cerrahisi gibi çok zor ameliyatlarda bile basarili sonuçlar veriyor. Hastanede kalis süresinin kisa olmasi, çabuk iyilesme ve hastalarin daha kisa sürede günlük aktivitelerine dönebilmesine olanak sagliyor. Emegi geçen herkese tesekkür ediyorum ve tüm hastalarimiza acil sifalar diliyorum” dedi.



Açik ve kapali ameliyat arasindaki farklar

Geçmiste kalin bagirsak kanseri ameliyatlarinda kisinin karin bölgesinde 40-50 cm’lik kesiler açiliyordu. Kisinin duydugu aci daha fazla oluyor, hastanede kalma süresi uzun oluyordu. Günlük yasama dönmek daha fazla zaman aliyordu. Komplikasyon orani da daha fazla olan açik cerrahide, hastalarin yaklasik yüzde 10’unun ileriki yillarda ameliyat yeri fitigi ve yapisikliga bagli bagirsak tikanikligi nedeniyle tekrar ameliyat edilmesi gerekiyordu. Oysa bugün, laparoskopik cerrahi, tek port (tek delikten) cerrahi ve robotik cerrahi gibi kapali yöntemler karinda açilan 2-3 cm’lik küçük kesilerle yapiliyor. Hastanede yatis süresini belirgin sekilde azaltan kapali yöntemler sayesinde kisiler çok daha az agri duyuyor ve ameliyat sonrasi kisa sürede normal yasantilarina dönebiliyor. Estetik görüntü çok iyi oldugu gibi ameliyatlardan sonra fitik ve bagirsak tikanikligi gibi sorunlara da çok nadiren rastlaniyor.
Kaynak: İHA