Ukrayna'da Mahsur Kalan Türk Vatandaslari Tahliye Uçusu Ile Yurda Getirildi

ISTANBUL Rusya’nin askeri harekat düzenledigi Ukrayna’da mahsur kalan Türk vatandaslari düzenlenen tahliye uçusu ile Romanya üzerinden Türkiye’ye getirildi.

Ukrayna'da Mahsur Kalan Türk Vatandaslari Tahliye Uçusu Ile Yurda Getirildi
Rusya’nin harekat düzenledigi Ukrayna’da mahsur kalan Türk vatandaslarinin hava yolu ile ilk tahliyesi bugün gerçeklestirildi.

Rusya’nin askeri harekat düzenledigi Ukrayna’dan kaçarak tren ve karayolu ile Romanya’ya giden 164 kisi tahliye seferiyle Istanbul’a getirildi.

“Bombalamayi gök gürültüsü sandik ”

Ukrayna’dan ailesiyle birlikte karayolu ile Romanya’ya geçen, Kivanç Çebi, “Ukrayna’nin Harkiv kentinde bir insaat firmasinda çalisiyorum. Saldirinin oldugu ilk gün uyandik sabaha karsi. Sehrin çevresi bombalaniyordu, siddetli bir sekilde. En basta önce gök gürültüsü sandim. Biraz dinledim, gök gürültüsü olmadigini anladim. Daha sonra esimi kaldirdim. Diger arkadaslarla haberlestik. Internet ve elektrik vardi. Sikinti yoktu. Ondan sonra bizim merkez ofisimiz var. Orada toplandik asagi yukari 9-10 arkadas. Sezon kapali oldugu için diger arkadaslarimiz Türkiye’de izindeydi. Harkiv’e bir saatlik mesafede santiyemizin oldugu bölge var. Oraya geçtik. Oradan daha güvenli olacagini düsündük. Orada toplandik. Bir gün orada kaldik. Istanbul merkezden gelen direktifleri bekledik. Akabinde santiye kapattik” dedi.

“Milyonluk ekipmani orada biraktik”

Ukrayna’da yol yaptiklarini söyleyen Çebi, “Milyonluk ekipmani biraktik. Yol yapiyoruz orada. Sonrasinda karar verdik yani. Zor bir karar oldu. Kalalim mi, gidelim mi? Yollar ne durumda bilemiyorsunuz. Çünkü bayagi sivil görünümlü Rus askeri yollarda, tenha yerlerde, ormanlik yollarda. Ondan sonra Istanbul’dan bize çikin dediler. Sirket araçlarimiz vardi sekiz tane onlarla yola çiktik. Daha önce oralarda insaatta çalismis bir arkadasimiz vardi. Bize bir Google’dan harita çikardi. Yani bayagi kötü yollardan gittik. Zelenzky sivil halka çagrida bulunmustu. Yerel direnis ekipleri vardi. Onlarin bariyerleriyle karsilastik. Birkaç ufak daha tehlike atlattik. Yanimizda veya arkamizda iste bu güvenlik noktalarina yaklasik. Geri dönen veya kararsiz kalanlara yanimizda ates ettiler. Biz daha çok Moldovya tarafinda küçük bir kapi bulduk. Oradan geçtik 5 saatte asagi yukari. Moldova’ya geçtik. Oradan otellerde yer yok. Otellerde, hiçbir yerde Moldova’da yer yok. Oradan üç saat daha göze aldik. Romanya’nin Yas kentine indik. Orada da alti saat kaldik. Orada da otel bulamadik. Yani gece üç buçukta Yas sehrine indik. Sabaha karsi otel bulduk. Saat 12’den sonra. Ertesi gün yattik biraz iste. Moldova Hava sahasi uçusa kapali oldugu için uçak kullanamadik. Mecbur Romanya’ya Bükres’e kadar indik. Bükres’ten bizi tahliye ettiler. Memlekete geldik“ dedi.

“Yanimiza hiçbir sey alamadik”

Bombalama esnasinda sehrin etrafinda alev toplari oldugunu gördüklerini söyleyen Çebi, “Bombardimandan çok korktuk yani. Bizim kaldigimiz yer on besinci kat. Yani çok net görünüyor sehrin etrafinda alev toplari. Hiçbir sey alamadik. Esyamiz, degerli esyalarimiz, saatlerimiz orada kaldi. Kimse bir sey alamadi. Yani ilk neyi yakaladiysak iste çocugun malzemelerini. Ondan sonra arabalarimiza tiktik. Böyle hemen yola çiktik. Ama iyi yani bizden sonra bizim geçtigimiz yerlerde veya iste bizim arkamizdan gelen arkadaslar sorunlarla karsilasmislar. Bizden sonra Rus askerini görüp geri dönenler olmus.” dedi.

3 Günde 10 saatten fazla uyumadiklarini söyleyen Cengizhan Becerik, “Kharkiv’de bir Türk insaat firmasinda çalisiyoruz. 24’ü gecesi bombardiman sesleriyle uyandik. Ofiste toplanip ne yapacagimiza karar vermeye çalistik. Sonra hareket ettik. Ülkenin en dogusundan en batisina oradan da Moldova üzerinden Romanya’ya geçtik. Yolculuk 2,5 gün sürdü. Yolda çok kontrol noktasi vardi. Bazi noktalarda gece karanliginda ellerinde silah olanlar bizlere soru sorup durdular. Ama biz bir sorun yasamadik. Ülkemize geldigimiz için rahatladik. 3 gündür 10 saatten fazla uyumadik. Sag salim geldigimiz için mutluyuz. Bükres’te konaklayan arkadaslarimiz da yarin yola çikacaklar.
Kaynak: İHA