Kazakistan Büyükelçisi Saparbekuly Açiklamasi 'Her Ülkenin Toprak Bütünlügüne, Egemenligine Saygi Duyuyoruz'

Kazakistan’in Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, “Birlesmis Milletler’in bir üyesi olarak her ülkenin toprak bütünlügüne, egemenligine saygi duyuyoruz Ukrayna da dahil” dedi.

Kazakistan Büyükelçisi Saparbekuly Açiklamasi 'Her Ülkenin Toprak Bütünlügüne, Egemenligine Saygi Duyuyoruz'
Büyükelçi Saparbekuly, Kazakistan ile Türkiye’nin diplomatik iliskilerinin tesisinin 30’uncu yildönümü dolayisiyla büyükelçilikte düzenlenen programa katildi.

Burada yaptigi konusmada Saparbekuly, “Geldigimiz noktada sunu gururla söyleyebiliriz ki bugünkü Kazakistan iliskileri 30 yil önceki iliskilerden çok farkli. Biz birbirimize hem halklar hem devletler olarak yakinlik tanidik. Birbirimizin ortak noktalarinin ne kadar çok oldugunu ve bunlarin hasatlarinin da çok oldugunu gördük” diye konustu.

Kazakistan - Türkiye iliskilerinin sadece siyasi alanda degil, ekonomik, ticari, savunma sanayii ve ulastirma alaninda da dinamik sekilde gelistigini söyleyen Saparbekuly, “1991 yilinda 30 milyon dolarla baslayan iliskilerimiz geçtigimiz sene 5 milyar dolara ulasti. Bu da cumhurbaskanlarimizin daha önce koymus oldugu önce 5 milyar dolar sonra 10 milyar dolar hedefine orta vadede ulasmis sayiliyoruz. Sunu da gururla ifade etmek istiyorum ki Türkiye Kazakistan’la olan ticari iliskilerinde Kazakistan ihracatta ilk 5 ülkeden biri haline geldi” dedi.

Türkiye ile Kazakistan arasindaki iliskilerin kazan-kazan politikasi üzerinden devam ettigini belirten Saparbekuly, ulastirma ve lojistik anlasmalarinin yalnizca ikili lojistik açisindan degil üçüncü dis ülkelere ihracat açisindan da potansiyeli oldugunu söyledi.



Kazakistan’la Türkiye arasindaki yatirim is birliginin son yillarda hizli bir sekilde ilerlediginin altini çizen Büyükelçi Saparbekuly, “Türkiye’nin Kazakistan’a yaptigi yatirimlar 5 milyar dolara yaklasti. Kazakistan’in da Türkiye’ye 1.1 milyar dolarlik yatirimi söz konusu. Son 3 yilda Türkiye’den gelen yatirimlar rekor üzerine rekor kiriyor. 30 yillik süreçte son 3 yilda rekor düzeyde yatirim yapiliyor. 2019’da 358 milyon dolar, 2020 yilinda 363 milyon dolar sadece 2021 yilin ilk 9 ayinda 535 milyon dolar yatirim gerçeklesti” açiklamasinda bulundu.

"Her ülkenin toprak bütünlügüne, egemenligine saygi duyuyoruz Ukrayna da dahil"

Rusya’nin Ukrayna arasinda yasanan gelismeleri de degerlendiren Büyükelçi Saparbekuly sunlari söyledi:

“Birlesmis Milletler’in bir üyesi olarak her ülkenin toprak bütünlügüne, egemenligine saygi duyuyoruz Ukrayna da dahil. Tabii ki burada sunu da ifade etmekte yarar vardir. Kazakistan hem Rusya ile hem de Ukrayna ile tarihi, geçmise dönük iliskilerimiz var. Rusya bizim dünyadaki en uzun kara siniri olan komsumuz, en büyük ticaret ortagimiz. Ayni sekilde Ukrayna da ticari ve ulasim alanlarinda is birligimiz devam etmekte. Sadece 2021 yilinda Ukrayna ile ticaret hacmimiz yüzde 30 artti. O yüzden bu iki dost ülkemizin arasindaki olaylara endise duyuyoruz. Çünkü bu sadece bölgede degil daha da genis alana hem istikrar açisindan hem de güvenlik açisindan siçrama riski var. Bu olaylarin Kazakistan’a ekonomik olarak da etkisi var.”
Kaynak: İHA