Isçiligi Birakip Çiftçilige Basladilar, Yilda 8 Hasat Yapiyorlar

İçel’de özel sektörde asgari ücretle çalisan 2 arkadas, isçiligi birakip örtü altinda topraksiz tarimla çesit çesit marul üretip yilda 8 hasat yaparak hem ülke içine hem de yurt disina satmaya basladi.

Isçiligi Birakip Çiftçilige Basladilar, Yilda 8 Hasat Yapiyorlar
Mezitli ilçesinde ikamet eden 32 yasindaki Fahri Orhan ile 33 yasindaki Faruk Senol, asgari ücretle çalistiklari is yerlerinden ayrilarak, tarim sektörüne girmeye karar verdi. Iki arkadas hem internetten hem de bu isi yapanlarla ilgili piyasa arastirmasi yaptiktan sonra Hollanda’da uygulanan topraksiz tarimi yapmak için adim atti. Erdemli ilçesinde sera alani kiralayan iki arkadas plan ve projelerini örtü altinda uygulamaya koyarak bir hasatta 13 bin adet ürün alacak topraksiz tarim sistemiyle kendi islerinin patronu oldu. Her mevsim yurt içinde tüketimi olan marul isine giren iki arkadas topraksiz tarimla ilk yilda 7 ikinci yilda ise 8 hasat yaparak yilda ortalama 100 bin adet çesit çesit marul üretti. Ürettikleri ürünleri Istanbul, Ankara, Izmir ve Adana basta olmak üzere yurt içine gönderen 2 arkadas, Bulgaristan ve Gürcistan’la da ihracata baslayarak Avrupa’ya kapi araladi.

Yilda 7-8 hasat 100 bin ürün

Özel sektörde çalisirken, kendi isini kurmak için bu sektöre arkadasiyla birlikte girdigini belirten Fahri Orhan, "Burada topraksiz tarim yapiyoruz. Yilda 7-8 hasat alarak daha az ilaç, daha az gübre ve daha az isçilikle üretim yapiyoruz. Hollanda’nin yillarca önce basladigi bir sistemi biz burada devam ettiriyoruz. Bu sekilde ülkemize katki saglamaya çalisiyoruz. 1,5 dönüm yerde üretim yapiyoruz 13 bin adet fide kapasitemiz var. Yilda 7-8 hasat yapabiliyoruz. Bu da 100 bin adet marula tekabül ediyor. Özel sektörden çok çok iyi. Kendimiz ugrasip bir seyler üretmeye çalisiyoruz. Çiftçilik emek isteyen bir is ama üretimi çogalttigimizda bize katkisi oluyor" dedi.

Ürettikleri marullari basta Istanbul, Ankara, Izmir ve Adana çevresine verdiklerini animsatan Orhan, 2 yildir üretim yapmalarina ragmen Bulgaristan ve Gürcistan’a bile gönderdiklerini, hedeflerinde tüm Avrupa’nin oldugunu kaydetti.



Hasattan bir gün sonra yenisi dikiliyor

Arkadasiyla özel sektörden kurtulmak ve kendi islerini kurmak için basladiklarini animsatan Faruk Senol ise belli bir süre arastirip sehir sehir gezdiklerini, ardindan kredi çekerek sektöre girdiklerini ifade etti.

Marul üretimi yaptiklarini ve satisini da yapabildiklerine deginen Senol, “Her türlü iç ve dis piyasaya gönderebiliyoruz. Üretimi tamamen kendimiz yapiyoruz. Tohum olarak aliyoruz, marul ve fide olarak satislarini gerçeklestiriyoruz. Boylandirdiktan sonra hasat yaptigimiz yere hemen bir gün sonra yerlestirerek 35 gün sonra hasat edecek hale getiriyoruz. Çok yorucu isi yok. Dikkat gerektiriyor. Özellikle analiz yaparak suyun takibini yapiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA