Beyaz Saray Sözcüsü Psaki Açiklamasi 'Putin, NATO'nun En Büyük Birlestiricilerinden Biri Oldu'

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, NATO’nun Rusya’nin Ukrayna’ya düzenledigi isgale karsi birlik içinde durdugunu ve bu isgalin NATO üyelerini bir araya getirme konusunda büyük bir etkisi oldugunu belirtti. Psaki, "Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in eylemleri, modern tarihte NATO’nun en büyük birlestiricilerinden biri oldu" dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki Açiklamasi 'Putin, NATO'nun En Büyük Birlestiricilerinden Biri Oldu'
ABD Beyaz Saray Basin Sözcüsü Jen Psaki düzenledigi günlük basin toplantisinda, Ukrayna’nin isgali karsisinda NATO’nun tepkisi, ABD’nin nükleer alarm seviyesine iliskin kararini ve casusluk faaliyetleri iddiasiyla 12 Rus yetkilinin sinir disi edilmesine iliskin açiklamalarda bulundu. Basin açiklamasinda, Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilarinin NATO’nun ortaklarini ve müttefiklerini daha da birlestirdigine dikkat çeken Psaki, "Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in eylemleri, modern tarihte NATO’nun en büyük birlestiricilerinden biri oldu" ifadelerini kullandi. Rusya’nin saldirilarinin, NATO üyelerinin Ukrayna’yi destekleme yönünde tarihsel adimlar atmasina neden oldugunu belirten Sözcü Psaki, "Almanya tarihsel olarak çatisma bölgelerine silah göndermekten kaçindi, ancak simdi krizin ciddiyeti nedeniyle bunu Ukrayna için yapiyor. Burada gördügünüz birlesik bir Avrupa, birlesik bir bati, Baskan Putin’in önderligindeki saldirganliga ve isgale karsi duran birlesik bir NATO." dedi.

"ABD alarm seviyesini degistirmiyor"

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki yaptigi açiklamada, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in ülkesinin nükleer silahlari da içeren caydirici güçlerini yüksek alarma geçirmesinin ardindan Biden yönetiminin gerilimi azaltmak istedigini belirterek, ABD’nin kendini savunmak için yeterli yetenek ve kapasiteye sahip oldugunu, nükleer alarm seviyelerini degistirmedigini açikladi.

Psaki, "Kendi degerlendirmemizi degistirmedik, ancak Rusya’nin tehditlerini kullanma konusunda da çok net olmamiz gerekiyor. Su anda yapmak istedigimiz tek sey gerilimi azaltmak. Baskan Putin’in direktiflerini degerlendiriyoruz. Su anda veya yakin bir zamanda kendi alarm seviyemizi degistirmek için bir neden görmüyoruz. Sunu da unutmamak gerekir ki, son birkaç ay ve yil boyunca, Rusya ile bir dizi konuda önemli anlasmazliklar yasadigimizda bile, Rusya ve ABD uzun zamandir nükleer kullanimin yikici sonuçlari olacagi konusunda hemfikirdiler" ifadelerini kullandi. Psaki yaptigi açiklamada, ABD’nin ve NATO’nun Ukrayna’da uçusa yasak bölge kurmasinin Rusya ile çatismalari tetikleyecegini de belirterek, "Bu kesinlikle bizi potansiyel olarak Rusya ile askeri bir çatismaya sokabilir" dedi.

"Rus casuslar sinir disi edilecek"

Basin toplantisinda, ABD’nin casusluk faaliyetleri iddiasiyla 12 Rus yetkilinin sinir disi edilmesini planlandigini dogrulayan Sözcü Psaki, "Rus yetkililerinin ulusal güvenligimize ters düsen casusluk faaliyetlerine katilarak, ABD’deki ikamet ayricaliklarini kötüye kullandiklari için sinir disi etmenin birkaç aydir üzerinde çalisiyoruz" ifadelerini kaydetti.

Rusya’nin Birlesmis Milletler (BM) Büyükelçisi’nden bu karara elestiri geldigine dikkat çeken Psaki, "Düsmanca eylemin, kendi topraklarimizda casusluk faaliyetleri yürütmek oldugunu düsünüyorum" dedi.

Kaynak: İHA