ABD Savunma Bakanligi Açiklamasi 'Montrö'yü Nasil Uygulayacagina Türkiye Karar Verecektir'

ABD Savunma Bakanligi Sözcüsü John Kirby, Rus kuvvetlerinin Ukrayna’nin baskenti Kiev’e yaklasmaya çalistigini ancak kuvvetlerin hala Kiev disinda oldugunu belirterek, kriz karsisinda bogazlarin nasil kontrol edilecegi sorusuna, Montrö’nün nasil uygulayacagina iliskin karari Türkiye’nin verecegine dikkat çekti.

ABD Savunma Bakanligi Sözcüsü John Kirby, Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirisi hakkinda ve yasanan kriz sürecinde bogazlarin kontrolüne iliskin dikkat çekici açiklamalarda bulundu. Kirby yaptigi açiklamada, kriz karsisinda Bogazlarin nasil kontrol edilecegi sorusuna, Montrö’nün uygulanmasinda Türkiye’nin karar sahibi olduguna dikkat çekti. Kirby, "Montrö’yü nasil uygulayacagina Türkiye karar verecektir. Bu onlarin konusacagi bir meseledir, fakat Rusya’nin hala Karadeniz’e inis yapan savas gemilerinin oldugunu biliyoruz. Karadeniz hakkinda konusmak için son bir güncelleme veremeyecegim fakat açikça biliyoruz ki Rusya’nin firsatini bulursa hala geri gelme yetenegi var" ifadelerini kullandi. ABD’nin, Rusya ve Ukrayna arasindaki çatismalari önlemek için her iki ülke arasinda bir tür potansiyel seçenekler bulmaya çalistigini belirten Kirby, Rusya’nin bununla ilgileneceginden emin olmadiginin altini çizdi. Kirby yaptigi açiklamada, ABD’nin Ukrayna üzerinde uçusa yasak bölge olusturmayacagini kaydederek, "NATO’nun her karisini koruyacagiz. Bu hava sahalarini da kapsiyor" dedi.

"Rusya Kiev’e yaklasmaya çalisiyor"

ABD Savunma Bakanligi Sözcüsü Kirby, Rus güçlerinin Ukrayna’nin baskenti Kiev’e yaklasmaya çalistigini, fakat su anda Kiev’in disinda olduklarini belirtti.

Kirby, "Rus kuvvetlerinin ilerledigini veya Kiev’e karadan hareket edebilmek için yaklasmaya çalistiklarini açikça görüyoruz. Hala kent merkezinin disinda olduklarini degerlendiriyoruz fakat bildigimiz sey, açikça Kiev ile ilgili niyetlerinin oldugu ve baskentte hareket etmeye devam etme isteklerinin oldugudur" ifadelerini kaydetti.

Ukraynalilarin Kiev çevresinde oldukça etkili bir sekilde direndiklerini aktaran Kirby, "Ukraynalilar Putin’in yapabilecekleri karsisinda sert ve kararli bir direnisle ülkeleri için savasiyorlar. Ruslarin daha güneye hareket etmesini zorlastirdilar" seklinde konustu.

Kaynak: İHA