Sanliurfa'da Yeni Turizm Projesi Için Imzalar Atildi

Sanliurfa Valiligi öncülügünde, büyüksehir ve ilçe belediyeleriyle paydas kurumlarin isbirliginde hazirlanan, sehrin kültür ve turizmini gelistirmeye yönelik projelerin tanitimi ve protokol imza töreni valilik toplanti salonunda yapildi.

Sanliurfa'da Yeni Turizm Projesi Için Imzalar Atildi
Sanliurfa’nin kültürel, tarihi ve turistik alanlarinin degerlendirilmesi, gelistirilmesi ve turizmden hak ettigi payi almasini hedefleyen projelerin tanitimi ve protokol imza törenine; Vali Abdullah Erin, Büyüksehir Belediye Baskani Zeynel Abidin Beyazgül, Vali Yardimcisi Yeliz Yildizhan, Eyyübiye Belediye Baskani Mehmet Kus, Haliliye Belediye Baskani Mehmet Canpolat, Karaköprü Belediye Baskani Metin Baydilli, Viransehir Belediye Baskani Salih Ekinci, GAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Mehmet Açikgöz ve ilgili kamu kurum kuruluslarinin temsilcileri ile basin mensuplari katildi.

Tarihi alanlari modern imar planiyla yeniden sekillendirecek ve turizm destinasyonuna dâhil edecek Güney Turizmi Projesi, Halilürrahman gölü ve çevresini yeniden düzenleyen, içerisinde Sanliurfa Tasavvuf Müzesi, Sakal-i Serif ve Kadem-i Serif Salonu, Hz. Ibrahim Peygamber Külliyesi ile Peygamberler ve Bilim Adamlari Külliyesinin yer alacagi Halürrahman Projesi, Kurtulus Müzesi Projesi ve Ibrahim Tatlises Müzesi Projesinin tanitim videolarinin sunuldugu toplantida, katilimcilar projelerle ilgili görüs ve düsüncelerini dile getirdiler.

Sanliurfa’nin kültürel, tarihi ve turistik alanda büyük bir potansiyel barindirdigina inandiklarini ifade eden Vali Erin, “Bu potansiyelin en iyi sekilde degerlendirilmesi, tüm insanligin hizmetine sunulmasiyla ilgili yogun proje gelistirmemiz inanci dogrultusunda projeler hazirladik. Turizm sektöründe büyük sikintinin yasandigi pandemi döneminde bile Sanliurfa, çok daha fazla cazibe merkezi olmayi basaran illerin basinda geliyor. Insanlar, Sanliurfa’nin tarihi turistik mekânlarini ziyaret etmeye devam ettiler. 2021 yilinda sadece Göbeklitepe’yi 700 bin civarinda insan ziyaret etti. Önümüzdeki dönemde çok daha yogun bir ziyaretçi akinina ugrayacagimizi degerlendiriyoruz. Bugün altina imza atacagimiz projeler de gelecek insanlarin Sanliurfa’daki bu büyük zenginlige daha kolay erisebilecekleri ve ziyaret edebilecekleri hale getirecek çalismalari içeriyor” dedi.

Vali Erin, sehrin tarihi geçmisi ve gelecegi açisindan son derece önemli olan projelere ortak akilla destek veren büyüksehir ve ilçe belediyeleri ile paydas kuruluslara tesekkür etti.

Peygamberler sehri Sanliurfa’da kazilan her yerden tarih fiskirdigini ifade eden Büyüksehir Belediye Baskani Zeynel Abidin Beyazgül, Sanliurfa Kalesi arkasinda yapilan düzenlemelerde ortaya çikan tarihi eserlerin de turizme kazandirilacagini söyledi.



Sanliurfa tarihiyle ilgili bugüne kadar kitaplarda ve hafizalarda olan birçok hususun, uygulanacak projelerle görsele dökülecegini dile getiren Beyazgül, “Bu çok önemli bir çalisma. Bunun, çok önemli sonuçlari ortaya çikacaktir. Görsele dökülen peygamberler ve âlimlerle ilgili çalismanin yaninda turizm destinasyonuna dâhil edilecek alanlarla Sanliurfa hafizalara kazinacaktir. Ayrica, turist buraya geldiginde daha fazla kalacak ve zamanini çok daha degerli kullanacaktir. Sanliurfa’ya büyük önem kazandiracak projelerin, sehrimize ve insanimiza hayirli olmasini diliyorum” seklinde konustu.

Programda birer konusma yapan Eyyübiye Belediye Baskani Mehmet Kus, Haliliye Belediye Baskani Mehmet Canpolat, Karaköprü Belediye Baskani Metin Baydilli, Viransehir Belediye Baskani Salih Ekinci ve GAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Mehmet Açikgöz de projelerin önemine deginerek, Sanliurfa için hayirli olmasini dilediler.

Tanitimi yapilan ve uygulanmasi için protokolü imzalanan projeler söyle:

Güney Turizmi projesi

Medeniyetin besigi olan Sanliurfa’da bulunan yapilar, Sanliurfa’nin turizmde hak ettigi yere gelmesi için büyük bir firsat olusturuyor. Güney turizm projesiyle tarihi alanlar modern imar planiyla yeniden sekillenecek. Proje kapsaminda, Harran tarihi kent merkezi, Bazda Magaralari, Sogmatar, Suayp Sehri, Karahantepe ve Sefertepe gibi tarihin akisini degistiren merkezler destinasyona alinacak.

Halil-Ür Rahman projesi

Peygamberler sehri Sanliurfa’nin en önemli merkezlerinden biri olan Halil-ür Rahman Gölü ve çevresi çagin gereksinimlerine uygun olarak projelendiriliyor. Içerisinde Sanliurfa Tasavvuf Müzesi, Sakal-I Serif ve Kadem-i Serif Salonu, Hazreti Ibrahim Peygamber Külliyesi ile Peygamberler ve Bilim Adamlari Külliyesinin insa edilecegi projeyle, sehre gelen turistlerin konaklama sürelerini daha verimli kullanmalari, yazili ve sözlü kültürde yasayan degerlerin görsellestirilmesi amaçlaniyor.

Kurtulus Müzesi projesi

Sanliurfa’nin düsman isgalinden kurtulus mücadelesinin izlerini her kösesinde tasiyan ve tarih boyunca birçok amaca hizmet eden bina, aslina uygun restore edilerek Kurtulus Müzesi oluyor. Sanliurfa’nin düsman isgalinden kurtulus hareketini baslatan 12’lerin kahramanliklarini gelecek nesillere aktarmak için teshir, tanzim ve uygulama projesiyle sehrin yakin tarihi bu müzede canlandirilacak.

Ibrahim Tatlises müzesi

Sanliurfa’nin bagrindan yetismis birçok sanatçisi bulunuyor. Bunlardan biride hiç kuskusuz Ibrahim Tatlises, Dünya çapinda Sanliurfa’yi tanitan sanatçi Ibrahim Tatlises’in dogdugu kâgir ev, müzeye dönüsüyor. Bu projeyle, müzik sehri olan Sanliurfa’nin degerlerinin tanitilmasi, sahip çikilmasi ve yasatilmasi amaçlaniyor.
Kaynak: İHA