Baskan Alibeyoglu, 'Dogu Kapi'nin Açilmasi Bölgeye Deger Katacak'

Kars Ticaret ve Sanayi Odasi (KATSO) Baskani Ertugrul Alibeyoglu, 1993 yilina kadar Türkiye ile Ermenistan arasinda demiryolu ulasimi için kullanilan ancak, 1993 yilinda diplomatik sorunlar nedeniyle kapatilan Dogu Kapi Sinir Kapisi’nin tekrar açilamasinin gündeme gelmesinin yatirimcilar ve Kars halki arasinda heyecan olusturdugunu belirtti.

Baskan Alibeyoglu, 'Dogu Kapi'nin Açilmasi Bölgeye Deger Katacak'
Alibeyoglu, sinir kapisinin açilmasi bölgeye deger katacagini kaydetti.

KATSO Baskani Alibeyoglu, “Kars’in Akyaka ilçesi sinirlari içerisinde yer alan ve Ermenistan’in Gümrü sehrine yakinligi ile dikkat çeken Dogu Kapi Sinir Kapisi’nin tekrar açilmasinin gündeme gelmesi ilde ve bölgede heyecan olusturmustur. Yatirimcilarin Kars Ticaret ve Sanayi Odasi’ni ariyor ve bölgeye yatirim yapmak istiyor. Bu vesile ile yatirim ve tesvikler konusunda bilgi ve destek talep ediyor. Dogu Kapi hem karayolu hem demiryolu agi ile Kars’a baglanmalidir” dedi.

“Sanayi ve ticaret hiz kazanacak”

Alibeyoglu, Dogu Kapi üzerinden Ermenistan’in Gümrü Sehri ve diger sehirleri ile yapilacak ikili ticaret ve bu ticarete bagli olusturulacak sanayinin bölgeye hiz kazandiracagini söyledi.



Son dönemlerde Ermenistan ile yasanan diplomatik temaslarin yatirimcilarin dikkatini çektigini ifade eden Baskan Alibeyoglu, “Ülkenin çesitli bölgelerinden yatirimcilar Kars Ticaret ve Sanayi Odasi’ni ariyor. Ermenistan üzerinden Azerbaycan, Kafkasya ve Orta Asya’ya ile ticaret yapmak istiyorlar. KATSO’dan yatirim alanlari, yatirim tesvikleri, destekler, OSB, Lojistik Merkez tesvikleri gibi alanlarda bilgi talep ediyorlar. Ülkemiz ve Ermenistan arasinda son dönmelerde yasanan diplomatik temaslari yakindan takip ediyoruz ve bölge ve ülke ticareti açisindan gerekli önlemleri aliyoruz” diye konustu.

“Kars turizminde patlama yasanacak”

Kars turizminde patlama olacagina dikkat çeken Baskan Alibeyoglu, “Ermenistan ile süren diplomatik temaslarin olumlu sonuçlanmasi ve bunun neticesinde Kars ile Ermenistan arasinda kara ve demiryolu ile baglanti kurulmasi halinde Ermenistan’dan, Kars’taki tarihi yapilara ve dini mekanlar yogun turist akini beklemekteyiz. Nihayetinde tarihte Kars ilinde milyonlarca Ermeni halki yasamlarini sürdürmüs ve bu topraklarda birçok iz ve eser birakmistir. Birçok Türk vatandasi da simdiki Ermenistan topraklarinda dogup büyümüstür. Ermenistan sinirlari içerisinde yer alan birçok köy atalarimizin izlerini tasimaktadir. Diplomatik sorunlarin ortadan kalkmasi ve kara ve demiryolu baglantisinin kurulmasi ile karsilikli olarak turizm gelisecek ve bu turizm patlamasi iki ülkenin de faydasina olacaktir. Hali hazirda Ermenistan sinir kapisinin açilmasi halinde günübirlik turizm turlari yatirimi yapmayi bekleyen firmalarimiz bulunmakla birlikte, otel-konaklama, kozmetik, tekstil yatirimlari yapmak için fizibilite çalismalari yapan firmalar ile de temas halindeyiz” seklinde konustu.

Baskan Alibeyoglu, Ermenistan ile kurulacak temaslar neticesinde karsilikli tarimsal ürün ticaretinin önü açilacagini belirti.

KATSO Baskani Ertugrul Alibeyoglu daha sonra özetle sunlari söyledi:

“Tarimsal ürünlerin ticareti tarima dayali sanayinin gelismesine katki saglayacak ve bu alanda yatirimlari tetikleyecektir. Ermenistan’in Kars iline yakin bir konumda olmasi tasima ve nakliye maliyetlerine dogrudan etki edeceginden ve Lojistik Merkezi, Demiryolu hattinin varligi, Karayolu ulasiminin elverisli olmasi, Ermenistan ve Azerbaycan ile ticareti düsünen firmalarin yatirim konusunda Kars ilini tercih etmelerini saglayacaktir. Gürcistan ve Iran üzerinden dolayli olarak Ermenistan ile ticaret sürmektedir. Diplomatik meselelerin neticelendirilmesi halinde Ilimiz de ticari anlamda bu potaya girecek ve ticaret dolayli yollardan degil dogrudan Kars üzerinden gerçeklesecektir. Özellikle tekstil, gida, yapi malzemeleri ve insaat sektörlerinde büyük potansiyeli görmekteyiz ve bu alanlarda büyük yatirimlarin olacagina inanmaktayiz. Ticaretin yani sira tarih ve din turizmi de gelisecek ve ilimiz bölgenin ticaret ve turizm üssü konumuna gelecektir. Ermenistan ile sinir birlikteliginin kurulmasi halinde, yillaridir kapali kalan ve ürününü satamadigi ve emeginin karsiligini alamadigi için göç eden köylülerin topraginin basina geçmesini saglayacak ve tersine göçü tetikleyecektir. Yeni ve bakir bir pazar olan Ermenistan pazari bölge halkinin on yillarca hayaliydi. Bu hayale artik çok yakiniz. Sinir ticareti, ithalat ve ihracat kapsaminda bölge halki ve bölgenin aktörleri olarak üzerimize düseni yerine getirmemiz gerekmektedir. Kars’i Ermenistan’a baglayan Dogu Kapi Sinir Kapisi mevcut demiryolu ve karayolu altyapi çalismalarina bir an önce baslanmalidir. Ticarette zaman kaybetmemek gerekir. Yatirimcilar Kars ilindeki çalismalari ve hareketlilikleri yakindan takip etmektedir. Bu anlamda altyapi çalismalarin yasanacak gecikmeler yatirimcilarin baska illere yönelmesine neden olacaktir. Dolayisiyla zaman kaybetmeden altyapi çalismalarina baslamamiz gerekmektedir.”
Kaynak: İHA