Bartin Üniversitesi 5 Yilda 4 Bin 181 Üniversiteyi Geride Birakti

Bartin Üniversitesi, Webometrics Dünya Üniversite Siralamalari (Webometrics Ranking of Universities) degerlendirmesine göre 5 yilda 4 bin 181 üniversiteyi geride birakmayi basardi.

Bartin Üniversitesi 5 Yilda 4 Bin 181 Üniversiteyi Geride Birakti
Kalite odakli sürdürülebilir bir gelisim hedefleyen Bartin Üniversitesinde elde edilen basarilar uluslararasi siralama kuruluslarinin raporlarina da yansiyor. Son olarak Dünya’da yer alan yüksekögretim kurumlarini görünürlük, açiklik ve mükemmeliyet göstergeleri üzerinden degerlendiren Webometrics Dünya Üniversite Siralamalarina (Webometrics Ranking of Universities) yansiyan verilerde önemli bir yükselis kaydedildi. Bartin Üniversitesi, geride birakilan yilin degerlendirildigi 2022 Ocak ayi siralamasinda 200’den fazla ülkede degerlendirilmeye alinan 31 bin yüksekögretim kurumu arasindan 2 bin 856’nci sirada yer buldu. 2017 yilinda 7 bin 37’nci sirada yer alan Bartin Üniversitesi böylece 5 yilda dünya genelinde siralamaya deger bulunan 4 bin 181 yüksekögretim kurumunu geride birakti.

Her yil ortalama 1.045 üniversite geride birakildi

Bartin Üniversitesi görünürlük (web içerigi) göstergesinde 7 bin 777’nci sirada, açiklik (en çok alinti yapilan arastirmacilar) göstergesinde 1.821’nci sirada ve mükemmeliyet (2016-2020 yillari arasindaki 5 yillik dönemde 27 disiplinde en çok atif alan yüzde 10’luk dilime giren yayin sayisi) göstergesinde ise 2 bin 644’üncü siradaki yerini aldi. Bartin Üniversitesi, siralanan Türkiye’deki 212 yüksekögretim kurumu arasinda da 83’üncü basamakta yer aldi.

URAP Dünya Siralamasinda 57 basamak yükseldi

Bartin Üniversitesi, ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yapilan URAP 2021-22 Dünya Siralamasinda da yükselisini sürdürdü. Temelinde bilimsel üretkenlik ve akademik ürünlerin kalitesi olan URAP siralamasinda dünyadan 3 bin üniversite yer aldi. Üniversiteler 2019 yilinda ürettikleri makale sayisi ile 2019 yilindan geriye dogru 5 yillik bir degerlendirmeyle atif sayisi, toplam bilimsel doküman sayisi, toplam yayin etkisi, toplam atif etkisi ve uluslararasi is birligi alanlarindaki performansina göre siralandi.

Dünya genelini kapsayan üniversiteler siralamasinda geçtigimiz yil 3 bin üniversite arasinda 2 bin 484’üncü sirada bulunan Bartin Üniversitesi, bu yil 57 basamak yükselis ile 2 bin 427’nci sirada yer almayi basardi. Bartin Üniversitesi Türkiye’de siralamaya giren üniversiteler arasindan ise 5 basamak yükselerek 83’üncü oldu. Makale puanina göre yapilan siralamada ise Bartin Üniversitesi 112 üniversite arasinda 67’nci sirada yer aldi.

Bartin Üniversitesinin tercih edilebilirligi artiyor

Farkli göstergeler üzerinden yapilan siralamalarda sürdürülebilir bir yükselis gösteren Bartin Üniversitesinde uluslararasi ögrenci basvurulari da rekor düzeyde artis gösterdi. 67 farkli ülkeden 1.782 ögrencisi olan Bartin Üniversitesinde 2021-2022 akademik yilindaki ögrenci alimi için çikilan 3 ayri çagrida 90 farkli ülkeden 7 bin 891 kisi basvuru yapti. Bartin Üniversitesinin 2017 yilinda 19 farkli ülkeden 250 uluslararasi ögrencisi bulunuyordu.

“Sürdürülebilir yükselisimiz devam ediyor”

Bartin Üniversitesinin tüm bilesenleriyle gelecege emin adimlarla yürüdügünün altini çizen Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun, “Bilimsel çalismalarimiz, nitelikli yayin ve teknolojik etki degeri yüksek arastirmalarimizla ortaya koydugumuz yenilikçi bilgiyi insanligin hizmetine sunuyoruz. Ayni zamanda uluslararasi alandaki basarilarimiz ve yaptigimiz is birliktelikleriyle görünürlügümüz artmakta ve sosyal anlamda da farkindalik olusturmaktayiz. Bunun bilincinde nitelikli büyüme hedefiyle her günün bir önceki günden daha iyi olmasi için tüm insan kaynagimiz ve ögrencilerimizle birlikte büyük gayret gösteriyoruz. Kamuoyunun da ilgisini çeken bu çalismalar hiz kesmeden devam etmektedir. Bu düsüncelerle, Bartin Üniversitesi ailesinin tüm bilesenlerini kutluyor, basarilarinin devamini diliyorum” diye konustu.

“Uluslararasilasma hedeflerimizi adim adim gerçeklestiriyoruz”

Üniversite bünyesinde yapilan tüm çalismalarda bölgemizden baslayarak, ülke gelisimine katki sunulmasinin hedeflendigini de vurgulayan Rektör Uzun, “Uluslararasilasma noktasinda ögrencilerimize iyi bir kariyer kazandirmak, egitim ve arastirma kalitesini gelistirmek amaciyla gayret gösteriyoruz. Bunun yani sira ögretim elemanlarimiz uluslararasi ortakli projeler üretmekte ve bölgesine deger katacak çalismalar yapmaktadir. Bu noktada kalite eksenli yolculugumuzda bizlere destek veren YÖK Baskanimiz Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize sükranlarimi sunuyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA