Adana Büyüksehir Meclisinde Yine Isçi Çikislari Gündem Oldu

Adana Büyüksehir Belediye Meclisi Subat ayinin ilk toplantisinda Cumhur Ittifaki grubu, isçi çikislarini gündeme getirdi.

Adana Büyüksehir Meclisinde Yine Isçi Çikislari Gündem Oldu
Adana Büyüksehir Belediye Meclisi, Meclis 2. Baskanvekili Mustafa Bayar, kâtipler Firdevs Cingözler ve Zafer Koç tarafindan açildi.

Gündem disi konusan MHP Grup Baskanvekili Cemal Demirdag, “Bu kadar insan çikardiniz yetmedi mi? Allah billâh askina yeter. Çalisanlarin mutsuz olmasini birakiniz, her seyin kötü oldugu zamanda, insanlarin ekmegi ile oynamak, vicdani degil” dedi.

AK Parti Grup Baskanvekili Ozan Gülaçti da, “Meclisten isçi, emekçi kardeslerimizin geriye dönük ödemeleri yapilacak denilerek borçlanma yetkisi alinmasina ve bizler de bu kardeslerimizin magduriyeti giderilsin diyerek Cumhur Ittifaki olarak tam destek vererek yetkiyi vermemize ragmen halen emekçi kardeslerimizin büyük çogunlugunun çesitli kalemlerde geçmise dönük alacaklarinin ödenmedigini görüyoruz ve bu konuda birçok sikâyet aliyoruz” dedi.

Gülaçti sunlari söyledi:

“Kidem alacaklarindan mesai ücretlerine kadar birçok kardesimizin hakki ödenmedi, ödenmiyor. Örnegin soför kardeslerimizin aylardir ek mesai ücretlerini alamadigi artik tüm meclis üyesi arkadaslarimiza gelen sikayetlerle hepimizin malumu. Ve birde maas konusu var ki; emekçi, isçi dostuyuz diyenlerin ne kadar samimi olduklarinin net göstergesi. Geçen yil çiktilar bizde asgari ücret hükümetin açikladigi rakamin üzerinde dediler, reklamini yaptilar. Bu kürsüden bunun böyle olmadigini rakamlarla ispat ettik. Zaten Türkiye’nin hiçbir belediyesinde söyledikleri rakamin altinda çalisan bir isçi, emekçi kardesimizin olmadigini ortaya koyduk, utanmadilar, söylemlerinden geri adim atmadilar. Bu yil yine ne yazik ki yine benzer bir durumla karsi karsiyayiz. Sendikalarla yapilan görüsmeler sonrasi ortaya çikan mutabakatsizlik sürecinden sonra simdi ortalama 5 bin lira bir maas ortaya çikiyor ancak bu rakam tamamen bir aldatmaca. Zira zaten bu tutarin 440 TL’si ödenmesi gereken yemek parasi, 180 TL’si sendika aidati ve 90 TL’si yine ödenmesi gereken yakacak yardimi. Yani tutar 4290 TL. Sizler sürekli kamuoyuna süslü kelimeler ve reklamlarla olmayani varmis gibi anlatmaya çalisiyorsunuz ama milletimiz artik arastiriyor, görüyor, biliyor. Basta isçi, emekçi kardeslerimiz olmak üzere ilk seçimlerde milletimiz bu ikircikli yönetim anlayisinizin hesabini sandikta soracaktir. Isçi, emekçi kardeslerimizin hakkini teslim etmiyor, borç edebiyati yapiyorsunuz ama diger taraftan Millet Ittifaki’nin kaybeden adaylarina istiraklerde görevler icat ederek “huzur hakki” adi altinda yüz binlerce lira ödeme yapabiliyorsunuz. Milletimizin parasiyla “seçim diyeti” ödeyebiliyorsunuz. Yazik, çok yazik.”

IYI Parti Grup Baskanvekili Recai Mercimek’in konusmasindan sonra kürsüye gelen CHP Grup Baskanvekili Serdar Seyhan elestirileri cevapladi.

Pozanti Belediye Baskani Mustafa Çay ve Tufanbeyli Belediye Baskani Remzi Ergü, ilçelerinde kisla mücadelelerini anlatarak, gelecek kislara hazirlikli olunmasi için Büyüksehire destek çagrisinda bulundu.

Daha sonra gündemlere geçildi. Toplam 39 maddeden olusan gündemlerin ilk 7 maddesi tekliflerden olustugu için ilgili komisyonlara oy birligi ile havale edildi.

Adana Büyüksehir Belediye Meclisi çalismalarina yarin saat 13.00’te devam edecek.
Kaynak: İHA