Emine Erdogan, Ukrayna'da Aziz Sofya Katedrali'nin Türkçe Sesli Rehber Projesi Açilis Programi'na Katildi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan, Ukrayna’da Aziz Sofya Katedrali’nin Türkçe Sesli Rehber Projesi Açilis Programi’na katildi.

Emine Erdogan, Ukrayna'da Aziz Sofya Katedrali'nin Türkçe Sesli Rehber Projesi Açilis Programi'na Katildi


Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan, Ukrayna Cumhurbaskani Vladimir Zelenskiy’nin esi Olena Zelenskiy ile UNESCO Dünya Mirasi Listesi’nde kayitli eserlerden biri olan Ukrayna’nin baskenti Kiev’in önemli sembollerinden Aziz Sofya Katedrali’nin Türkçe Sesli Rehber Projesi Açilis Programi’na katildi.

Programda konusan Emine Erdogan, dost ve kardes saydigi Ukrayna’da bulunmaktan büyük mutluluk duydugunu vurgulayarak, misafirperverligi için Olena Zelenskiy’e sükranlarini sundu.

“Birbirimizin kültür ve tarihini bilmek en basta dostluk köprülerimizin saglamlastiginin bir ifadesidir”

Olena Zelenskiy’nin kültür alanina olan ilgisi ve gerçeklestirdigi projelerin takdire sayan oldugunu ifade eden Emine Erdogan, geçen yil Istanbul ziyaretinde Dolmabahçe Sarayi, Efes Antik Kenti ve Kapadokya-Göreme Parki’nda Ukraynaca sesli rehber hizmetlerinin basladigini birlikte duyurduklarini animsatti. Bugün de Kiev’deki Aziz Sofya Katedrali’nde Türkçe sesli rehber hizmeti baslatilmasi vesilesiyle bir arada olduklarini belirten Emine Erdogan, “Özellikle belirtmek isterim ki Türkçe sesli rehber hizmeti, tamamiyla Sayin Olena’nin tasarrufudur. Kendisine ne kadar tesekkür etsem az. Türk insanina olan bu özel yaklasimi bizi ziyadesiyle onurlandirdi. Birbirimizin kültür ve tarihini bilmek en basta dostluk köprülerimizin saglamlastiginin bir ifadesidir” dedi.



Iki ülke arasinda turistik ziyaretlerin sayisinin her yil artiyor olmasinin da sevindirici oldugunu kaydeden Emine Erdogan, UNESCO Dünya Mirasi Listesi’nde kayitli eserlerden biri olan essiz katedrali Türkçe esliginde gezmekten büyük memnuniyet duydugunu dile getirdi. Emine Erdogan, Ukrayna’da Türkçe ögrenimine büyük bir ilginin oldugu bilgisini aldigini aktararak, bunun, kültürel yakinlasmanin bir göstergesi oldugunu ifade etti.



“Yunus Emre Enstitüsü, 2017 yilindan bu yana Kiev’de hizmet veriyor”

Ukrayna’da Türkoloji alaninda zengin bir birikim oldugunu, Türkoloji bölümlerinin sadece Türk dili ögretmekle sinirli kalmayip tarih ve kültür alaninda da yogun çalismalar yürüttügünü kaydeden Erdogan, “Egitim is birligimiz kapsaminda, Türk okutmanlar hâlihazirda Ukrayna’nin 5 farkli sehrinde Türkçe ögretiyor. Yunus Emre Enstitüsü, 2017 yilindan bu yana Kiev’de hizmet veriyor. Dil kurslari ve birçok kültürel etkinlik, Türkiye’nin zengin kültür ve tarih dünyasinin kapilarini Ukraynali dostlarimiza açiyor. Bugüne kadar, merkezimizde 1500’den fazla kisinin Türkçe ögrendigi bilgisini aldim. Gerçekten gurur verici bir tablo. Çünkü bu, halklarimiz arasindaki dostluk baglarinin derinlestigini anlatiyor. Ayni sekilde Türkiye’de de Ukrayna diline karsi artan bir ilgi var. Bu kapsamda, 2017’de, Istanbul Üniversitesi’nde Ukrayna Dili ve Edebiyati bölümü açildi. Ayni dili konusmak, her anlamda bir kalp birlikteligini gerektirir. Bu güzel gelismelerin, kalpten yükselen bir dostlugu paylastigimiz anlamina geldigine inaniyorum” dedi.



Bugünkü açilis programinin, iki ülke halklarinin dostlugunu gelecege tasiyan bir adim oldugunu aktaran Emine Erdogan, emegi geçenlere sükranlarini sundu, Olena Zelenskiy’i en kisa zamanda Türkiye’de yeniden misafir etmeyi diledigini ifade etti.



Ayasofya Katedrali olarak da bilinen ve Kiev’in sembollerinden biri olan Aziz Sofya Katedrali’nin temeli 11. yüzyil basinda atildi. 1990’da UNESCO Dünya Mirasi Listesi’ne giren katedral, tarih boyunca taç giyme törenleri düzenlenmesi, yabanci elçilerin karsilanmasi gibi önemli protokol etkinliklerine ev sahipligi yapti.

Orta Çag’da Kiev prenslerinin mezar yeri olarak da kullanilan katedral, bugün Ukrayna Hristiyanligi Kilisesi olarak turistler tarafindan ziyaret ediliyor. Sehrin en önemli tarihi miras alanlarindan biri olan katedralde proje kapsaminda, TIKA tarafindan Türkçe sesli rehber hazirlandi.

Kirim Ailesi Okulu’nu ziyaret

Emine Erdogan, Aziz Sofya Katedrali’ndeki programin ardindan Kirim’in ilhakindan sonra Ukrayna anakarasina göç eden ve Kirim Tatar toplumundan uzakta yetisen çocuk ve gençlere, egitim ve kültür alaninda hizmet vermek amaciyla 2015’te kurulan Kirim Ailesi Okulu’nu ziyaret etti.
Kaynak: İHA