Ukrayna'nin BM Daimi Temsilcisi Kislitsa Açiklamasi 'Rusya'nin BM'deki Varligi Hiç Mesru Olmus Muydu?'

BM Genel Kurulu’nda konusan Ukrayna’nin BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa, Rusya’nin BM’deki mesrulugunu sorgulayan ifadeler kullanarak, “Rusya’nin BM’deki varligi hiç mesru olmus muydu?" dedi.

Ukrayna'nin BM Daimi Temsilcisi Kislitsa Açiklamasi 'Rusya'nin BM'deki Varligi Hiç Mesru Olmus Muydu?'
Birlesmis Milletler Genel Kurulu’nda konusan Ukrayna’nin BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa, "Rusya hava saldirilari için hazirlik yapmakta ve sivilleri hedef almakta. Rusya’nin füzeleri Ukrayna’nin altyapisina zarar vermekte. Ayni zamanda yikilan kentler de var. Neredeyse tamamen yikilan kentler var. Sivillerin hedef alindigini görüyoruz” dedi.

Saldirilar sonrasi Ukrayna’da radyasyon seviyelerinin arttigini aktaran Kislitsa, “Karadeniz’de Panama ve Moldova bayrakli gemilere saldirdilar. Uluslararasi hukukun alenen ihlali devam ediyor. Gemilerin birinde inanilmaz biçimde Rus mürettebat da vardi. Ancak yine de saldirdilar. Rusya, anaokullarini, hastaneleri de hedef almakta" dedi.



"Rus ordusu ambulanslarin geçislerine izin vermedi”

Kislitsa, "Rus ordusu, ambulanslarin geçislerine izin vermedi. Bugünden itibaren aralarinda çocuklarin da bulundugu 353 kisi öldürüldü. Rusya’nin isgalinin ilk bes günlük bilançosu böyle. Bu sayilar durmadan artiyor. Su an ne kadar kisinin öldürüldügünü tahmin bile edemiyoruz. Ukrayna savunmaya geçiyor” diye konustu.

Genel Kurul’un sesini daha fazla yükseltmesi gerektigini aktaran Kislitsa, “Rusya’nin saldirisini durdurmasi gerekli. Rusya’nin eylemleri bir saldiri niteligindedir. Rusya’dan bir talepte bulunmamiz gerekiyor. Tamamen güçlerini Ukrayna topraklarindan çekip, sinirlarina geri dönmesi lazim. Donets ve Luhansk bölgelerinde de insani kurallara, yasalara uymasi gerekiyor" ifadelerini kullandi.

“BM de hayatta kalmayacaktir, hiç hayal kurmayin”

Rusya’nin en yakin müttefiki olan Belarus’u da hedefine alan Kislitsa, "Genel Kurul’un Belarus konusunda yapmasi gerekenler var. Simdi gördügümüz seyler, Ukrayna’da olanlar zaten güvenlik sonuçlarini getiriyor. Insani durum konusunda sonuçlari var. Avrupa için gida, güvenlik, enerji güvenligi, finansal pazarlar konusunda etkileri olacak, dünyada da etkileri olacak. Eger Ukrayna hayatta kalmazsa uluslararasi baris hayatta kalmayacaktir. BM de hayatta kalmayacaktir, hiç hayal kurmayin. Eger Ukrayna hayatta kalmazsa demokrasi de basarisiz olacaktir. Simdi biz Ukrayna’yi, BM’yi, demokrasiyi kurtarabiliriz. Inandigimiz degerleri savunabiliriz. Ukraynalilar bu degerler için savasiyor ve bunu hayatlariyla ödüyorlar” dedi.



“Putin, Rusya’nin BM’deki varligini yasa disi kilabilmek için elinden gelen her seyi yapti”

Kislitsa, “Rusya heyeti kisa süre sonra sözü alacak. Putin, Rusya’nin BM’deki varligini yasa disi kilabilmek için elinden gelen her seyi yapti. Acaba Rusya’nin BM’deki varligi zaten basindan beri mesru muydu, hiç mesru olmus muydu? Acaba kurul fikra 2 madde 4 uyarinca Rusya Federasyonu ile ilgili bir karar almis miydi? Aralik 1991’de ya da Ocak 1992 ve daha sonrasinda yapildi mi? Rusya konusunda bir karar alindi mi?" dedi.

Kaynak: İHA