BM Genel Sekreteri Guterres Açiklamasi 'Hiçbir Sey Nükleer Silah Kullanimini Hakli Çikaramaz'

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekteri Antonio Guterres, BM Genel Kurul toplantisinda yaptigi konusmada BM Mülteciler Yüksek Komiserligi’ne (UNHCR) göre yarim milyon Ukraynalinin simdiden ülkeyi terk ettigini açiklayarak, “Hiçbir sey nükleer silah kullanimini hakli çikaramaz” dedi.

BM Genel Sekreteri Guterres Açiklamasi 'Hiçbir Sey Nükleer Silah Kullanimini Hakli Çikaramaz'
Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari devam ederken, Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu olaganüstü toplandi. Toplantida konusan BM Genel Sekteri Antonio Guterres, “Ukrayna’daki çatismalar durmali. Havadan, karadan ve

denizden ülkenin dört bir yanina yayiliyor. Artik durmali. Rus füze ve hava bombardimanlari gece gündüz Ukrayna sehirlerini vuruyor. Baskent Kiev her yönden kusatildi” dedi.

Devam eden saldirilar nedeniyle baskent Kiev’de 3 milyon kisinin güvende olmadigini ifade eden Guterres, “Ukrayna hükümeti, ülke savunmasina katilmasi için nüfusa çok sayida silah dagitti.

UNHCR’ye göre yarim milyon Ukraynali simdiden ülke sinirlarini asti” dedi.

Rus saldirilarinin büyük ölçüde Ukrayna’daki askeri tesisleri hedef aldigi bildirilse de sivil yerlesim yerlerinin de agir hasar aldigina dair güvenilir bilgiye sahip olduklarini aktaran Gutteres, “Çocuklar da dahil olmak üzere sivillerin ölümüyle sonuçlanan bu artan siddet kesinlikle kabul edilemez” dedi.



“Askerlerin kislalarina geri dönmeleri gerekiyor”

Askerlerin kislalarina geri dönmeleri gerektigini vurgulayan Guterres, “Liderlerin baris yoluna gitmesi gerekiyor. Siviller korunmalidir. Uluslararasi insancil ve insan haklari hukuku korunmalidir. Ukrayna’nin uluslararasi kabul görmüs sinirlari içinde egemenligine, bagimsizligina ve toprak bütünlügüne Genel Kurul kararlari dogrultusunda saygi gösterilmelidir” diye konustu.



“Hiçbir sey nükleer silah kullanimini hakli çikaramaz”

Ukrayna için bir trajedi ve ayni zamanda potansiyel olarak feci sonuçlari olan büyük bir bölgesel krizle karsi karsiya olduklarini dile getiren Guterres, “Dün Rus nükleer kuvvetleri yüksek alarma geçirildi. Bu ürpertici bir gelisme. Sadece bir nükleer çatisma fikri basitçe düsünülemez. Hiçbir sey nükleer silah kullanimini hakli çikaramaz” dedi.

Guterres, Ukrayna’dan gelen mültecilerin ve yerinden edilenlerin sayisinin her dakika arttigina dikkat çekerek, “Kolayca Avrupa’nin on yillardir en kötü insani ve mülteci krizi haline gelebilecek bir seyle karsi karsiyayiz” ifadelerini kullanarak, mültecileri kabul eden ülkelere sefkati, cömertligi ve dayanismasi için minnettar oldugunu açikladi.

Ukrayna’ya insani yardimin artirilacagini ifade eden Guterres, “Geçen haftaki olaylardan önce bile Birlesmis Milletler, temas hattinin her iki tarafinda yaklasik 3 milyon kisiye insani yardim sagliyordu. Birlesmis Milletler su anda insani ihtiyaçlari degerlendirmek ve özellikle kadinlar, çocuklar, yaslilar ve engelliler olmak üzere korunma ve barinma konusunda çaresiz olan çok daha fazla kisiye hayat kurtaran destegin dagitimini artirmak için 7/24 çalisiyor” dedi.



“Tüm taraflari, insani yardim personelinin hareket özgürlügüne izin vermeye çagiriyorum”

Guterres, “Çabalarimizi hizlandirirken, uluslararasi hukuka uygun olarak BM’nin Ukrayna’daki ilgili personelin emniyet ve güvenliginin korunmasi, savunmasiz insanlara ve topluluklara insani erisimin garanti altina alinmasi çok önemlidir. Tüm taraflari, insani yardim personelinin hareket özgürlügüne izin verme ve insani yardimin güvenli, hizli ve engelsiz geçisini kolaylastirma yükümlülüklerini yerine getirmeye çagiriyorum” dedi.



“Tek gerçek çözüm baristir

Insani yardimin hayati önem tasidigini aktaran Guterres, “Ama bu bir çözüm degil. Sadece çatismanin en kötü etkilerini tedavi ediyor. Tek gerçek çözüm baristir. Ukrayna’ya yönelik saldiri, uluslararasi hukuka ve BM Sarti’na dayanan çok tarafli sisteme meydan okuyor. Kötülesen bir çatismanin olasi sonuçlarindan bazilari üzerinde düsünmek bile ürkütücüdür. Bölgesel tansiyon yükseliyor” dedi.



“Diyalog yolu her zaman açik kalmali”

Diyalog yolunun her zaman açik kalmasi gerektigini belirten Guterres, “Iyi niyetli müzakerelere girmek ve tüm sorunlari barisçil bir sekilde ele almak için asla geç degildir. Ukrayna ve Rus delegasyonlari arasinda su anda gerçeklesen dogrudan görüsmelerin, yalnizca çatismayi derhal durdurmakla kalmayip, ayni zamanda diplomatik bir çözüme giden yolu da üretecegini umuyorum” dedi.



“Sorunlari daha da kötülestirmeye degil çözmeye odaklanmaliyiz”

Çatismalari durdurmaya yönelik tüm barisçil çabalari memnuniyetle karsiladiklarini ve desteklediklerini ifade eden Guterres, “Müzakerelere ev sahipligi yapmayi ve kolaylastirmayi teklif eden ülkelere tesekkür ediyorum. Birlesmis Milletler bu tür çabalari desteklemeye hazirdir. Bu anlamsiz yikim ve insanligin karsi karsiya oldugu gerçek zorluklardan muazzam bir dikkat dagitmadir. Sorunlari daha da kötülestirmeye degil çözmeye odaklanmaliyiz. Dünyanin dört bir yanindaki sehirlerde insanlar sokaklara dökülüyor ve savasin sona ermesini talep ediyor. Ukrayna’daki insanlar baris istiyor ve buna ihtiyaç duyuyor. Rusya’daki insanlarin da öyle olduguna inaniyorum. Simdi barisa ihtiyacimiz var” dedi.

Kaynak: İHA