6 Muhalefet Partisinin 'Güçlendirilmis Parlamenter Sistem Mutabakat Metni' Açiklandi

CHP, IYI Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin üzerinde anlastigi ‘Güçlendirilmis Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’ açiklandi.

6 Muhalefet Partisinin 'Güçlendirilmis Parlamenter Sistem Mutabakat Metni' Açiklandi
Cumhuriyet Halk Partisi, IYI Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi temsilcilerinin TBMM’de yaptigi görüsmelerin ardindan 6 muhalefet partisinin üzerinde anlastigi ‘Güçlendirilmis Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’, 6 muhalefet partisi genel baskanlarinin katilimiyla açiklandi. 6 muhalefet partisinin sundugu Güçlendirilmis Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’nin giris, yasama, yürütme, yargi ve demokratik sistemin temel esaslari olmak üzere 5 ana basliktan olustugu duyuruldu.

CHP Genel Baskan Yardimcisi Muharrem Erkek, Mutabakat Metninin giris kismini anlatirken DEVA Partisi Genel Baskan Yardimcisi Mustafa Yeneroglu ‘yasama’ kismini açikladi.

Mutabakat metninin yürütme organini Demokrat Parti Genel Baskan Yardimcisi Bülent Sahinalp duyururken, Gelecek Partisi Genel Baskan Yardimcisi Ayhan Sefer Üstün ise mutabakat metnindeki yargi kismi hakkinda bilgiler verdi. IYI Parti Genel Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Bahadir Erdem Güçlendirilmis Parlamenter Sistem’in temel hak ve özgürlükler açisindan neler getirdigi ve 6 siyasi partinin bu konuda hangi ilkelerde birlestigini açiklarken, kamu yönetimi ve siyasi etik kismini Saadet Partisi Genel Baskan Yardimcisi Bülent Kaya sundu.

Güçlendirilmis Parlamenter Sistem’de Cumhurbaskaninin veto yetkisi alinacak

Mutabakat metninde muhalefet partilerinin Güçlendirilmis Parlamenter Sistem önerisinde seçim barajinin yüzde 3’e inmesi, seçimlerde yüzde 1 oy alan partilerin hazine yardimindan faydalanmasi, torba kanun uygulanmasina son verilmesi, Cumhurbaskaninin yasa yapmadaki veto yetkisinin alinmasi ve meclis sorusturmasi için gereken yeter sayinin düsürülmesi yer aldigi açiklandi. Ayni zamanda Güçlendirilmis Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’nde Cumhurbaskaninin partisiz olacagi ve aktif siyasete bir daha giremeyecegi, yalnizca bir dönem görev yapabilecegi vurgulandi. Bakanlar Kurulu kapsaminda ise Basbakan’in TBMM üyeleri tarafindan belirlenmesi, Cumhurbaskaninin hükümet kurma görevini en fazla milletvekili olan partiye vermesi, bakanlarin Basbakan tarafindan belirlenecek olmasi ve meclise karsi sorumlu olmasi yer aliyor.

OHAL kaldirilacak

Açiklanan mutabakat metninde yeni hükümet kurulmadan mevcut hükümetin düsürülemeyecegi, Cumhurbaskani ya da Bakanlar Kurulunun tek basina OHAL ilan etme yetkisi olmayacagi, bu yetkinin cumhurbaskanligi baskanliginda toplanan Bakanlar Kuruluna ait olacagi ve TBMM yetkisine tabi tutulacagi ifade edildi. OHAL için öngörülen sürenin kisaltilacagi ve OHAL kararnamelerine yer verilmeyecegi de söylendi.

Adalet Bakani ve Müstesari hakimler kurulunda yer almayacak

Mutabakat metnine göre, hakimlik ve savcilik mesleklerinin birbirinden ayrilacagi, hakimlerin idari görevleri yönünden Adalet Bakanligi’na bagli olduguna iliskin anayasa hükmü kaldirilacagi kaydedildi. Muhtemel bir sistem degisikliginde HSYK’da degisiklige gidilerek bu kurulun kaldirilacagi ve Hakimler Kurulu-Savcilar Kurulu olarak iki ayri kurum kurulacagi açiklandi. Yüksek yargi kurullarinda üyelerin yarisinin TBMM tarafindan üçte iki nitelikte çogunlukla seçilecegi, diger yarisi ise Yargitay, Danistay, Türkiye Barolar Birligi (TBB), adli ve idari yargi birinci sinif hakim ve savcilar tarafindan kendi mensuplari arasindan seçilecegi belirtildi. Adalet Bakani ve Müstesarinin Hakimler Kurulunda yer almayacagi duyurulurken çoklu baro uygulamasina son verilecegi, Anayasa Mahkemesinin üyelerinin en az dörtte 3’ünün hukukçu olacagi ve YSK’yi anayasada yargi bölümü içerisinde yüksek mahkeme olarak düzenlenecegi duyuruldu.

Kadin erkek esitligi dersleri egitim müfredatina girecek

Mutabakat metninde yer alan temel hak ve özgürlükler kismini anlatan IYI Parti Genel Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Bahadir Erdem, ilkokul birinci siniftan itibaren insan haklari ve kadin erkek esitligi derslerinin egitim müfredatina konulacagini, çevre mahkemelerini kurulacagini ve basina farkli özgürlükler verilecegini açikladi.



Güçlendirilmis Parlamenter Sistem’de YÖK kaldirilacak

Kamu yönetimi ve siyasi etik kismini anlatan Saadet Partisi Genel Baskan Yardimcisi Bülent Kaya, kamu görevine alimlarda mülakatin kaldirilacagini ve yazili sinav sonuçlarinin esas alinacagini dile getirirken, sözlü sinav ve mülakatlarin da kayit altina alinacagini kaydetti.

Ihale mevzuatinin tek bir kanunda düzenlenecegini söyleyen Kaya, kayyum uygulamalarina son verilecegi açikladi.

Kaya, Yüksekögretim Kurulu’nun (YÖK) kaldirilacagini ve üniversiteler arasi bir kurul tesis edilecegini belirtirken ögretim üyelerinin kendi rektörlerini seçecegini ekledi.

Genel Baskan Yardimcilari tarafindan metnin okunmasinin ardindan Güçlendirilmis Parlamenter Sistem’in 23 madde ve 48 sayfadan olusan mutabakat metni, 6 muhalefet partisinin genel baskanlari tarafindan imzalandi.
Kaynak: İHA