Ukrayna'da direniş güç kazanıyor!Rusya Ukrayna savaşında dakika dakika son durum...

Dünyanın gözünü çevirdiği Rusya Ukrayna savaşında son durum ise 4. günde, farklı bir boyut kazandı. Ukrayna'da direniş güç kazanırken, bu sabah saatlerinden itibaren gelen yeni haberler Rusya'nın Ukrayna'nın bazı kentlerine yeniden sistematik füze saldırılarına başladığı yönünde. Başkent Kiev'de de büyük bir patlama olacağı bilginin ardından halkın bazı kesimi sığınaklara yöneldi. Ukrayna halkı ise ülkenin lideri Zelenski'nin çağrılarına uyarak, silahlanmaya ve ülkesinin savunmasına katkı sağlamaya devam ediyor. Rusya'ya ekonomik yaptırımlar da artarak sürüyor. Son olarak; AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rus bankalarının uluslararası para transferi sağlayan SWIFT sisteminden çıkarılacağını duyurdu. İşte Rusya - Ukrayna savaşı son durum ve dünyanın yakından takip ettiği bölgeden son dakika haberleri!

Ukrayna'da direniş güç kazanıyor!Rusya Ukrayna savaşında dakika dakika son durum...
Ukrayna'da direniş güç kazanıyor!Rusya Ukrayna savaşında dakika dakika son durum...
Rusya-Ukrayna savaşı 4. gününe girdi.

Rusya'nın Ukrayna'yı kısa sürede ele geçireceği beklentisi tam tersi bir hal aldı. Ülkede direniş güç kazandı.

Dünyadan gelen peş peşe destek ve askeri teçhizat yardımları ile de Ukrayna ordusu birçok bölgede hem üstünlük kurdu, hem de kaybettiği bölgeleri geri kazandı. Rus işgalinin hızını da yavaşlattı. Bugün gelen son dakika haberlerine göre de; Rusya, Ukrayna'ya saldırılarını hızlandırdı. Başkent Kiev'e yakın bir bölgede petrol tankı çiftliği vuruldu. Kiev'de de büyük bir patlama olacağı bilgisi mevcut.

İşte Rusya - Ukrayna savaşının 4. gününden dakika dakika son gelişmeler!

17.24: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, "Avrupa'nın daha fazla adım atması gerekiyor. Rusya'ya petrol ve doğlagaz amborgosu yapması gerekiyor. Putin karşıtı koalisyonun yaptırımlarını artmasını bekliyoruz. Bize silah ve mühimmat desteği gönderen ülkeleri unutmayacağız. Ülkemizin tanksavar ve uçaksavarlara ihtiyacı var. Rusya, Ukrayna'yı bir ulus olarak yok etmeyi amaçlıyor. Bu Putin'in Ukrayna halkına açtığı bir savaştır. Rusya'yı 80 yıl önce Nazileri yendiğimiz gibi yeneceğiz" dedi.

Kuleba sözlerine şöyle devam etti:

"Ukrayna'nın neleri kabul edeceği açısından bakmayın müzakerelere. Rusya ağır kayılar verince ültimatom vermeye başladı. Rus kayıpları artmaya devam etti. Rus ordusu mağlubiyet yaşadıktan sonra ültimatomları geride bıraktı. Rusya'nın ön şartsız olarak görüşmeyi kabul ediyor olması Ukrayna için bir zaferdir. Tabi ki dostlarımız desteklerine müteşekkiriz. Ama bu bizim halkımızn mücadelesi.

Zelenski, Lukaşenko ile görüştü. Belarus'un bir kentine gitmeyeceğiz ve Rusya'nın ne diyeceğine bakacağız. Oraya, herhangi bir anlaşma olmaksızın gideceğiz. Rusya'nın adımları konusunda ne düşündüğümüzü söyleyeceğiz. Belarus, askerlerinin Ukrayna'ya girmeyeceğine dair söz verdi. Umarız sözünü tutar. Onları yenmeye ve kontrol altına aldıkları bölgelerden onları çıkarmak için mücadele etmeye edeceğiz. Bu görüşmenin sonucu umarız barış olur. Ama kesinlikle teslim olmayacağız. Tek bir karış toprağımızdan ödün vermeyeceğiz.

Zelenski, yabancı askerler için yabancı askerler lejyonu kurulması kararı aldı. Bunlar, kasabalarda kentlerde yaşayan insanların eline silah alması üzerine kuruldu. Bunların hepsi işgalcilere karşı savaşmaktadır. Bu son üç gün içerisinde yüzlerce taleple karşılaştık. Yabancılar, Ukrayna'ya gelip bize yardım etmek istediler."

17.18: Beyaz Saray, Rusya Devlet Başkanı Putin'in nükleer caydırıcı gücünün yüksek alarma geçirme emrinin, mevcut olmayan tehditler üretme parçasının bir modeli olduğunu söyledi. Yapılan açıklamada, "Ukrayna'ya daha fazla destek vermeye hazırız. Rusya hiçbir noktada NATO'nun tehditi altında değil" denildi.

17.14: İspanya Ulaştırma bakanlığı, İspanya'nın hava sahasını Rus uçaklarına kapatmaya karar verdiğini açıkladı.

17.09: Avrupa Birliği (AB) İçişleri Komiseri, şu ana kadar en az 300 bin Ukraynalı mültecinin AB sınırlarına girdiği söyleyerek, Avrupa'nın milyonlarca Ukraynalı mülteci için hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

16.44: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, ateşkes sağlanması ve tahliyeler dahil insani durum ele alındı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ukrayna'dan tahliye edilmek isteyen yaklaşık 6 bin 600 Türk vatandaşını çıkarmak için gayret gösterdiklerini söyledi.

16.37: Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi, Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerrlerin Ukrayna-Belarus sınırında yapılacağını açıkladı.

16.30: Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Ukrayna'nın Rusya ile Belarus'ta müzakere yapmayı kabul etmediğini duyurarak, Rus medyasının haberlerini yalanladı.

PUTİN'DEN NÜKLEER CAYDIRICI GÜÇLERİ YÜKSEK ALARMA GEÇİRME TALİMATI

16.12: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın nükleer caydırıcı güçlerine, Batı ile yaşanan gerilimler nedeniyle yüksek alarma geçime talimatı verdi.

Putin, üst düzey yetkilileriyle yaptığı bir toplantıda, önde gelen NATO güçleriniN batı ülkeleri ile birlikte kendisin de dahil olmak üzere Rusya'ya karşı sert mali yaptırımlar uygulayan 'saldırgan açıklamalar' yaptığını öne sürdü.

Putin, Rus savunma bakanına ve genelkurmay başkanına nükleer caydırıcı kuvvetleri “özel bir muharebe görevi rejimine” geçirmelerini emretti. Rus lider, ayrıca bu hafta Ukrayna'daki çatışmaya doğrudan müdahale eden tüm ülkeleri sert bir şekilde misilleme yapmakla tehdit etti.

UKRAYNA'NIN ANKARA BÜYÜKELÇİSİNDEN 'BAYRAKTARLAR'A ÖVGÜ

16.09: Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, 'Savaşa derhal son verilmesini talep ediyoruz. Biliyorsunuz ki gece boyunca hem de bugün hem karadan hem havadan Rusya'nın saldırıları devam etti. Ruslar Kiev'e girmek istiyorlardı, ama Harkiv'e girdiler. Son bilgilere göre Harkiv'e giren tüm birlikler etkisiz hale getirildi. Bugün Ruslar Karadeniz'den ilerlemek istediler. Karadeniz'deki yabancı gemilere ateş ediyorlar' diye konuştu.

Bununla birlikte Bodnar, savaşa son vermek ve müzakerelere başlamak için bir yol aradıklarını vurgulayarak, 'Putin'in silahları teslim edin ve Gomel'e gelin ultimatomuna inanmadık. Rus ordusunun Ukrayna topraklarından çekilmesini istiyoruz ve bunu başaracağımıza inanıyoruz' dedi. Bodnar, ayrıca Türkiye'de yapılan Bayraktar'ların Ukrayna'nın savunmasında çok etkili olduğuna dikkat çekti.

Büyükelçi ayrıca, 'Bugün onlarca sivil altyapıya ateş edildi. Bunlar arasında anaokuları da yer alıyor. Çocuklarımız ölüyor. Sivil halkı öldürmek için ellerindeki tüm mevcut araçları kullanıyorlar. Bir ambulası ele geçirip ambulanstan ateş ettiler' diye konuştu.

16.04: Norveç, hava sahasını Rus uçaklarına kapatacağını duyurdu.

15.58: Rusya'nın devlet iletişim düzenleyicisi Roskomnadzor, Google'ın ana şirketi Alphabet'e bir yazılı talep gönderdiğini belirterek, Rus medyasının Google ve YouTube kanallarına erişiminin Ukrayna topraklarında yeniden sağlanmasını talep etti. Google daha önce, RBC, TV Zvezda ve Sputnik gibi medya kuruluşları ile Rusça yayın yapan YouTube kanallarının yasaklanacağını açıklamıştı.

RUS MEDYASI: UKRAYNA HEYETİ GOMEL'DE GÖRÜŞMEYİ KABUL ETTİ

15.38: Rus Medyası, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin Belarus'un Gomel kentinde müzakereleri kabul ettiğini iddia etti. Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Medinskiy, 'Ukrayna heyeti, Gomel bölgesinde görüşme yapmayı kabul etti. Rus heyeti oraya gidiyor' açıklamasını yaptı.

LUKAŞENKO: UKRAYNA'DA TEK BİR ASKERİMİZ YOK

15.32: Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, 'Ukrayna'daki çatışma, uçurumun en ince noktası. Böyle devam ederse en kötüsü olacak. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ya da herhangi bir sığınak ortada kalmayacak. Bu yüzden savaş bugün bitmeli. Ben buna savaş bile demem. Bu bir çatışma. Savaş bir iki gün sürecek ama Ukrayna'nın üçte biri kıyılmış olacak. Şimdiye kadar kimse Kiev'i bombalamadı. Putin ile görüşmemi bitirdim, beni bu konuda uyardı. Bu çatışmanın ne zaman başladığını dakikasına, saniyesine kadar biliyorum. O zamanlar Kiev'i bombalamak kimsenin aklına gelmemişti. Ukrayna'da konuşlanmış tek bir askerimiz yok' dedi.

15.30: Avrupa Birliği (AB), G7 dışişleri bakanlarının bugün online olarak görüşeceğini duyurdu.

15.27: Fransa, bu akşamdan itibaren hava sahasını tüm Rus uçalarına ve havayolu şirketlerine kapatacağını duyurdu.

15.07: Kremlin'den yapılan açıklamada, İsrail Başbakanı Naftali Bennett'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna krizi için arabuluculuk teklifinde bulunduğu belirtildi. Görüşmenin bir İsrail inisiyatifi olduğunu ve Putin'in Bennett'e Rusya'nın Belarus'un Gomel kentindeki heyetinin Kiev ile müzakere etmeye hazır olduğunu, ancak Ukrayna tarafının 'tutarsızlık göstermesi nedeniyle bu fırsatı değerlendirmediği' öne sürüldü.

14.59: Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, kentin savunulmaya devam ettiğini duyurdu. Kliçko, ayrıca başkentte Rus birliklerinin bulunmadığını söyledi.

14.46: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüştü. Zelenski, görüşmeye ilişkin daha fazla ayrıntı vermedi.

RUSYA'DAN VATAN HAİNLİĞİ AÇIKLAMASI

14.42: Rusya Devlet Savcılığı, Rusya'nın güvenliğini hedef alan yabancı bir devlete veya uluslararası kuruluşa mali veya diğer yardımları sağlayan herkesin ihanetten suçlu bulunabileceğini ve 20 yıl hapis cezasına çarptırılabileceğini açıkladı.

14.38: Hollanda bu akşam itibariyle hava sahasını Rus uçaklarına kapatacağını duyurdu.

14.24: Ukrayna Başsavcısı Iryna Venediktova, Rusya Devlet Başkanı Putin'in adil bir mahkemede 21. yüzyılın savaş suçlusu olduğunu kanıtlayacaklarını açıkladı.

14.20: İtalya Başbakanlık Ofisi, ülkenin hava sahasını Rus uçaklarına kapattığını duyurdu.

14.11: Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto, Ukrayna ve Rusya'nın mümkün olan en kısa sürede masaya oturmasını istediklerini açıkladı.

14.05: Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman, ülkenin kuzey sınırında ve doğu bölgesinde yeni doğalgaz sahalarının keşfedildiğini duyurdu.

14.01: Çekya, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasına karşı koymasına yardımcı olmak için Ukrayna'ya daha fazla silah ve mühimmat göndereceğini açıkladı. Askeri yardım planının Çekya hükümeti tarafından onaylanmasının ardından Ukrayna'ya yardım taşıyan bir tren yola çıktı. Çekya Savunma Bakanlığı, 8,6 milyon dolar değerinde makineli tüfek, hafif makineli tüfek, saldırı tüfeği, tabanca ve mühimmat göndereceğini bildirdi.

13.55: Harkov Belediye Başkanı, 'Ukrayna Harkov'u tamamen kontrol ediyor' açıklamasını yaptı.

13.52: Birleşmiş Milletler (BM) Mülteci Ajansı, Ukrayna'yı terk eden mülteci sayısının 368 bine ulaştığını açıkladı.

13.49: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Ukrayna için Uluslararası Adalet Divanı'na başvurduklarını duyurdu. Zelenski, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 'Rusya'nın askeri hareketliliğini sonlandırması için acil karar alınmasını ve davanın önümüzdeki hafta başlamasını talep ediyoruz' dedi.

13.40: Almanya Ulaştırma Bakanlığı, Almanya havasahası ve havaalanlarının Rus uçaklarına üç ay boyunca kapatılacağını açıkladı. İnsani yardım uçalarının bu yasağın dışında tutulacağı belirtildi.

ALMANYA EK DOĞALGAZI KÜRESEL PİYASALARDAN ALACAK

13.14: Almanya Şansölyesi Scholz, Rusya'ya karşı uygulanan yaptırım paketinin eşsiz olduğunu söyledi. Scholz, 'NATO sınırları içerisindeki her bir metrekare toprağı savunacağız. Bur Rus halkının değil, Putin'in savaşı. Putin Rus imparatorluığu inşa etmek istiyor. Almanya ek doğalgazı küresel piyasalardan alacak' diye konuştu.

13.02: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Özel Kuvvetleri'nin 'Özel Kuvvetler Günü'nü kutladı.

13.00: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya'nın saldırıları nedeniyle, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki koltuğundan çıkarılması gerektiğini söyledi.

UKRAYNA'DA 64 SİVİL YAŞAMINI YİTİRDİ

12.56: Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın saldırı başlattığı Ukrayna'da 64 sivilin öldüğünü, 176 sivilin yaralandığını bildirdi. BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nden (OCHA) yapılan açıklamada, Ukrayna genelinde havadan ve karadan yapılan saldırılarda, 24 Şubat saat 04.00 ile 26 Şubat saat 17.00 arasında 64 sivilin yaşamını yitirdiğini, 176 sivilin yaraladığını rapor ettiği aktarıldı.

Gerçek rakamların muhtemelen 'önemli ölçüde daha yüksek' olduğu vurgulanan açıklamada, gelecek günlerde sivil kayıpların daha da artabileceği uyarısı yapıldı.

UKRAYNA: RUSYA ŞİMDİYE KADAR 4 BİN 300 ASKER VE 146 TANK KAYBETTİ

12.33: Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Hanna Malyar, savaşın başlamasından bu yana Rusya'nın yaklaşık 4 bin 300 asker ve 146 tank, 27 uçak ve 26 helikopter kaybettiğini açıkladı.

12.41 Romanya, Ukrayna'ya 3,38 milyon dolar değerinde erzak ve teçhizat göndereceğini açıkladı. Ayrıca, yararlılara askeri ve sivil hastanelerde bakım teklifinde bulundu.

12.40 Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı: Rusya 4 bin 300 askerini kaybetti. 146 rus tankını imha ettik

UKRAYNA'DA 'ULUSLARARASI LEJYON' KURULUYOR

12.30: Ukrayna'da Rusya'nın saldırısına karşı savaşmak isteyen yabancı gönüllüler için 'Bölgesel Savunma için Uluslararası Lejyon' isminde birlik kuruluyor.

12.27: Reuters: Ukrayna lideri Zelenski'nin danışmanı, Kiev'in batısındaki bölgenin kontrol altında olduğunu ve Rus birliklerin Güney'de ilerleme kaydetmediğini açıkladı.

ATEŞKES MÜZAKERELERİNE BAŞLANMALIDIR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 'Ukrayna savaşının dördüncü gününde Cumhurbaşkanımızın çağrısını yineliyoruz: Rus saldırıları derhal durdurulmalı ve ateşkes müzakerelerine başlanmalıdır. Haksız ve hukuksuz bu savaş karşısında Ukrayna halkının daha fazla acı çekmemesi için girişimlerimize devam edeceğiz.' dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısına ilişkin, 'Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, her iki ülke ile de güçlü ilişkilerimiz olduğu için bugüne dek defaatle Rusya ile Ukrayna arasında ara buluculuk yapmayı teklif etti. Ayrıca müttefiklere ortak bir duruş sergileme çağrısında bulundu.' ifadelerini kullandı.

11.15 Ukrayna'da silahlanan siviller, Çernihiv bölgesinde ilerleyen Rus tankını durdurdu.

10: 35 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'den yeni açıklama: Dün gece vahşi ve acımasız geçti, sivil altyapılar vuruldu. İşgal güçleri ambulanslar dahil her şeye saldırdı. Rusya, Belarus topraklarından bize saldırmazsa müzakereyi kabul ederiz. Belarus yerine İstanbul, Varşova ve Budapeşte'de görüşme olabilir.

10.20 Kremlin'den müzakere açıklaması: Rus heyeti Ukraynalılar ile müzakerelere başlamak için Belarus'un Gomel kentine ulaştı

NOVA KAHOVKA ŞEHRİ RUSYA KONTROLÜNDE

09:43 Ruslar kent yönetimini ele geçirdi, Ukrayna bayrakları kaldırıldı

09:20 AFP: Rusya Ukrayna'nın güneyindeki iki büyük şehri kuşattı

09.15: Harkov Valisi Oleg Sinegubov, 'Rus ordusu Harkov'a girdi. Vatandaşlardan sokağa çıkmamalarını, sığınaklarda kalmalarını istiyoruz' dedi.

08.53 Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı, Rus birliklerinin Harkiv'e girdiklerini açıkladı.

08.26 Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'daki silahlı girişimlerinin başarısız sonuçlanacağı belirtilerek 'Biz kazanacağız!' denildi.

07:05 Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 64 sivilin hayatını kaybettiğini ve 240 sivilin yaralandığını duyurdu.

07:04 Fransa hükümeti, Rusya'ya karşı ekonomik ve mali yaptırımları güçlendireceğini belirterek, Ukrayna'ya savunma teçhizatı sağlayacaklarını ve Rus şahsiyetlerin finansal alacaklarını donduracağını duyurdu.

06:22 Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rusya ile yapılacak olası müzakerelerde Ukrayna'nın dikte edeceği bir pozisyonda olacağını söyledi.

05:17 Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında, başkent Kiev'e yakın bir bölgede bulunan petrol tank çiftliğinin vurulduğu bildirildi.

05:17 Eski ABD Başkanı Donald Trump, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı 'dehşet verici' olarak nitelendirerek, kendisinin başkanlığı döneminde Rusya'nın böyle bir saldırıya kalkışmayacağını belirtti.

05:10 Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Gerashchenko, Rusya'nın ülkenin Vasylkiv kenti başta olmak üzere Ukrayna'nın bazı kentlerine balistik füze saldırısı düzenlediğini açıkladı.

05:10 Ukrayna Donbass'ta kaybettiği Luhansk'a bağlı Sievierodonetsk kentinin geri alındığını ve kentte tam kontrolün sağladığını duyurdu.

02:59 Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarında 2 büyük patlama gerçekleşti.

02:32 Rusya'nın, Litvanya, Letonya, Slovenya ve Estonya uçaklarına hava sahasını kapattığı bildirildi.

02:19 Amerikan uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX'in kurucusu Elon Musk, uydu interneti sistemi projesi Starlink'i Ukrayna'da kullanıma açtığını duyurdu.

01:55 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), bugün BM Genel Kurulu'nda Ukrayna konusunda olağanüstü oturum yapılması karar tasarısı için toplanacak.

01:53 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, telefonla görüştüğü Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'dan Rus birliklerin Belarus'tan en hızlı şekilde ayrılmasını talep etti.

01:46 Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, belirlenen Rus bankalarının uluslararası para transferi sağlayan SWIFT sisteminden çıkarılacağını duyurdu.

Von der Leyen, yaptığı açıklamada, 'Rusya Merkez Bankasının varlıklarını felç edeceğiz. Bu, işlemlerini donduracak, varlıklarını tasfiye etmesini imkansız hale getirecektir.' dedi.