Kuzey Kore'den Yeni Balistik Füze Denemesi

Japonya hükümeti, Kuzey Kore’nin Japon Denizi istikametine dogru yeni bir balistik füze denemesi gerçeklestirdigini duyurdu. Japonya Savunma Bakani Nobuo Kishi, yaklasik 300 kilometre yol alan füzenin, Japonya’nin münhasir ekonomik bölgesinin disina düstügünün degerlendirildigini açikladi.

Dünya Ukrayna-Rusya savasina kilitlenmisken, Kuzey Kore’den gerilimi artiracak bir hamle geldi. Japonya hükümetinden yapilan açiklamada, Pyongyang’in bu sabah yeni bir balistik füze denemesi gerçeklestirdigi bildirildi.

Japonya Savunma Bakani Nobuo Kishi yaptigi açiklamada, Japon Denizi istikametine dogru firlatilan füzenin 600 kilometre yükseklige ulastigini ve 300 kilometre yol aldigini kaydetti.

Füzenin, ülkenin münhasir ekonomik bölgesinin disina düstügünün degerlendirildigini ve herhangi bir hasar bildirilmedigini duyuran Kishi, Japonya hükümetinin Pekin’deki Japon Büyükelçiligi araciligiyla Kuzey Kore’yi diplomatik yollardan protesto ettigini sözlerine ekledi. Japonya Basbakani Fumio Kishida ise, hükümete halka dogru bilgi verme, gemi ve uçaklarin güvenligini teyit etme ve öngörülemeyen durumlara hazirlikli olma talimati verdi.

Güney Kore de dogruladi

Güney Kore Genelkurmay Baskanligi tarafindan yapilan açiklamada, füze denemesi dogrulanarak, süpheli balistik füzenin Pyongyang’daki Sunan yakinlarindaki bir bölgeden Japonya Denizi’ne dogru yerel saatle 07.52 sularinda firlatildigi ifade edildi. Kuzey Kore’nin 30 Ocak’taki son silah testinin ardindan ilk olan deneme, bu yilki 8. füze denemesi olarak kayitlara geçti.
Kaynak: İHA