Ingiltere, Büyük Rus Bankalarinin Varliklarini Dondurdu

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Rusya’ya karsi yeni yaptirimlari açiklayarak, tüm büyük bankalarinin Ingiltere’deki varliklarinin dondurulmasi da dahil olmak üzere daha agir ek yaptirim paketini duyurdu.

Ingiltere, Büyük Rus Bankalarinin Varliklarini Dondurdu
Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Rusya’nin Ukrayna’yi isgal etmesi üzerine Avam Kamarasi’nda Rusya’ya uygulanacak ek yaptirimlari açikladi.

Johnson yaptigi açiklamada, "Rusya’ya simdiye kadar uygulanan en agir yaptirimlarin uygulanacagini" dedi.

Rusya’nin Ukrayna’yi isgaline yanit olarak 10 büyük ek önlemi açiklayan Johnson, Toplam varligi 154 milyar sterlin olan Rusya’nin VTB bankasi dahil tüm büyük Rus bankalarina varliklarinin dondurulacagini ifade etti.

Johnson, Rus vatandaslarinin Birlesik Krallik banka hesaplarinda tutabilecekleri mevduat miktarini sinirlayacak yasalar çikarilacagini, Rusya’nin SWIFT ödeme sistemine erisimini kapatmak için G7 ve NATO müttefikleriyle birlikte çalisilacagini duyurdu.

Rusya’nin en büyük savunma sirketi olan Rostec’in de aralarinda bulundugu sahis, kurulus ve yan kuruluslara yaptirim uygulanacagini aktaran Johnson, sali günü tüm Rus sirketlerinin Birlesik Krallik pazarlarinda finansman saglamasini yasaklayacak bir yasa çikarilacagini ve Rusya’ya ihracat lisanslarinin kullaniminin askiya alinacagini duyurdu.

Rus ulusal havayolu Aeroflot’un Birlesik Krallik’a inis yapmasinin ve Rusya’ya yüksek teknoloji ihracatinin yasaklanacagini açiklayan Johnson ayrica, Bu tedbirlerin tamaminin Belarus’a kadar genisletilecegini aktardi. Johnson ayrica, Birlesik Krallik’ta bagis toplayan Ruslara karsi harekete geçecek olan Ekonomik Suç Yasasi’nin gündeme getirilecegini söyledi.



Johnson, "Bu yetkiler, Rus bankalarini Ingiltere finansal sisteminden tamamen dislamamizi saglayacak" dedi.



"Rusya, Ukrayna’nin kanini ellerinden asla temizleyemeyecek”

Johnson, "Putin’in ne yaparsa yapsin her zaman komsusuna saldirmaya kararli oldugu sonucuna variyorum. Simdi onu oldugu gibi, imparatorluklara inanan kanli bir saldirgan olarak görüyoruz" ifadelerini kullanarak, "Rusya, Ukrayna’nin kanini ellerinden asla temizleyemeyecek” dedi.

Johnson, Ingiltere’nin Ukrayna’ya destek sunmak için "elinden gelenin en iyisini" yapacagini söyleyerek, "Vladimir Putin’in bu korkunç ve barbar girisimi basarisizlikla sonuçlanmali" dedi.

Kaynak: İHA