TDI Besi OSB Için Hazirlanan Rapor Bakanliga Sunuldu

Van Ticaret ve Sanayi Odasinin (Van TSO) kent için hayata geçirecegi vizyon projelerden bir tanesi olan Tarima Dayali Ihtisas Besi Organize Sanayi Bölgesinin (Van TDI Besi OSB) yatirim programina alinmasi için fizibilite raporu Tarim ve Orman Bakanligina gönderildi.

TDI Besi OSB Için Hazirlanan Rapor Bakanliga Sunuldu
Van TSO ile birlikte Van Büyüksehir Belediyesi, Van Ticaret Borsasi, YIKOB, Ipekyolu Belediyesi, Tusba Belediyesi, Gürpinar Belediyesi, Gevas Belediyesi, Kirmizi Et Üreticileri Birligi ve Damizlik Sigir Yetistiricileri Birliginin ortakliginda; Edremit ve Gevas ilçe sinirlari içerisinde bulunan yaklasik 4 milyon metrekarelik alanda hayata geçirilecek olan projenin 2021 yilinin Kasim ayinda kurulus protokolü onaylanmisti. O dönem müjdeli haberi paylasan Van TSO Yönetim Kurulu Baskani Necdet Takva, su ifadeleri kullanmisti:

“Van ilimizde 40 bin büyükbas hayvanin yetistirilecegi, 3 bin 500 vatandasimizin is ve as sahibi olacagi, 3 bin 943 dekarda faaliyet gösterecek Tarima Dayali Ihtisas (Besi) OSB’nin kurulus protokolü Bakanimiz Dr. Bekir Pakdemirli Beyefendi tarafindan 5 Kasim 2021 tarihinde onaylanmistir. Van Tarima Dayali Ihtisas (Besi) OSB, onay sonrasi 31 sicil numarasi ile tüzel kisilik kazanmistir.”

186 adet isletme kurulacak

TDI Besi OSB’ni yeri, yapilacak olan yatirim ve gelinen son nokta ile ilgili Van TSO’dan yapilan yazili açiklamada, “TDI Besi OSB, Gevas Gündogan ve Edremit Köprüler mahalleleri sinirlari içinde yer alan VAN-ET A.S. karsisi Bitlis-Hakkari karayolu üzeri mevkide, yaklasik 4 bin dönüm arazi üzerine kurulmasi planlanmaktadir. 2 etaptan olusacak OSB’de; 31 adet 50 bas, 43 adet 100 bas, 92 adet 250 bas, 14 adet 500 bas ve 6 adet 750 bas olmak üzere toplamda 186 adet besi sigir isletmesinin yani sira 3 adet de sanayi sitesi yapilmasi planlanmaktadir. Ayni zamanda TDI Besi OSB’nin temel ihtiyaci olan hayvan yemi üretimi için yem sanayi tesisleri, ahirlarin atiklari olan gübrelerin islenmesi için gübre isleme tesisi, yine çikan atiklarin islenip biyogaza dönüstürülebilmesi için biyometan tesisi, kesime giden hayvanlarin etlerinin islenebilmesi için et isleme ve paketleme tesisi, çikan hayvan derilerinin islenebilmesi için deri isleme tesisi kurulmasi planlanmaktadir” denildi.

“Ekonomiye katma deger katacaktir”

Projenin hem kent ekonomisine hem de bölge ekonomisine katma deger katacagi ifade edilen açiklamanin devaminda su ifadelere yer verildi:

“Et üretimi açisindan ilk zamanlar bölgenin kademeli olarak da ülkenin et ithalatini azaltacak ve hatta örnek olabilmesi açisindan diger illerde de yayginlasmasi saglanarak ithalati bitirip ihracata katki saglayacak önemli bir çalismadir. Proje yerinde etüt çalismalari ve yer seçim komisyonu yetkililerince yapilan toplantilar neticesinde proje alaninin tamamen kesinlik kazanmasi sonrasi ÇED proje tamamlandi. Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan 5 Kasim 2021 tarihinde 31 sicil numarasi ile Van TDI Besi OSB tüzel kisiligini kazandi. Son olarak yatirim programina alinmasi için bakanliga fizibilite raporu gönderildi."
Kaynak: İHA