PAÜ'den Sürdürülebilirlik Alaninda Önemli Proje

PAÜ’lü ögretim üyesinin, iklim, su ve toprak kaynaklari dikkate alinarak; üretim yapilacak bölgeye en uygun bitki deseninin belirlenebilmesine imkan saglayacak ve sürdürülebilir çevre yönetimine önemli katkilari olacak, proje önerisi destek almaya hak kazandi.

PAÜ'den Sürdürülebilirlik Alaninda Önemli Proje


Proje yürütücülügünü Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi Insaat Mühendisligi Hidrolik Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Halil Karahan’in üstlendigi “Sürdürülebilir Tarimsal Üretim ve Optimum Bitki Deseninin Belirlenmesine Yönelik Simülasyon-Optimizasyon Modeli Gelistirilmesi ve Asagi Seyhan Havzasina Uygulanmasi” isimli proje önerisi, destek almaya hak kazandi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarimsal Yapilar ve Sulama Bölümü ögretim üyeleri; Prof. Dr. Mahmut Çetin, Dr. Ögr. Üyesi Ufuk Gültekin ve Dr. Ögr. Üyesi Müge Erkan Can’ dan olusan proje ekibinde ayrica 2 doktora ve 2 yüksek lisans ögrencisi de görev alacak.

Projede; iklim, su, toprak kaynaklari dikkate alinarak; en uygun bitki deseni belirlenecegi için; bir yandan tarimsal faaliyetlerde kullanilan su miktari azaltilirken, diger yandan tarimsal gelirin artirilmasi hedefleniyor. Ayrica, elde edilen bitki desenine uygun olarak tarimsal tesviklerin ve desteklerin saglanmasi durumunda; sektörde çalisanlarin refah seviyeleri ve yasam standartlarinda belirgin bir iyilesme öngörülüyor.

“Sürdürülebilir su ve tarimsal üretime katki saglamayi amaçlanmaktayiz”

Proje ilgili olarak proje yürütücüsü Prof. Dr. Halil Karahan sunlari kaydetti: “Toprak ve su kaynaklarinin sürdürülebilir yönetimi, kaynaklarin verimli bir sekilde kullanilmasi ile mümkündür. Bu ise iklim, toprak, su ve insan kaynaklarina uygun bitki desenleri belirlenerek gerçeklestirilebilir. Bu nedenle; iyi planlamis ve etkin bir sekilde isletilen sulama sistemlerinin kurulmasi yaninda, iklim degisikliklerine uygun ve daha az sulama suyu gerektirecek bitki desenlerinin seçilmesi büyük önem tasimaktadir. Suyun verimli ve etkin kullanimiyla sürdürülebilir çevre yönetimine önemli bir katki saglanacaktir. Proje çiktisi olarak üretilecek modelin yerli ve Türkçe olmasi, kullanici dostu ara yüzler içermesi nedeniyle ilgili teknik elemanlar tarafindan kolayca kullanilabilmesi mümkün olacaktir. Böylece; ürün planlamasi, destek ve tesvik miktarlarinin belirlenmesi sürecinde; karar vericilere yol gösterici bir rol oynayacaktir. Bu proje ile ülkemizin 2023 hedefleri dogrultusunda; sürdürülebilir su ve tarimsal üretime katki saglamayi amaçlanmaktayiz” dedi.

Kaynak: İHA