BTSO'da Hedef 10 Bin Ihracatçi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi (BTSO) Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Burkay, ihracatçi firmalarin küresel krizlerden daha az etkilendigini belirterek, kentteki ihracatçi sayisini 10 bine tasimayi hedeflediklerini söyledi.

BTSO'da Hedef 10 Bin Ihracatçi
Pandemi tedbirleri kapsaminda 2020 yili Mart ayindan bu yana online olarak düzenlenen BTSO aylik meclis toplantisi, iki yillik bir aranin ardindan yeniden fiziki olarak gerçeklestirildi.

BTSO Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Burkay, BTSO üyelerinin pandemi sürecini en az hasarla atlatabilmesi adina son iki yillik dönemde basarili bir sinav verdiklerini söyledi.

Çalismalarindan dolayi BTSO meclis üyelerine tesekkür eden Burkay, “Bu süreçte 63 meslek komitemizden gelen talepleri, mevcut durumu ve çözüm önerilerini detayli bir sekilde ilgili kurumlarla paylastik. Pandemi sonrasi olusacak firsatlari degerlendirebilmek adina sirketlerimizin ayakta kalabilmesini hedefledik. Bugün is dünyamizin bekledigi hayati tedbirlerin hayata geçmesi konusunda attigimiz adimlarin birçogunun neticelerini almaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Göreve geldikleri günden bu yana ekonominin en büyük aktörlerinden en küçük isletmelere kadar tüm üyeler için proje, hizmet ve çözüm üreten bir anlayisla çalistiklarini ifade eden Baskan Burkay, “16 makro proje hedefiyle çiktigimiz yolda bugün 60’in üzerinde projeyi hayata geçirdik. Türkiye’nin koymus oldugu hedefleri yakalamada Bursa’yi en önemli merkezlerden biri yapabilme hedefiyle pozisyon aliyoruz. Gökmen Uzay Havacilik Egitim Merkezi bir hayaldi. Bugün dünyanin en iyi 5 merkezi arasinda yer aliyor. Mükemmeliyet merkezleri yaptik. Elektrikli araçlar, mikromekanik ve mikroelektronik alaninda 3 yeni merkezi daha hayata geçiriyoruz. Bunlari yaparken Bakanliklar ve AB’den fonlar aliyoruz. Bugün elektrikli araçlar, uzay ve uydu teknolojileri gibi alanlarda bir adim atilacaksa Bursa’yi yok saymak mümkün degil. Kurmus oldugumuz bu yapilar, Bursa’nin yeni ekonomide oyunda kalmasi için önemli bir mihenk tasi. Bu projelerin sayisini hep birlikte daha da artiracagiz” diye konustu.

BTSO’nun güçlü potansiyelini ve is agini dogru kullanarak önemli neticeler aldiklarini belirten Baskan Burkay, “Bursa’da yillik ihracatimizi serbest bölgelerimizle birlikte 16 milyar dolara tasidik. Geçen yil çip krizi dolayisiyla yaklasik 2 milyar dolarlik bir kaybimiz var. Çip krizinin bu yil da devam edecek olmasina ragmen biz yeni rekorlar kirmaya devam edecegiz. Ihracati gelistirmeye yönelik çalismalarimizla Bursa 2 bin 900 yeni ihracatçi firma kazandi. Simdi Bursa Dis Ticaret Merkezi’ni kurduk. Bursa’da 7 bin 300 olan ihracatçi firma sayisini 10 binin üzerine çikarmayi hedefliyoruz. Bursa’nin küresel krizlerden fazla etkilenmemesinin temel sebebi güçlü dis ticareti ve 8 milyar dolarlik dis ticaret fazlasi olmasi. Bunu gelistirmek ve sürdürülebilir hale getirmek bizim görevimiz. Böylece ekonomimizi krizler karsisinda daha dayanikli hale getirecegiz” dedi.

KOBI OSB için çalismalari sürdürdüklerini kaydeden Baskan Burkay, konusmasini söyle sürdürdü:

“Bursa’da sanayi alanlarinin toplam yüzölçümü içindeki payi sadece binde 8. hepimiz Almanya gibi gelismis bir sanayi ülkesi olmak istiyoruz. Almanya’da bu oran yüzde 4,4. Diger taraftan Bursa’da toplam üretimin yüzde 45’i organize sanayi bölgelerinin disinda, plansiz sanayi alanlarinda gerçeklesiyor. Buradaki altyapi üretime uygun degil. Bizim trafik, hava kirliligi ve çevre konusundaki sorunlari ortadan kaldirmak için plansiz sanayi alanlarini ve lojistik faaliyetleri sehrin disina çikarmamiz gerekiyor. Istanbul-Izmir Otoyolu ve demiryolu yatirimlari ile entegre üretim alanlari ve sehrin iki yakasinda olusturulacak iki uydu kentle 800 binlik nüfusu Bursa’nin merkezinden disariya tasiyarak, sehri rahatlatabiliriz.”

Enerji konusunda yasanan gelismelere de deginen Baskan Burkay, Rusya ile Ukrayna arasinda artan gerilimin Avrupa’daki enerji tedarigi güvenligi açisindan büyük sikintilar olusturacagini belirterek, “Biz yeni iliskilerle kaynak çesitliligini saglar, yenilenebilir enerji kaynaklarina yatirimlarin artmasini saglarsak, dünyada pozitif ayrisan ülkeler arasinda yer alabiliriz. Üretimin aksamamasi adina enerji arzi güvenligi çok önemli. Son yasadigimiz süreçte de gördük ki en pahali enerji, olmayan enerji. Bunun için farkli stratejiler olusturmamiz gerekiyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi ve EPDK’da bir strateji degisimi söz konusu. Biz özellikle 2014 yilindan bu yana bölgesel enerji ajanslarinin kurulmasi gerektigini savunuyoruz. Tipki kalkinma ajanslari gibi enerji politikalari gelistirecek, enerji arz güvenligini saglayacak stratejiler gelistirecek olan enerji ajanslarinin kurulmasi gerekiyor. Ortaya koydugumuz bu vizyonu da her platformda anlatmaya devam edecegiz” Ifadelerini kullandi.

Türkiye’nin 20 Aralik’tan itibaren yatirim ve yüksek ihracata dayali, cari açigi azaltma ve toplumsal refahi artirma hedefiyle yeni bir ekonomik model belirledigini belirten Baskan Burkay, “Özellikle Kredi Garanti Fonu kefaleti ile toplamda 60 milyar TL’lik üç yeni paketin devreye alinmasi istihdam, üretim ve yatirim noktasinda girisimcilerimize ve sanayicilerimize pozitif yansiyacaktir. Bununla birlikte pandemiden yogun olarak etkilenmeye devam eden, yiyecek içecek ve hizmet sektörümüzün farkli degerlendirilmesini bekliyoruz. Firmalarimizin bugünü çevirebilecek güçleri olsa da geçmisten gelen borçlari tasiyacak durumlari yok. Bu isletmelere yönelik hibe destegi verilmesini talep ediyoruz. Düsük faizli kredi veya borç stoklarini ötelemek çözüm degil. Yine kamu alacaklari ve kira uyusmazliklari konusunda da firmalarimizin taleplerinin karsilik bulmasi için çalismaya devam ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA