Bafra Bölgenin En Büyük 1. Sinif Atik Getirme Merkezine Hazirlaniyor

SAMSUN – Bölgenin en büyük 1. sinif atik getirme merkezinin yapimina Samsun’un Bafra ilçesinde devam ediliyor.

Bafra Bölgenin En Büyük 1. Sinif Atik Getirme Merkezine Hazirlaniyor
Bafra Belediye Baskani Hamit Kiliç’in yogun Ankara temaslari ile birlikte basta Çevre, Sehir ve Kültür Baskani Samsun Milletvekili Çigdem Karaaslan ve Bölge Milletvekillerinin gayretleriyle, 1 milyon TL degerindeki bu yatirimin tamamini Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligindan hibe olarak Ilçeye kazandirilmasinin ardindan baslatilan proje tüm hiziyla devam ediyor.

Belediye, ilçede geri dönüsüm maddelerinin ekonomiye kazandirilmasi için hayata geçirilen sifir atik projesinin en önemli ayagi olan 1. sinif atik getirme merkezinde insaat çalismalari sürüyor. Fevzi çakmak Mahallesi sinirlari içerisinde 2 bin metrekare alan üzerinde kurulacak olan merkez 620 metrekare kapali alaniyla bölgenin en büyügü olma özelligini tasiyacak. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan himayesinde baslatilan ‘Sifir Atik Projesi’ ile israfin önlenmesini, kaynaklarin daha verimli kullanilmasi, atik olusum sebeplerinin gözden geçirilerek atik olusumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atigin olusmasi durumunda ise kaynaginda ayri toplanmasi ve geri kazaniminin saglanmasi hedefleniyor.

Insaat çalismalari devam eden 1. sinif atik getirme merkezi hizmete açildiginda il merkezindeki geri kazanilabilir atiklar; cam, kâgit, metal, tekstil, bitkisel atik yag, pil, elektronik atik gibi tüm geri dönüsüm saglayabilecek malzemelerin il merkezinde konuslandirilan konteynerlerden alinarak burada ayristirilip geri dönüsüm atik merkezine verilmesini saglayan bir sistem kurulacak. Söz konusu sistem sayesinde ise Çevre, Sehircilik ve Ilkim Degisikligi Bakanliginin gelistirdigi sifir atik projesine de ciddi bir katki saglamis olunacak.

Baskan Hamit Kiliç konuyla ilgili olarak yaptigi açiklamada “Bakanlik tarafindan yürütülen ve Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in esi Sayin Emine Erdogan himayelerinde baslatilan sifir atik projesi kapsaminda Fevzi çakmak mahallemizde 2 bin metrekarelik alana sahip 1.sinif atik getirme merkezi çalismalari devam ediyor. Sifir atik projesinde de Bafra’nin öncü olmasi için gayret içindeyiz. Sifir atik yönetimi kapsaminda belediyemizce sifir atik atölyesi kurulmasini planliyoruz. Bu kapsamda toplanan büyük hacimli atiklar, giysiler, oyuncaklar, kitaplar gibi atiklar tamirat, bakim, onarim, temizlik ve dezenfeksiyon gibi islemlere tabi tutulduktan sonra ihtiyaç sahiplerine verilecek. Ayrica ömrünü tamamlamis lastikler gibi atiklar da sifir atik yönetim hiyerarsisine uygun olarak islemden geçirildikten sonra park ve bahçelerde çesitli amaçlarla (Atik lastiklerden kesme, boyama gibi fiziksel islemler uygulanarak masa, oyun grubu, saksi gibi ürünler yapilarak) tekrar kullanilacak.”

Sifir atik atölyesinde ayrica kompost makine, flüoresan kirma makinesi, cam kirma makinesi yerlestirilerek üretim agini genisletmek hedefleniyor.
Kaynak: İHA