AB Liderleri Yarin Brüksel'de Rusya-Ukrayna Krizini Görüsecek

Avrupa Birligi (AB) Konseyi Baskani Charles Michel’in, AB liderine gönderdigi davet mektubu ile liderler yarin Belçika’nin baskenti Brüksel’de Rusya-Ukrayna krizini görüsecek.

AB Liderleri Yarin Brüksel'de Rusya-Ukrayna Krizini Görüsecek
AB liderleri, AB Konseyi Baskani Charles Michel’in daveti üzerine yarin Belçika’nin baskenti Brüksel’de Rusya-Ukrayna krizini görüsecek. Michel liderlere gönderdigi mektupta, 21. yüzyilda sinirlari degistirmek için güç ve zor kullanmanin yeri olmadigina vurgulayarak, “Özellikle yaptirim paketinin bugün Avrupa Konsey’i tarafindan hizla kabul edilmesi ve son günlerde gösterilen birlik için tesekkür etmek istiyorum” dedi.

Rusya’nin saldirgan eylemlerinin uluslararasi hukuku, Ukrayna’nin toprak bütünlügünü ve egemenligini ihlal ettigini aktaran Michel, Avrupa’nin güvenliginin de tehdit altinda oldugunu aktardi. Birlikte ve kararli sekilde hareket etmenin önemine vurgu yapan Michel, “Ortak yaklasimimizi ve eylemlerimizi birlikte tanimlamamiz önemlidir. Bu nedenle sizleri 24 Subat Persembe günü Brüksel’de bizzat gerçeklesecek ve saat 20.00’de baslayacak olan özel bir Avrupa Konseyi’ne davet etmek istiyorum” dedi.

Michel söz konusu toplantida, Ukrayna-Rusya krizindeki son gelismelerin yani sira, kurallara dayali uluslararasi düzenin nasil korunacagi, Rusya ile nasil basa çikilacagi ve Ukrayna’nin nasil daha fazla desteklenecegi gibi konularinda ele alinacagini ifade etti.



AB, dün oy birligiyle Rusya’ya yaptirim karari almisti

Rusya’nin Ukrayna’nin dogusundaki Donetsk Halk Cumhuriyeti ile Luhansk Halk Cumhuriyeti’ni tanima karari almasinin ardindan AB Disisleri Bakanlari, dün Fransa’nin baskenti Paris’te olaganüstü Rusya gündemiyle toplanmisti.

Toplanti sonrasinda Fransa Disisleri Bakani Jean-Yves Le Drian ve AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikalari Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell birlikte basin toplantisi düzenleyerek, AB’nin Rusya’ya karsi oybirligiyle yaptirim karari aldigini duyurmustu.

Yaptirim listesinde Putin yok

Yaptirimin detaylarini açiklayan Borrell, “Öncelikle 351 Duma üyesi yaptirim listesinde olacak. 27 kisi ve kurum da Ukrayna’nin toprak bütünlügü ihlali nedeniyle listede olacak. Bu gelismelerde rol alan politik sorumlular, mali destek saglayanlar ve yararlananlar, askeri konuda isgal ve istikrarsizlastirmaya dahil olanlar, propaganda ve manipülasyon yapanlar. Rus yetkilileri, destekleyen bankalari da dahil edecegiz. Ayrica Avrupa finansmanina erisebilen firmalarin erisim haklarinin kisitlanmasi öngörülüyor’’ ifadelerini kullanmis, yaptirim listesinde Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in olmadigini belirtmisti.
Kaynak: İHA