Rusya'nin, Donetsk Ve Luhansk Kararinin Ardindan BMGK Acil Toplanti Gerçeklestirdi

Rusya’nin, Donbass Bölgesi’ndeki ayrilikçi bölgeler olan Donetsk ve Luhansk’in bagimsizliklarini tanimasinin ardindan Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi acil olarak toplandi.

Rusya'nin, Donetsk Ve Luhansk Kararinin Ardindan BMGK Acil Toplanti Gerçeklestirdi
Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Ukrayna’dan tek tarafli olarak bagimsizligini ilan eden Donbass Bölgesi’ndeki Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin bagimsizligini ilan etti. Putin’in bu hamlesinin ardindan Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) acil koduyla toplandi. Toplantinin açilis konusmasini yapan BM Siyasi Islerden Sorumlu Genel Sekreter Yardimcisi Rosemary DiCarlo, “Ukrayna ve Rusya arasindaki gelinen nokta son derece tehlikelidir. Bölgedeki gelismelerden son derece endise duyuyoruz. Önümüzdeki saatler ve günler kritik olacak. Büyük çatisma riski gerçektir ve ne pahasina olursa olsun önlenmesi gerekir. Rusya’nin bölgeye ‘baris misyonu’ adi altinda birliklerini gönderme kararindan dolayi derin endise duyuyor ve büyük üzüntü duyuyoruz” derken bölgedeki gerilimden en çok sivillerin zarar gördügünü ve bölgesel güvenlik konusunda diyalogun sürdürülmesi gerektigini vurguladi.

“Rusya çok sert tepkiyle karsilasacak”

Toplantida söz alan ABD’nin BM Temsilcisi Linda Greenfield, Rusya’ya aldigi karar nedeniyle tepki göstererek, “Ukrayna’nin toprak bütünlügü provoke edilemez. Putin tüm dünyanin zamanda geri gitmesini istiyor. Dünya artik ilerledi. Artik 90’larda degiliz. BM sömürgeciligin sona ermesi için kurumlu bir örgüttür. Biz BM üyeleri olarak zamanda geri gidilmemesi için bir aradayiz. Ukrayna konusunda 3 milyon Ukraynalinin barinma ve gidaya ihtiyaç duyuyor. Rusya’nin saldirilari artti ve siviller öldürüldü. Bunun daha da artacagini düsünüyoruz. Rusya isgale devam ederse daha çok yikim ve aci görecegiz. Rusya defalarca uyarilmasina ragmen geri adim atmadi. Putin, uluslararasi sistemi test ediyor. Bizi güç yoluyla BM ile dalga geçebilecegini düsüyor. Son birkaç haftada BM Güvenlik Konseyi’nde ortak çagrilar duyduk. Rusya ile isbirligi yapan ülkeler de dahil BM’ye saygi duyulmasini söyledi.

Yarin ABD, Rusya’nin hesap vermesi için daha da agir kararlar alacak. Biz en bastan beri ifade ettik. Rusya çok sert tepkiyle karsilasacak. Ukrayna’ya yapilacak bir saldiri her BM ülkesine yapilan bir saldiridir” diye konustu.



“Rusya bizi yolun sonuna getirdi”

Fransa’nin BM temsilcisi Nicolas de Riviere, Rusya’nin kararini kinadiklarini söyleyerek, “Ukrayna’nin varligini takdir ediyorum. Fransa, Rusya’nin ayrilikçi cumhuriyetlerini tanimasini kiniyor. Bu Ukrayna topraklarinin isgal edilmesi degil ayni zamanda BM kararlarinin da ihlalidir. Ayni zamanda Minsk anlasmalarinin da ihlalidir” dedi.

Toplantida Rusya’ya karsi en sert açiklamayi Ingiltere’nin BM Temsilcisi Barbara Woodward yapti. Ingiltere’nin, Rusya’ya çok sert yaptirimlar uygulayacagini belirten Woodward, “Degerli meslektaslarim, Rusya’nin seçtigi eylemlerin çok agir sonuçlari olacak. Ukrayna topraklarinin isgal edilmesinin insani etkileri korkunç olacak. Kadinlar ve çocuklarin izdirap çekecegini biliyoruz. Bir BM üye ülkesinin toprak bütünlügünün hasarinin sonuçlari olacak. Daha önce belirtildigi gibi Rusya’nin kararlari Ukrayna’nin egemenliginin ihlalidir. Bugün atilan adimlar Rusya’nin Budapeste muharebesi ve Minsk anlasmalarinin ihlalidir. Rusya güç yoluyla sorunu çözmeye çalisiyor ve uluslararasi hukuku ihlal ediyor. Bunun çok agir ekonomik bedelleri olacak. Bu konsey simdi hiç olmadigi kadar sorumlulugu üstlenmeli. BM güvenlik konseyi barisi savunarak görevini yapmali, konsey ortak bir çagri yapmalidir. Her ülke bu karari kinamali ve Ukrayna’nin toprak bütünlügünü tanimalidir. Rusya bizi yolun sonuna getirdi” ifadelerini kullandi.

“Kimseden korkumuz yok”

Ukrayna’nin BM Temsilcisi Sergiy Kyslytsya, toplantida çok sert ifadeler kullanarak, “Ulusal güvenlik ve savunma toplantisinin ardindan uluslararasi kabul gören sinirlarin degistirilemeyecegini söylemem gerekiyor. Rusya ne yaparsa yapsin bu degismeyecek. Ukrayna, Rusya’nin kararlarini egemenliginin ihlali olarak degerlendiriliyor. Donetsk ve Luhansk’in taninmasi Minsk anlasmalarindan çekilmesi anlamina gelinir. Ayrica Rusya Normandiya formatinda alinan kararlari da geçersiz kilmistir. Rusya 8 yildir savasi körüklüyor suan ise sözde baris getiriyor. Provokasyonlara gelmeyecegiz. Biz diplomatik ve barisçil yollari izlemeye devam edecegiz. Biz kendi topraklarimizdayiz. Kimseden korkumuz yok. Biz kimseye hiçbir sey vermeyecegiz. Biz artik 2014 Subat’inda degil 2022’nin Subat’indayiz. Elimizden gelen her seyi yapmaliyiz ve diplomatik yollarla yapmaliyiz. Bunu da Minsk anlasmalariyla yapmaliyiz. Bu konuda BM’nin 29 madde konusunda güvenlik konseyi adim atmalidir. Ukrayna, buradaki konsey üyelerinden adim atmasini beklemektedir. Rusya’dan resmi tanima kararlarini geri çekmesini ve diyalog masasina dönmesini talep ediyoruz. Rusya’dan bu bölgedeki askerlerini geri çekmesini istiyoruz. Rusya, 2008 yilinda Gürcistan konusunda yaptigi açiklamanin aynisini bugün yapti. Kopyala - Yapistir yöntemiyle bunu yapiyor” dedi.



“Batililar Ukrayna’ya silah yigdilar”

Toplantida konusan Rusya’nin BM temsilcisi Vassily Nebenzia, “Birkaç haftadir, Rusya’nin sözde Ukrayna’yi yakinda isgal etmesi etrafindaki temelsiz panik körüklendi. Bu gerekçeyle batili meslektaslarimiz utanmadan bu ülkeyi silahlarla doldurdular. Oraya Ukraynalilari egitmek için askerler gönderdiler. Yaklasik 120 bin kisilik Ukrayna ordusu Donbass’ta silahli provokasyonlara itildi. Bati ve Ukrayna tarafindan sisirilen balon sonunda patladi. Geçtigimiz hafta sonu Ukrayna’nin bu bölgeye bombardiman saldirilari keskin bir sekilde artis gösterdi. Simdi savastan nasil kaçinilacagina odaklanmak ve Ukrayna’yi Donetsk ve Luhansk’a yönelik bombardiman ve provokasyonlari durdurmaya zorlamak önemli. Rusya olarak diplomatik çözümüne hala açigiz, ancak artik Donbass’ta yeni bir kanli katliama izin vermeyi düsünmüyoruz” dedi.

Nebenziya konusmasinin sonunda Ukrayna’nin hala Minsk anlasmalarina uymasi gerektigini ve bu bölgeye saldirilarini durdurmasi gerektigini de belirtti.

BM Güvenlik Konseyi toplantisi katilimci ülkelerin temsilcilerinin yaptigi açiklamalardan sonra tamamlanirken toplantidan herhangi bir somut karar çikmadi. Birçok ülke Rusya’nin kararini protesto eden ifadeler ve kinama mesajlari yayinlarken, Brezilya, Hindistan ve Birlesik Arap Emirlikleri, diplomasi ve itidal çagrisi yapti. Ülkeler tarafindan taraflara Minsk anlasmasina uyulmasi gerektigi belirtilirken, bu ülkeler Rusya’yi kinayan ifadeler kullanmadi.
Kaynak: İHA