Almanya'da Yasayan Hasta Türkiye'de Sifa Buldu, Ameliyat Istanbul'da Kamuda Ilk Oldu

Almanya’da yasayan tedavi için Türkiye’yi tercih eden 52 yasindaki Harun Erarslan, Cerrahpasa Tip Fakültesi’nde cerrahinin en büyük ameliyatlarindan biri olan robotik whipple yöntemiyle basariyla ameliyat edildi. Doç. Dr. Emin Köse: “Istanbul’daki kamu hastaneleri içinde ilk kez Cerrahpasa Tip Fakültesi’nde yapildigini söyleyebilirim" derken hasta Erarslan: "Türkiye çogu dalda tibbi olarak çok ileride. Eskidendi o ameliyat için Amerika’ya, Avrupa’ya gitmek” dedi.

Almanya'da Yasayan Hasta Türkiye'de Sifa Buldu, Ameliyat Istanbul'da Kamuda Ilk Oldu
Almanya’da terzilik yapan 4 çocuk babasi 52 yasindaki Harun Erarslan, bir süre önce Türkiye’ye ziyarete geldi. Burada rahatsizlaninca hastanede yapilan tahlillerde pankreasinda tümör oldugu belirlenirken Erarslan, tedavi için Türkiye ve Almanya’da çözüm yollari aradi. Arastirmalarinin ardindan tedavi için Türkiye’yi tercih eden Erarslan Istanbul Üniversitesi Cerrahpasa- Cerrahpasa Tip Fakültesi’nin uluslararasi hastalara saglik hizmeti sunmak üzere kurdugu International Klinigi’ne basvurdu. Hizla tedavisine baslanan hasta için pankreas basi, bu bölgeye yakin safra yollari ve 12 parmak bagirsagi tümörlerinde uygulanan cerrahinin en büyük ameliyatlarindan biri olan whipple ameliyati planlandi. Doç. Dr. Emin Köse, Doç. Dr. Süleyman Demiryas, Doç. Dr. Senol Emre, Op. Dr. Egemen Özdemir, Anestezi Uzmani Doç. Dr. Emre Erbabacan’in katildigi robotik whipple operasyonu saatler sürse de basariyla tamamlandi.

Doç. Dr. Emin Köse: “Operasyon Istanbul’da kamuda ilk”

Cerrahpasa Genel Cerrahi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Emin Köse robotik whipple ameliyatinin Istanbul’da kamuda ilk olduguna dikkat çekti. Dr. Köse, robotik yöntemlerle gerçeklestirilen operasyonlarda hastalarin hastanede yatis sürelerinin kisaldigini, daha az agri hissederek rutin yasamlarina daha hizli adapte olduklarini ifade etti.

Köse, Almanya’da yasayan Harun Erarslan’in tedavisi için Türkiye’yi tercih ettigi gibi yurt disindan birçok hastanin Türkiye’ye gelerek tedavisini burada sürdürdügünü belirtti.

Almanya’da yasayan hasta, sifayi Türkiye’de buldu

Köse, Erarslan’in tedavisinin basarili sekilde devam ettigini anlatirken, kisa zaman içerisinde taburcu edilecegini söyledi.

Öte yandan Cerrahpasa Tip Fakültesi’nde son teknolojiyle birçok ameliyat gerçeklestiriliyor. Robotik cerrahi alaninda Doç. Dr. Emin Köse, Doç. Dr. Server Sezgin Uludag, Op. Dr. Egemen Özdemir, Doç. Dr. Süleyman Demiryas’in yaptigi operasyonlarla birçok hastaya sifa dagitiliyor.

“Istanbul’daki kamu hastaneleri içinde ilk kez Cerrahpasa Tip Fakültesi’nde”

Robotik whipple ameliyatinin Istanbul’da kamuda ilk kez Cerrahpasa Tip Fakültesi’nde gerçeklestirildigini ifade eden Cerrahpasa Genel Cerrahi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Emin Köse: “Hastamiz 52 yasinda bize pankreasinda kitle sebebiyle basvurmustu. Yapilan tetkikler neticesinde ameliyata karar verdik. whipple ameliyata karar verdik ve planladik. Bu ameliyat açik ve kapali yöntemle yapilabilmekte. Kapali yöntem dünyada ve Türkiye’de giderek yayginlasmakta ve son yillarda teknolojik gelismelerle robotik olarak da gerçeklestirilmekte. Biz de Cerrahpasa’da baslattigimiz robotik cerrahi program dahilinde hastamiza robotik whipple ameliyati planladik ve gerçeklestirdik. Bu yöntemin en büyük avantaji daha kisa sürede iyilesmenin saglanmasi ameliyat sirasinda çok daha rahat bir hareket kabiliyeti saglamasi, basarili sekilde tamamladigimiz ameliyat sonrasi erken dönemde hastamizin ayaga kalkmasi, yürümesi, agizdan gidaya baslamasi mümkün olmakta. Su an ameliyatindan sonraki birinci haftadayiz. Gayet rahat, hareketlerini günlük aktivitelerini yerine getirmekte. Artik taburculuk planliyoruz, Istanbul’daki kamu hastaneleri içinde ilk kez Cerrahpasa Tip Fakültesi’nde yapildigini söyleyebilirim” dedi.



“Türk tibbinin çok ileri noktada oldugunu son yillarda çok iyi anladik”

Türkiye’nin özellikle son yillarda saglik alaninda önemli ilerlemeler kaydettigine dikkat çeken Doç. Dr. Emin Köse: “Whipple ameliyati oldukça büyük ve uzun süren bir ameliyat ve genis bir cerrahi ekibe ihtiyaç duyulmakta. Neredeyse bu ameliyat tüm günümüzü kapsamakta ama ameliyat sonrasi iyilesme süreci çok hizli oldugu için bu bizler ve hasta için bir avantaja dönüsüyor. Planimiz Cerrahpasa Tip Fakültesi’nde robotik cerrahi, hepatobiliyer cerrahide program dahilinde bu ameliyatlarimiza devam etmek ve kamu hastanelerinde bu programi hem egitim anlaminda hem hastalara hizmet anlaminda devam ettirilmesi. Hastamiz Almanya’da da birtakim hekimlerle görüsmüs, muayeneler olmus ama daha sonrasinda Türkiye’de de fikirler almak istemis ve bir süredir hastanemizin devam eden Cerrahpasa International Klinigi’nde bize bir basvurusu oldu. Biz de tetkitlerini yapip tedavi seçeneklerini sundugumuzda özellikle robotik, laparoskopik cerrahinin de bizde uygulandigini duyunca sanirim o yüzden bizi tercih etmek istedi. Türk tibbinin çok ileri noktada oldugunu son yillarda özellikle çok iyi anladik. Iki tarafi da gören birisi olarak Türkiye’de hiçbir eksikligin olmadigi hatta birçok noktada hastalarimizin avantajli oldugunu söyleyebilirim. Bu avantaji gören, her iki tarafi da bilen hastalarimiz özellikle Türkiye’yi tercih etmekte” ifadelerini kullandi.

“Ameliyat için Amerika’ya, Avrupa’ya gitmek eskide kaldi”

Türkiye’nin saglik alaninda önemli gelisme gösterdigini ve Türk hekimlerine güvendigi için ameliyatini burada yaptirmak istedigini anlatan 52 yasindaki Harun Erarslan: “Su an Almanya’da yasiyorum ama 6 ayligina Türkiye’ye gelmistim hiçbir sekilde fark etmedim. Amasya’daki doktor bey idrarimda biraz kan oldugunu söyledi.

Bunun pankreas dedigimiz hastaligin belirtilerini gösterdigini söyledi.

Bu sekilde süreç basladi, Almanya’da aslinda bununla ilgili çok bir sey yapmadim. Almanya çok güzel bir ülke ama ben Türk hekimlerine çok güvendigim, sevdigim için gerçekten çok ileri olduklarini bildigim için Türk hekimlerini tercih ettim. Sonuç su anda gerçekten çok basarili, Komple her tarafimin kesilmesindense ameliyatin bu sekilde yapilmasi tabi ki daha güzel bir sey. Türkiye çogu dalda tibbi olarak çok ileride. Eskidendi o 20 sene önce ameliyat için Amerika’ya, Avrupa’ya gitmek gerek yok” seklinde konustu.

Kaynak: İHA