Savaş konseptini değiştirecek! Yerli ve milli RAMJET için tarih veridi...

Bakan Mustafa Varank, “Savaş konseptlerini değiştiren sıvı yakıtlı RAMJET projesinde son safhaya geldik. Süpersonik hızlarda çalışan bir RAMJET Motor prototipini 2022'de ortaya çıkaracağız" dedi.

Savaş konseptini değiştirecek! Yerli ve milli RAMJET için tarih veridi...
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin şubat sayısında, SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran'a verdiği röportajda, Türkiye'nin teknoloji yarışındaki yerine ve yol haritasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla küresel piyasalarda rekabet gücünü artırdığına dikkati çeken Varank, 'Milli Teknoloji Hamlesi'ni adeta bir milli mücadele olarak görüyoruz ve ülkemizi teknoloji ve sanayi alanında küresel bir aktör haline getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu çerçevede kritik teknolojileri yerli ve milli olarak geliştirmek, yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürün ve hizmetler sunmak, özgün ve yenilikçi üretimle küresel değer zincirlerindeki payımızı artırmak en önemli hedeflerimiz.' bilgisini verdi.

Savaş konseptini değiştirecek! Yerli ve milli RAMJET için tarih veridi...

'2022'DE RAMJET MOTORU PROTOTİPİNİ ORTAYA ÇIKARACAĞIZ'

Türkiye'nin ilk milli Hava-Hava Füzeleri olan Gökdoğan ve Bozdağan'ın başarılı Ar-Ge süreçleri sonrasında uçaktan atış testleri gerçekleştiğini hatırlatan Varank, 'Sıvı yakıtlı RAMJET projesinde son aşamalara ulaştık. İnşallah 2022'de süpersonik hızlarda çalışan bir Ramjet Motoru prototipini ortaya çıkaracağız.' ifadelerini kullandı.

Varank, savunma sanayisi alanında Bakanlık olarak TÜBİTAK aracılığıyla bizzat yürüttükleri projelerin yanında özel sektöre de önemli destekler verdiklerini, savunma sanayi firmalarının Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerine yönelik de destek sağladıklarını anlattı.

Savaş konseptini değiştirecek! Yerli ve milli RAMJET için tarih veridi...

Kovid-19 salgını nedeniyle enerji arzı ve tedarik zincirlerinde sorunların olduğunu ve ülkelerin ekonomilerinin küçüldüğünü belirten Varank, şunları kaydetti:

'Bütün zorluklara rağmen Türkiye pozitif ayrışarak ekonomisini büyütmeye devam ediyor. Milli Teknoloji Hamlesi ile büyük bir atılımın arifesindeyiz.

Yeni açıkladığımız ekonomi paketiyle sanayimizde büyük bir ivmeyi yakalayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Yatırım, üretim, istihdam bileşenlerinde yakaladığımız rekabetçi ortam, verimliliği artırıcı politikalar, ithalata daha az bağımlı bir üretim yapısının oluşturulması sayesinde ihracat odaklı dönüşümde daha hızlı neticeler alacağız.'

Savaş konseptini değiştirecek! Yerli ve milli RAMJET için tarih veridi...

RAMJET nedir?
Ramjet, ileri itişli sıkıştırılmış hava alışlı döner kompresörü bulunmayan bir jet motor çeşididir. Düşük hızlarda itki oluşturmadığı için yerde duran bir uçağı harekete geçiremez. Yüksek hızlı uçuşlar için uygundur. Kompresör ya da türbin gibi hareketli parçaları olmayan bir motor türüdür. Ramjetler çalışabilmek için bir ön hıza ihtiyacı vardır ve ses-üstü hızlarda (M > 1) çalışmaya başlayabilirler. Bu çeşit motorlar 5 Mach hızına kadar çalışırlar. Daha yüksek hızlara çıkılması için Scramjet motorlarına ihtiyaç vardır. Yüksek hız gerektiren uygulamalarda kullanılmaktadırlar, silah yapımcıları dış kabuklu ağır silahlara ramjet ekleyerek menzilini arttırdılar.

RAMJET ne işe yarar ?

Ramjetler, füzeler gibi yüksek hızlı kullanım için küçük ve basit bir mekanizma gerektiren uygulamalarda kullanılıyor. Silah tasarımcıları, daha fazla menzil sağlamak için topçu mermilerinde ramjet teknolojisini kullanıyorlar. 120 mm'lik bir havan mermisinin, bir ramjet ile desteklenmesi halinde, 35 km'lik (22 mil) bir menzile ulaşabileceği öngörülüyor. Ayrıca, helikopter rotorlarının uçlarında uç jetleri olarak kullanılıyor.

RAMJET'in avantajları
Düşük ağırlık
Ağırlık oranına göre yüksek itiş gücü
Hareketli parçası yok
Mach 5.0'e kadar ulaşabilmektedir.

'TÜRKİYE'NİN OTOMOBİLİ KÜRESEL ÇAPTA SES GETİRDİ'

Türkiye'nin Otomobili'nin ABD'de katıldığı Tüketici Elektroniği Fuarı'nda (CES) küresel çapta ses getirdiğini belirten Varank, TOGG'un seri üretimi noktasında süren çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Varank, ilk seri üretim aracın 2022 yılının son çeyreğinde üretim bandından inmesinin planlandığını anımsatarak, 'Homologasyon olarak adlandırılan teknik yeterlilik süreçlerinin de tamamlanmasından sonra doğuştan elektrikli C segmentindeki SUV araç 2023'ün ilk çeyreğinde ticari olarak satışa çıkar.' ifadesini kullandı.

TOGG'a yapılan eleştirilerin çoğunun yanlış ya da eksik bilgiden kaynaklandığını gördüklerini belirten Varank, 'Marka projelerini hayata geçirdikçe, TOGG'un 'akıllı cihaz' olarak isimlendirdiği elektrikli, ağa bağlı yeni nesil araçlar yollarda görülmeye başlandıkça bu eleştirilerin de yerini takdir ve beğeniye bırakacağına inanıyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

Savaş konseptini değiştirecek! Yerli ve milli RAMJET için tarih veridi...

Varank, Türkiye'yi sanayi, teknoloji ve savunma alanında dünyada global bir üs haline getirmeyi amaçladıklarını vurgulayarak, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi'nin 'Milli Teknoloji Güçlü Sanayi' hedefini gerçekleştirmede yol haritası olacağına işaret etti.

Ulusal Yapay Zeka 2021-2025 Stratejisi'ni geçen yıl kamuoyuyla paylaştıklarını anımsatan Varank, 'Mobilite, Akıllı Yaşam ve Sağlık, 5G Teknolojileri ile Dijitalleşme'ye ilişkin çalışmalarımızı da en kısa zamanda paylaşmayı hedefliyoruz. 2022'yi, yeni stratejilerimizin uygulanmaya başlandığı kritik bir yıl olarak değerlendiriyoruz.' ifadelerini kullandı.

Varank, Cumhuriyet'in 100'üncü yılından sonra da milli üretim olanaklarını bir araya getirerek çığır açıcı dijital teknolojilerde, otomotiv endüstrisinde, kimya ve ilaç alanında, yapay zekada ve daha birçok sektörde dünyanın öncüsü olmak için mücadele edeceklerini vurguladı.