1 Yildir Istanbul Büyüksehir Belediyesi'nden Ödeme Alamayan Otobüs Soförleri Çözüm Bekliyor

Istanbul’da 1 yildir Istanbul Büyüksehir Belediyesi’nden (IBB) ödeme alamadiklarini belirten toplu tasima hizmeti veren özel halk otobüs soförleri, düzenlenen toplantida bir araya geldi. Toplantiya katilan Özulas A.S Baskani Sedat Sahin, “Bugün burada toplanma sebebimiz su, Istanbul’daki özel halk otobüsü sistemi çökmüs durumda, kendisini idare edemez duruma geldi” dedi.

1 Yildir Istanbul Büyüksehir Belediyesi'nden Ödeme Alamayan Otobüs Soförleri Çözüm Bekliyor
Istanbul’da toplu tasima hizmeti veren özel halk otobüs soförleri, 1 yildir Istanbul Büyüksehir Belediyesi’nden ödeme alamadiklarini belirterek, sorunlarini konusmak ve çözüm önerilerini tartismak üzere Fatih’te bulunan Zübeyde Hanim Kültür Merkezi’nde bir araya geldi. Sikintilarin ve sorunlarin konusuldugu toplantida, IBB yönetimi tarafindan sürekli ertelenen ödeme tarihleri nedeniyle esnafin maliyetleri karsilamakta güçlük çektigi ifade edildi.

“Istanbul’da özel halk otobüsü sistemi çökmüs durumda”

Toplantida konusan Özulas A.S. Baskani Sedat Sahin, “Bugün burada toplanma sebebimiz su, Istanbul’daki özel halk otobüsü sistemi çökmüs durumda, kendisini idare edemez duruma geldi. Akaryakittan tutun tamircilere, bankalara kredi borçlarimiz, vergi borçlarimiz, SGK’ya kadar ödeyemez bir hale geldik. Dolayisiyla bir yildir süregelen bir ödeme dengesizligi, geç ödemeleri artik bizim önümüzdeki bir iki ay içerisinde tamamen kontak kapatma ve sistemi kapatma noktasina gelecek. Onun için bugün burada kendi aramizda bu toplantiyi yaptik, hem ilgililere ve yetkililere sesimizi duyurmak istedik” dedi.



“Halk otobüsçülügü yapan arkadaslarimin magduriyeti var”

Özel halk otobüsü soförü Mehmet Habip Baysal, “Bugün buraya sunun için toplandik. Halk otobüsçülügü yapan tüm esnaf arkadaslarimizin hepsinin magduriyeti var. Paralarimiz zamaninda ödenmiyor, üç ay geriden geliyor ve bu bir senelik aksamayla geliyor. Bu aksamalardan dolayi ödeme alamiyoruz. Arti Otis sistemi diye Istanbul Büyüksehir Belediyesi’nin ve IETT’nin bize vermis oldugu kilometre sisteminde çalisiyoruz. Bu kilometre sisteminde bizim güncellemelerimiz güncel rakamlarla yapilmiyor. Bir otobüs amortismani güncel rakamdan yapilmiyor. Bir soför maliyeti güncel rakamdan yapilmiyor. Diger giderlerimiz, kasko ve sigortalarimiz güncel rakamdan yapilmiyor. Güncel rakamdan yapilmadigi, bize sözlesmede geçen yüzde 50 kar verilmedigi ve sözlesmeye uyulmadigi için biz magduriyet yasiyoruz. Her konuda magduriyet yasiyoruz. Benim kredilerim var. Banka beni ariyor, 50 gün gecikmen var ne zaman ödeyeceksin, IBB bana ödeme yapmiyor. Yedek parçaya mi, akaryakita mi yoksa bankaya mi vereyim? Alacagim devletten, verecegim devlet bankasina iki arada bir derede kaldik. Nasil halledecegiz bizde sasirdik. Yürütemez duruma geldik” seklinde konustu.



“Bu 4 maddede olmadigi için hem Istanbul halki hem de özel halk otobüsü esnafi magdur”

Sözlesme imzalanirken vaat edilenlerin hiçbirinin sözlesmeye koyulmadigini ifade eden Avukat Erhan Günes, “Bizim oda baskanimiz, bu sözlesmeyi imzalarken bize vaat edilenlerin hiçbirini sözlesmeye koymamis. Sözlesmeye koymadigi için bugün özel halk otobüsü camiasi Istanbul’da magdur olmaktadir. Bizim 4 maddemiz var, ilki sabit gider ve yüzde 50 kar payi, ikinci olarak araç amortisman bedeli güncel araç payindan hesaplanacak, üçüncü olarak bakim ve tamir giderlerimiz güncel fiyattan hesaplanacak ve dördüncü olarak ise bizim araçlarimizin ayda 2 gün yatar hakki vardir. Bize böyle söylendi fakat sözlesmeye konmamis. Ödemelerin her ayin 15’inde düzenli bir sekilde yapilmasi, çünkü esnafin kendini çevirebilmesi için ödeme aksadigi takdirde tamirciye ve petrolcüye ödeme yapamadiginda bu is çikmaza giriyor. Biz Otis sisteminden memnunuz. Biz sadece bize vaat edilen bu dört madde ve ödeme maddesinin sözlesmeye koyulup gereginin yapilmasini istiyoruz. Bu sözlesme AK Parti döneminde hazirlandi. Sayin Belediye Baskani Ekrem Imamoglu geldiginde sözlesmeyi imzaladi. Buradaki problem bizim Özel Halk Otobüsü Esnaf Odasi baskanimiz bize gerçekleri anlatmadi. Belediye ve idare ile hangi sözlesmeyi yaparsak, idare o sözlesmeye uygun bir sekilde götürür. Bizi kandirdilar, Özel Halk Otobüsü Esnaf Odasi baskanimiz bize dedi ki bu 4 madde var dedi.

Bu 4 madde de olmadigi için hem Istanbul halki hem de özel halk otobüsü esnafi da magdur olmaktadir” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA