Mersin'den Avrupa'ya Nar, Limon Ve Avokado Ihracati

Türkiye’nin tarim sehirlerinin basinda gelen illerden İçel’de mevsiminde hasat edilip fazlasi soguk hava depolarina alinan ürünler de olmak üzere çesit çesit meyveler hem iç piyasaya hem de Avrupa’ya gönderiliyor. Gönderilen meyveler içerisinde son yillarda üretimi artan Avokado ve hasadi Ekim ayinda biten narin da olmasi da dikkat çekiyor.

Mersin'den Avrupa'ya Nar, Limon Ve Avokado Ihracati
İçel, turizm sehri olmasinin yani sira sebzeden meyveye çesit çesit ürünlerin üretildigi tarim kentleri arasinda ilk baslarda yer aliyor. Hemen hemen her ilçesinde farkli tür meyvelerin yogun olarak üretildigi kentte en çok dikkat çeken ve ihracata gönderilen ürünlerin basinda Silifke ve Mut’un narlari, Erdemli’nin limonu ile son zamanlarda bahçe sayisi artan avokado dikkat çekiyor. Portakaldan, mandalinaya, kayisidan, erige bir çok ürünün ilk hasadinin yapildigi sehirde bazi ürünler ise soguk hava depolarini alinarak tazeligi korunup 2-3 ay içerisinde iç piyasa ve ihracata gönderiliyor. Ekim ayin da hasadi yapilan narlar ile geçen ay toplanmaya baslanan avokadolar soguk havalardan çikarilip tek tek elden geçtikten sonra talebe göre satisa sunuluyor. Hasadi süren limon ise tek tek elden geçtikten sonra kasalara alinip yazin tüketilmesi için soguk hava depolarina kaldiriliyor. Mut ve Erdemli’de meyve üreticiligi ile tüccarlik yapan Ismail Batmaz, 3 ayri soguk hava deposundaki nar, avokado ve limon gibi ürünleri iç piyasanin yani sira Avusturya Almanya ve Ingiltere olmak üzere bütün Avrupa ülkelerine gönderildigini söyledi.



“Istanbul ve Ankara disinda Avrupa’ya gönderiyoruz”

Soguk hava depolarina aldiklari ürünleri Istanbul ve Ankara basta olmak üzere ülke genelinde iç piyasaya ile ihracatçi firmalara gönderdiklerini belirten üretici tüccar Ismail Batmaz, ”Ürünlerimizi depoluyoruz bu ürünleri Ankara ve Istanbul basta olmak üzere ülke geneli ile istek geldikçe ihracatçi firmalarimiza veriyoruz. Agirlikli isimiz limon, mandalina, nar ve avokado. Bu ürünlerimizle iç agirlikli iç piyasaya çalisiyoruz. Bunun haricinde Avrupa’ya istek oldugunda hazirliyoruz paketliyoruz ihracatçi firmalarimiza veriyoruz onlarda karsi tarafa sevkiyatini yapiyor. Avrupa’ya agirlikli olarak Avokado, nar ve limon gibi ürünlerimizi hazirliyoruz. Avusturya, Almanya, balkanlar ve Ingiltere’de dahil olmak üzere bu ülkelere sevkiyatini yapiyorlar” dedi.

Narin hasadini Ekim ayinda yaptiklarini ardindan soguk hava deposuna kaldirdiklarini kaydeden Batmaz, 3 ay sonra gelen talebe göre tek tek elden geçerek boy boy ayirip paketlenip yolladiklarini kaydetti.

Meyvelerin ayristirma isinde çalisanlardan Emine Sakalli, bütün ürünlerimizi siliyoruz, birinci ve ikinci diye güzel bir sekilde paketleyip soguk hava deposuna kaldirip siparise göre gönderdiklerini ifade etti.

Kaynak: İHA