Erzincan'da, Ilk Böbrek Anjiyosu Yapildi

Erzincan Mengücek Gazi Egitim ve Arastirma Hastanesinde böbrek damarina anjiyo islemi ilk defa uygulandi.

Erzincan'da, Ilk Böbrek Anjiyosu Yapildi
Erzincan’da siddetli karin agrisi ve kusma sikâyetleri ile hastaneye giden Habib Cigaoglu’nun böbrek atardamarinda tikaniklik oldugu tespit edildi. Çok nadir görülen vaka hastane doktorlari tarafindan Erzincan’da ilk kez uygulanacak bir yöntemle tedavi edildi. Hastanin böbrek damarina tipki kalp damarlarina yapildigi gibi anjiyo islemi uygulandi. Yapilan islem Erzincan’da stent tedavisi ile düzeltilebilen ilk vaka olarak kayitlara geçti. Çevre illerde de çok nadir görülen hastalik ve tedavi yönteminde, Erzincan Mengücek Gazi Egitim ve Arastirma Hastanesi hekimleri tarafindan basariyla gerçeklestirildi.

Hastayi basindan beri takip eden ve anjiyo islemini diger doktorlarla beraber uygulayan Kardiyoloji Anabilim Dalindan Doç. Dr. Hüsnü Degirmenci, sik karsilasilan bir durum olmadigini lakin hastalar tarafindan da korkulacak bir tedavi yöntemi olmadigini belirterek, “Çok nadir gördügümüz, bin vaka da, bin hasta da bir kisi de gördügümüz bir hastalik. Böbrek atardamarinin pihti ile tikanmasini çok fazla görmüyoruz. Çok nadir görülüyor. Bu islemin bizim için önemli olan yani, Erzincan’da bu sekilde stent tedavisi ile ve etkili tedavilerle düzeltilebilen ilk vakadir. Hasta bize siddetli karin agrisi ve kusma sikâyetleriyle geldi. Enfeksiyon degerleri yüksekti. Biz hastaya hemen ilaç tedavisi, medikal tedavi basladik. Takibinde de karin damarlarini görüntüleyen, böbrek atardamarini görüntüleyen bir tomografi istedik. Tomografi de böbrek damarinda kanlanmanin olmadigini görünce hastaya acil islem yapma karari aldik. Yaptigimiz islemde Prof. Dr. Eftal Bakirci ile beraber uyguladik. Hastamiza riskler anlatilarak anjiyografi ünitesine aldik. Anjiyografi ünitesine hastaya özel malzemeler kullanarak balon ve ilgili kateter dedigimiz malzemeleri kullanarak bu islemi gerçeklestirdik. Hastanin agrisi henüz masadayken geçti. Takip eden günlerde de servise alindi hastamiz ve orada böbrek doktorlarimiz, nefroloji uzmanlari, enfeksiyon hastaliklari uzmanlarinin da destegiyle hastamiz tedavi olarak tam sifa ile hastanemizden ayrilmis oldu. Bu islem gerçekten bizim asina oldugumuz bir islem degildi. Ancak biz bu islemi kalp-damar tikanikliklarinda yaptigimiz için, böbrek atardamari gibi büyük damarlarin islemleri bizim için zorluk olusturmamakta. Böyle bir vaka olmasi durumunda hastalarimizin, halkimizin endise etmesine gerek yok. Erzincan Kardiyoloji Klinigi olarak genç ve dinamik bir kadro ile birlikte çalisiyoruz. Burasi gerçekten oturmus bir klinik olarak Erzincan halkina ve bölge halkina hizmet vermektedir” diye konustu.

’Yeniden dogmus gibi oldum’

Tedavi gören Habip Cigaoglu ise uygulanan tedavi yönteminin rahatsizligini tamamen geçirdigini ifade ederek “Henüz masadayken tedavim geçti” dedi.

Cigaoglu konusmasinda, “ Covid geçirdim. Covid esnasinda sol tarafimdan bir sis çikti ve bir gün sonra kayboldu. Refahiye’de ki aile doktorumuza gittim. Film çektiler ve neticesinde böbreklerden rahatsiz oldugumu bana söylediler. Erzincan Arastirma Hastanesine geldim. Burada ki arkadaslar gerekli tedaviyi yaparak neticeyi koydular. Böbrekten oldugunu belirlediler ve beni anjiyoya aldilar. Masaya yatirdilar ve yattigimdan itibaren sancin kesilmeye baslayacak dediler ve anjiyo sonunda da agrinin komple kesilecegini söylediler ve dedikleri gibi de oldu. Börekten anjiyo oldum. Simdi sagligim sihhatim hepsi yerinde. Emegi geçen herkese tesekkür ediyorum. Erzincan’da da ilk oldugumu bana söylediler. Böyle bir vakanin hiç olmadigini söylediler. Hüsnü Hocam ve ekibine tekrardan çok tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA