Üretici Kayisi Fidanina Büyük Ilgi Gösteriyor

Dünyadaki kuru kayisi üretiminin yüzde 85’inin yapildigi Malatya’da üretilen Avrupa Birligi tescilli kuru kayisida fiyat 100 liraya dayanirken, kayisi fidanlari ise su siralar yok satiyor.

Üretici Kayisi Fidanina Büyük Ilgi Gösteriyor
2 yil önce Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) kayisi alimi yapacagini açiklamasiyla kayisida fiyat istikrari yakalandi. TMO’nun alim yapmaya baslamasiyla birlikte kuru kayisinin fiyati bu yil 100 liraya dayanirken, üreticiler de yeniden arazilerine fidan dikmeye basladi.

Fidancilar ve Peyzajcilar Sitesi’nde 4 çesit kayisi fidani satan pazar esnafinin taleplere yetisemedigini belirten Fidan Üreticiler Birligi (FÜAB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Turhan, Kuru kayisi fiyatlarinin yükselmesi ve ihracatinin fazla olmasi ile birlikte kayisi fidanlarinda talep patlamasi yasandigini söyledi.



Soguk havaya dayanikli oldugu için en çok tercih edilen Çataloglu ile Hacihaliloglu kayisi fidanlarini yok sattigini ifade eden Turhan, ”Su anda fidanlarda yok satiyoruz. Siparisleri de önümüzdeki sonbahara aliyoruz” dedi.

Pazarda fidanlari 30 ile 35 TL arasinda sattiklarini belirten Turhan, “Hacihaliloglu kayisi fidanina son yillarda büyük bir talep var. Malatya’da yasli olan Hacihaliloglu kayisilarinin sökülmesi ve kesilmesiyle birlikte büyük bir bosluk olusturdu. Su an yurtdisinda özellikle Avrupa ülkelerine yas olarak giden Hacihaliloglu yas kayisisi temininde büyük tüccarlar zorluk çekmekte. Bununla ilgili olarak bu türe büyük bir talep var. Bununla ilgili önlemlerimizi aldik. Bir sonraki yilda müstahsillerin bu isteklerini de karsilamis olacagiz” ifadelerine yer verdi.

Piyasada en çok bulunan kayisi fidani olan kaba asi da fiyatlarin 25-30 TL arasinda degistigini de ifade eden Turhan, “Malatya’da bu sezon kayisi fidanina büyük bir talep var. Bunun sebebi ise kuru kayisi fiyatinin yüksek olmasi. Ihracata çok ürünün gitmesi ile beraber bir talep patlamasi yasadik. Biz fidan üreticileri olarak Malatya’daki talebi yetistirmekte çok zorluk çekiyoruz. Su an siparislerimiz doldu” ifadelerini kullandi.

Kuru kayisida fiyat artisinin fidan üreticilerine olumlu yansidigini belirten fidan üreticisi Aziz Haliloglu ise bu yil kuru kayisi fiyatinin 100 TL’ye yaklasmasinin fidan üreticilerine de olumlu yansidigini dile getirdi. Haliloglu, “Hacihaliloglu fidani 35-40 TL bandinda giderken, Çataloglu fidani 30-35 TL ve Kaba asi ise 25-30 TL’den satiliyor. Hacihaliloglu fidani yetersiz oldugu için 2023’ün sonuna kadar siparislerimiz doldu. Bizde bunun için kaliteli ortamda, diger sehirlerle rekabet edebilecek sekilde fidan yetistirmeye çalisiyoruz” diye konustu.

Kayisi denildigi zaman akla ilk gelenin fidancilar oldugunu ifaden eden, Malatya Fidancilar ve Peyzajcilar Kooperatif Baskani Abuzer Yumrutepe’de Malatya’da kuru kayisi fiyatlari yükselmesi ile kayisi fidanlarina da taleplerin arttigina dikkat çekti Hacihaliloglu ve Çataloglu türlerinde fidanlarin bittigini ifade eden Yumrutepe, “Müstahsillerden kayisi ekimi yapanlar varsa ellerini çabuk tutsunlar. Kaba asi, Hasanbey fidanlari da bitmek üzeredir. Pandemiden dolayi fidanlara farkli bir talep olustu. Insanlar köylerine döndüler ve fidan ekimine yöneldiler. O yüzden fidanlara talep var” diye konustu.

Kaynak: İHA