(ÖZEL) Sandik Diplerinde Kalmis Oya Ve Kanaviçeler Onun Elinde Tekrar Degerleniyor

El isi ustasi Handan Uyar, eski zamanlarin çeyiz sandiklarinda kalan ve unutulmaya yüz tutmus kanaviçe ve oyalari tekrar degerlendirerek duvar dekorasyonu haline getiriyor.

(ÖZEL) Sandik Diplerinde Kalmis Oya Ve Kanaviçeler Onun Elinde Tekrar Degerleniyor
Geçmiste özellikle çeyiz sandiklarini süsleyen kanaviçe ve igne oyasi, uzun ugraslar ve ciddi bir emekle elde ediliyordu. Genellikle esarplarin kenarlarina dikilen oyalar için kadinlar saatlerini harcayarak igne ile küçük motifler isliyordu. Günümüzde bu tip tasarimlar ve ürünler, artik eskisi kadar tercih edilmiyor. Eskiden bu kadar emek verilerek hazirlanmis ürünlerin sandik diplerinde kaldigini ve yeterince deger görmedigini belirten el isi ustasi Handan Uyar da bu duruma dikkat çekmek adina çevresinden eski oya ve kanaviçeleri topluyor. Uyar, kullanilmis veya sandiktan hiç çikmamis bu ürünleri tekrar degerlendirerek duvar dekorasyonu haline getiriyor.

“Amacim sadece kendi ürettiklerimi satmak”

Dikis islerine annesi dolayisiyla basladigini ve kendisinin de meraki ile bir atölye açtigini anlatan 54 yasindaki Handan Uyar, “Rahmetli annem dikis ögretmeniydi, dolayisiyla ben de onun yaninda hep dikis yardimcisi olarak çalistim, ama kendim de çok merakliydim el islerine. Hiç bos oturamazdim. Istanbul’da kiz meslek lisesi el sanatlari ve çiçek bölümü mezunuyum. Eskisehir Odunpazari Turistik bölgesinde böyle bir dükkân açmak istedim. Amacim sadece kendi ürettiklerimi satmak. Hiçbir seyi hiçbir sekilde satin almiyorum” diye konustu.



“Bu ürünler çöpe gitmemeli bir sekilde degerlendirilmeli”

Eski malzemeleri, kanaviçeleri ve oyalari, kullanilmis dahi olsalar toplayip degerlendirdigini aktaran Uyar, bu ürünler ile ev dekorasyonu için nazarliklar ve süslemeler yaptigini dile getirdi. Bu tip unutulmaya yüz tutmus ürünlerin çok degerli oldugunu ifade eden Uyar, “Annelerimizin hepsinin bildigi ve hatta gaz lambasi isiginda yaptigi isler bunlar ve hepsi benim için çok önemli ve degerli. Bunlar sandiklarda kaliyorlar. Kullanilsa da hiç kullanilmadan sifir olarak bile senelerce sandiklarda kalmis isler var. Esten, dosttan, çevremden buluyorum, topluyorum. Kiyamiyorum, bazen ‘Babaannemiz öldü, sandik esyasini attik’ diyorlar, çok üzülüyorum. Çöpe gitmemeli bunlar ve bir sekilde degerlendirilmeli diye düsünüyorum ve onun için ugrasiyorum” sözlerini kullandi.

“Turistler yerlilerden daha çok ilgi gösteriyor”

Elinden çikan ve eski malzemelerin tekrar degerlendirildigi dekorasyon ürünlerine daha çok turistlerin ilgi gösterdigini anlatan Uyar, “Bu beni biraz üzse de turistler, Türklere göre el islerine biraz daha meraklilar. Belki memleketlerinde el islerini bilmedikleri için olabilir, ama çok da güzel anliyorlar. ‘Bu çok güzel’ deyip özellikle el isleri ve el örgülerine yaklasiyorlar, onlardan satin aliyorlar. Yabancilarin ilgisi çok daha fazla” dedi.

Kaynak: İHA