Diyanet Isleri Baskani Erbas, Tarihi Badsahi Camii'nde Pakistanli Müslümanlara Hitap Etti

Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, Pakistan’in Badsahi Camii’nde Pakistanli Müslümanlara hitabinda, “Kardeslik ahlaki ve hukuku, Efendimizin bizlere miras biraktigi en önemli degerlerden biridir. Bu kardeslik, dilleri, renkleri, irklari ve cografyalari farkli müminleri ayni inanç ve heyecanda cem eder” dedi.

Diyanet Isleri Baskani Erbas, Tarihi Badsahi Camii'nde Pakistanli Müslümanlara Hitap Etti


Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, Pakistan’in Lahor sehrinde bulunan tarihi Badsahi Camii’nde Pakistanlilara hitap etti. Diyanet Isleri Baskani Erbas, Pakistan ziyareti nedeniyle Cuma namazi öncesi düzenlenen programa katildi.

Camiye gelisinde Türkiye ve Pakistan bayraklari tasiyan gençler tarafindan alkislar ve güllerle karsilanan Baskan Erbas, programda yaptigi konusmada, “Bu güzide camide dost ve kardeslerimle birlikte olmaktan dolayi büyük bir sevinç ve kivanç içindeyim.” dedi.

Baskan Erbas, davetleri için Pakistan Din Isleri ve Inançlar Arasi Uyum Bakani Dr. Pir Nurul Hak Kadri’ye tesekkür ederek, “Sizlere Istanbul’dan, Ankara’dan, Konya’dan, Türkiye’deki tüm kardeslerinizden bilhassa Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’dan selam getirdim. Iman dahilinde gönülleri birbirine kenetlenmis aziz kardeslerim. Cenab-i Hak, bizleri birbirimize kardes kilmistir” diye konustu.



“Kardeslerimizin üzüntüleri hepimizin kalbini sizlatmakta”

Dünyanin neresinde olursa olsun bir müminin acisinin, üzüntüsünün veya mutlulugunun diger müminleri de etkiledigini ifade eden Baskan Erbas, sunlari söyledi:

“Bunun içindir ki Lahor’da, Islamabad’da, Karaçi’de, Kesmir’de bir kardesimizin ayagina bir diken batsa Türkiye’deki müminlerin de cani yanmaktadir. Bunun içindir ki bugün Kesmir’de, Kudüs’te, Myanmar’da, Yemen’de, Suriye’de, Libya’da, daha birçok mazlum diyarlardaki kardeslerimizin hüzünleri hepimizin kalbini sizlatmaktadir. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) bir hadis-i serifinde; ‘Sizden birisi kendisi için istedigi bir seyi kardesi için de istemezse, gerçek anlamda iman etmis sayilmaz.’ buyuruyor. Bizim arzumuz, tüm kardeslerimizin iyiligidir. Kardeslik ahlaki ve hukuku, âlemlere rahmet olarak gönderilen Efendimizin (s.a.s) bizlere miras biraktigi en önemli degerlerden biridir. Bu kardeslik, dilleri, renkleri, irklari ve cografyalari farkli müminleri ayni inanç ve heyecanda cem eder. Ayni sevinç, hüzün, ideal ve umutta birlestirir. Ayni dualarda bulusturur. Bu kardesligin yüce bir ahlaki ve sarsilmaz bir hukuku vardir. Müslüman, Müslümanin kardesidir. Onu zalime, düsmana teslim etmez. Kim kardesinin ihtiyacini giderirse Allah da onun ihtiyacini giderir.”

“Istiklal Mücadelesindeki desteklerinizi unutmayacagiz”

Türk milletinin Istiklal Mücadelesinde Pakistan’in yaptigi yardimin tarihin unutulmaz sayfalarina kaydoldugunu belirten Baskan Erbas, sözlerini söyle sürdürdü:

“Biz ölüm kalim mücadelesi verirken bu cografyadaki kardeslerimiz de dönemin sömürgecilerinin baskisi altindaydi. Bütün sikintilara ve tehditlere ragmen meydanlarda açilan sergilerde Çanakkale için çok büyük yardimlar toplandi. O zor günlerde bize destek olanlardan biri de büyük sair, asrin Mevlana’si Allame Muhammed Ikbal’di. Ifade etmek isterim ki, Türkiyeli kardesleriniz sizlerin bu fedakarligini asla unutmayacaktir. Ilelebet yüreklerinde büyük bir muhabbet mustusu olarak tasiyacaklardir.”

“Islam Medeniyeti, tevhid ve vahdet medeniyetidir”

Islam toplumlarinin imkanlarini birlestirerek ortak çalismalar gelistirdiginde Islam cografyasindaki ve dünyadaki birçok sorunun kolayca çözülebilecegini anlatan Baskan Erbas, konusmasina söyle devam etti:

“Islam Medeniyeti bir tevhid ve vahdet medeniyetidir. Bu medeniyet, Dogu-Bati, Güney-Kuzey diye kainati bölmez. Insanlari dil, renk, cografya farkliliklarindan dolayi ötekilestirmez. Bu medeniyetin mensuplari, insanlari yaratilista esit, dinde kardes olarak kabul eder. Bütün insanliga, hatta evrene ve içindekilere sefkat ve merhametle bakar. Inaniyoruz ki bugün, asr-i saadetin insani yücelten, asirlari asan nadide örneklerini yeniden insanliga takdim etmek asla imkansiz degildir. Bizler, Peygamberimizin (s.a.s) gösterdigi ümmet suurunu yeniden diriltebiliriz. Bizler, tarihe yön veren o muazzam medeniyeti yeniden güçlendirebiliriz. Bunun için öncelikle Islam’i, Kur’an’i ve Islam Peygamberini hakkiyla anlamali, örnek almali ve temsil etmeliyiz. Bilgi, iman, ibadet ve ahlak dengesini iyi kurmaliyiz. Yeryüzünde iyiligi, erdemi, adaleti egemen kilmak için gayret göstermeliyiz. Tefrika ve ayrilik için degil, imandan gelen birlik ve dirlik için çalismaliyiz.”

Programda, Pakistan Din Isleri ve Inançlar Arasi Uyum Bakani Dr. Pir Nurul Hak Kadri, Pencap Din Isleri ve Vakiflar Bakani Seyid Sait Hassan da birer konusma yapti.

Programa, Diyanet Isleri Baskan Yardimcilari Doç. Dr. Selim Argun, Prof. Dr. Ibrahim Hilmi Karsli, Dis Iliskiler Genel Müdürü Erdal Atalay, Egitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç, Dini Yayinlar Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kurt ve Din Isleri Yüksek Kurulu Baskan Vekili Dr. Mustafa Bülent Dadas da katildi.



Baskan Erbas, programin ardindan Badsahi Camii’nde hutbe irad etti ve Cuma namazi kildirdi. Diyanet Isleri Baskani Erbas, Lahor ziyaretinde, Pakistan Milli Sairi Allame Muhammed Ikbal’in kabrini de ziyaret etti.
Kaynak: İHA