Giresun Tombul Findigi Artik Avrupa Birligi Tescilli

Findik Tarim Satis Kooperatifleri (FISKOBIRLIK) tarafindan Türk Marka ve Patent Kurumunda ‘’Giresun Tombul Findigi’’ mense adiyla koruma altina alinan Giresun Tombul Findigi, Avrupa Parlamentosu ve Konseyi karariyla tescillenerek, tüm Avrupa Birligi ülkelerinde koruma altina alindi.

Giresun Tombul Findigi Artik Avrupa Birligi Tescilli
FISKOBIRLIK’ten yapilan açiklamada, Giresun Tombul Findiginin, ülkemizde tescili yapildiktan sonra Avrupa Birligi Komisyonunda tescili yapilmis olan Antep Baklavasi, Aydin Inciri, Malatya Kayisisi, Aydin Kestanesi, Milas Zeytinyagi, Bayramiç Beyazi ve Kastamonu Tasköprü Sarimsaginin ardindan yayin süreci tamamlandiktan sonra Türkiye’nin AB’de tescillenen 8. ürünü olacagi dile getirildi.

Avrupa Birligi Komisyonuna gerek basvurusu yapilmis, gerekse tescili yapilmis olan cografi isaretli ürünlerin tescil sahiplerine ve basvuru sahiplerine bakildiginda Kooperatif Birligi olarak FISKOBIRLIK ilk sirada oldugu da kaydedilerek, Giresun Tombul Findiginin Ülkemizden bir Kooperatif Birligi tarafindan AB’de tescillenen ilk cografi isaretli ürün oldugu belirtildi.

Konu hakkinda bir açiklama yapan FISKOBIRLIK Yönetim Kurulu Baskani Lütfi Bayraktar, cografi isaretli ürünlerin hem ihracat hem iç piyasada önemine vurgu yaparken, FISKOBIRLIK olarak Giresun’a ve Giresun findigina deger katmayi kararlilikla sürdüreceklerini ifade etti.

Bayraktar açiklamasinda, ‘’Ülkemizde ve dünyada Cografi Isaretli ürünlere ilgi oldukça artti. Verimlilik sürdürülebilirlik ve takip edilebilirlik gida sektörünün en önemli unsurlari haline geldi. Bu dogrultuda cografi isaretli ürünler büyük önem arz ediyor. Biz de FISKOBIRLIK olarak bunun bilinciyle hareket ediyoruz, çalismalarimizi sürdürüyoruz. FISKOBIRLIK tarafindan Giresun Tombul, Sivri ve Kara findigini, ayrica Giresun Findik Ezmesini cografi isaret tescili alarak koruma altina almis bulunmaktayiz. 2001 yilinda Cografi Isaret tescili alarak koruma altina aldigimiz Giresun Tombul Findigi içinse 2018 yilinda önemli bir adim atarak, Avrupa Birligi Komisyonu Tarimsal ve Kirsal Kalkinma Genel Müdürlügüne mense adi korumasiyla basvurumuzu yapmistik. 10 Subat itibariyle basvurumuz yayina alinarak tescil islemlerini tamamlamis olduk. Bu Giresun Tombul findigi adina tarihi bir adim. Artik Giresun Tombul Findiginin her türlü kötüye kullanim, taklit ve çagristirmaya karsi Avrupa Birligi ülkelerinde de korumasi saglanmis olacak. Emegi geçenlere tesekkür ediyorum. Giresun’a ve üreticilerimize hayirli olsun’’ dedi.

Kaynak: İHA